cena prądu
Szanowni Państwo, okres przedświąteczny może nie sprzyja rozważaniu o kosztach za prąd, zgłaszam go bo warto się zastanowić, czy nie jesteśmy wyzyskiwani, a może oszukiwani. Przez przypadek otrzymałam równocześnie dwa rachunki za prąd, jeden na adres mieszkania w Gdyni, drugi w Bojanie. Na str. 2 rachunku w tab 2 - rozliczenie dystrybucji poz 1 - opłata abonamentowa -(stała) W Bojanie wynosi 1,5800. , w Gdyni 0,5800. Wyjaśniono mi w Enerdze- Obrót, że różnica wynika z tego, że W Gdyni odczyt jest zdalny a w Bojanie przez dokonuje go pracownik. Jednostka miary- MC .
Przed paroma laty (2-3) były wymieniane liczniki, informowano mnie wtedy, że odczyty będą zdalne.
Zróżnicowana jest też "opłata przejściowa" (zmienna) -ostatnia poz. , w Gdyni wynosi 0,0200, w Bojanie 0,3300. - MC, ta podobno zależy od wielkości zużycia prądu.
Na co dzień się tym nie zajmujemy ale chyba trzeba, bo po 1 stycznia opłaty znacznie wzrosną. Doliczą jakąś mocową, może słupową, drutową, wichurową, gałęziową nie chcę podpowiadać, jaką jeszcze.
Wszystkim życzę miłych świąt.
Przed paroma laty (2-3) były wymieniane liczniki, informowano mnie wtedy, że odczyty będą zdalne.
Zróżnicowana jest też "opłata przejściowa" (zmienna) -ostatnia poz. , w Gdyni wynosi 0,0200, w Bojanie 0,3300. - MC, ta podobno zależy od wielkości zużycia prądu.
Na co dzień się tym nie zajmujemy ale chyba trzeba, bo po 1 stycznia opłaty znacznie wzrosną. Doliczą jakąś mocową, może słupową, drutową, wichurową, gałęziową nie chcę podpowiadać, jaką jeszcze.
Wszystkim życzę miłych świąt.