budujecie/kupujecie na kredyt?

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć dochodu na rodzinę 4 osobową, by wziąć jakieś 300. tys. i przeżyć, by wystarczyło na wszystko (nie mówię w wymiarze luxusowym)?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak ja się cieszę, że kupowałam dom jeszcze za czasów, kiedy wkład własny wynosił 10 % :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: budujecie/kupujecie na kredyt?

Skąd wyście te kredyty brali? Ja mam 280k i place 1400, sąsiad ma 230k i płaci 920zl.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takie informacje sprawdzisz w kalkulatorze kredytu hipotecznego. Myślę, że w każdym przypadku wygląda to nieco inaczej. Tylko sprawdź sobie, co piszą na temat dokładności tego typu narzędzi: https://hotmoney.pl/kalkulator-kredytu-hipotecznego-na-czym-polega-czy-jest-dokladny/ . Sądzę, że na początek takie obliczenia powinny jednak wystarczyć.

Nie ma się inaczej. Zdarza mi się brać kredyty. Żałuję czasami, że są tak wysoko oprocentowane. Może to jest jakieś rozwiązanie: http://tygodnik.pl/pl/639_materialy_partnera/5540_czy_polacy_moga_korzystac_z_pozyczek_pozabankowych_za_granica.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma takiej opcji. Weszła ustawa, która zakazuje udzielania przez banki krdytów w obcych walutach. I moze dobrze ponieważ jeśli zarabia się w określonej walucie to w tej włąsnie walucie powinno brać się kredyt. Inaczej wychodzą kwiatki takie jak przy frankowiczach.

Tak poza tym jeśli chcesz brać kredyt to odsyłam do porównywarki:
http://www.forum-kredytowe.info.pl/
Koniecznie trzeba zrobic sobie zestawienie tego co maja banki przed ostateczną decyzją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warunkiem otrzymania takiego kredytu jest osiąganie dochodów w obcej walucie.

Orientujecie się czy jeszcze jest opcja wzięcia kredytu w obcej walucie?

trafna wypowiedz niczym bull's eye.
Ja też lata wyrzeczen w DE i SUI, dom w 150 tys. mieście, mieszkania w Gdansku, w polsce tez po PG z jezykami /certyfikaty/ i uprawnieniami budowlanymi, a zawsze pomiatany pensją 1500. W Szwajcarii miesiąc pracy to ponad rok pracy w polsce. Śmieszne to ale prawdziwe.
Zjazdówa na tydzien raz na 6 tygodni. Kobieta w polszy za śmieszne 1200zł
A jak kolego zarobki na platformach??

Alior Bank

weż milion, na pewno Ci wystarczy

Zgadza się: 600 zł czynsz za mieszkanie (z wodą i ogrzewaniem), minimum 1500 zł jedzenie, do tego prąd, dwa tel. komórkowe, telewizja, paliwo do 1 samochodu, lekarstwa, ubrania, szkoła (publiczna), zabawki dla dzieci i dla rodziny 2+2 nie chce wyjść mniej niż 3.500 - 4.000 zł na miesiąc.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedługo rozPOcznie się sezon na kaczki. Wiaderko śrutu mam zakupione.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i czemu minus. Duda nie jest pro unijny, a wszystkie dopłaty to zasługa unii. Nawet do brukseli nie pojechał bo się obraził

Panie Mad Max, a jaka jest Pana koncepcja na III filar emeryalny? Masz coś lepszego niż nieruchomości na kredyt?

Dostaliście kredyt, dobrze rozumiem?Jaka kwota?
Jaką udało wam się wynegocjować marżę banku i prowizję?
Macie kredyt na 30 lat?

Nie będzie korzystnych zmian. Duda się wypowiedział w tym temacie.

Przy 4 osobowej rodzinie całkiem fajna opcją jest dopłata MDM, zwłaszcza po zmianach, które mają wejść w życie. Jednak nie posiadam info. z pierwszej ręki, ponieważ nie korzystałam. Ktoś, coś?

Też z mężem korzystaliśmy z offerunt. Strona jest naprawdę przystępna, opcje w formularzu napisane prosrtym językiem, a nie jakimś specjalistycznym. Co najważniejsze oferty przygotowują doradcy z okolicy i można się nad nimi w domu na spokojnie zastanowić o dopiero podjąc decyzję.

Oczywiście przyznaję recje.

powinieneś napisać "Inwestycje w nieruchomości w dalszym ciągu mają sens". Stopa zwrotu jest bardzo dużo w porównaniu do europy zachodniej. Pytanie jest jak to będzie wyglądać w perspektywie 5 i więcej lat. Duża liczba budowanych nowych mieszkań i zwalnianych starych + przewidywany spadek liczby ludności to nie są dobre prognozy dla rynku wynajmu.
jest cała grupa ludzi , która wyczuła interes tak jak Ty, t.j. kupują na wynajem na kredyt i na razie to się jakoś toczy ale wzrost stóp lub spadek cen najmu i dla wynajmujących kredyciarzy to będzie problem.

Twój przykład jest bardzo dobry do zobrazowania sytuacji (bez urazy):
1. jak doliczysz amortyzację lokalu (rocznie 1,5% lokal mieszkalny, 2,5% użytkowy) to już masz stratę 5-10 tys rocznie
2. wzrost stóp o 1% niweluje Twój cały zarobek 800zł/miesięcznie
3. sprzedaż lokalu kupionego po r 2006 na kredyt bez straty to o ile w ogóle możliwa zajmie kilkanaście miesięcy
4. 800zł/miesiąc nie jest żadnym zabezpieczeniem ryzyka kredytowego. Przypuszczalnie tym zabezpieczeniem jest Twoje główne źródło dochodu , czyli przez jakiś czas stać cię na dopłacanie do interesu (zakładam, że zdolność kredytową miałeś na podstawie swojego głównego źródła dochodu a nie najmu)
5. Kredyt na Twój lokal mieszkalny o ile wszystkie nieruchomości posiadasz jako osoba fizyczna nie jest oddzielną sprawą w sensie całego Twojego budżetu. Zwiększa to Twoje obciążenia i w przypadku kiedy będziesz zmuszony do dopłacania do interesu przez jakiś czas będzie to miało znaczenie.

Reasumując, wynajem to interes jeśli kupuje się za gotówkę lub z niewielkim kredytem. W takich przypadkach jak Twój to raczej zabawa dla osób mających duże aktywa lub inne w miarę pewne znaczące dochody.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sauna domowa na podczerwień (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

budowa domu - koszt (55 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....

Energa - gwarancja stałej ceny - pilna prośba o opinię!! (879 odpowiedzi)

Witajcie.Potrzebuję pilnie opinii.Wydzwania o mnie ENERGA z propozycją gwarancji stałej ceny...