chodnik i ścieżka rowerowa a bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego ????

Temat dostępny też na forum: Zaspa
Jak się wam podoba nowa ścieżka rowerowa i chodnik , bo mnie tak ale z malym wyjątkiem ???.
Bardzo niebezpieczny jest wyjazd z ulicy Pilotów - szczególnie przy skręcie w lewo.Po lewej stronie przy kościele ( św Kazimierz ) jest zrobiony parking . Samochody zamiast parkować przy ogrodzeniu kościoła to parkują przy chodniku i zasłaniają widok na ścieżkę rowerową po ,której pędzą rowerzyści. Myślę że tym powinny się zainteresować służby drogowe oraz policja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: chodnik i ścieżka rowerowa a bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego ????

Samochody zamiast parkować przy ogrodzeniu kościoła to parkują przy chodniku i zasłaniają widok na ścieżkę rowerową po ,której pędzą rowerzyści.

Tam jest zrobiony dosyć wysoki krawężnik ,to jak mają wjeżdżać samochody?

Wkurza mnie za to wyznaczenie miejsc parkingowych dokładnie vis a vis
przejścia dla pieszych.
Tym między kościołem a wjazdem do Mercusa na rampę.(z wysepką)
Jeżeli przejdziesz między samochodami sam jest jeszcze ok ,ale z wózkiem już mam problem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: chodnik i ścieżka rowerowa a bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego ????

Mnie w ogóle wkurza ten nowy super hiper piękny parking koło kościoła. Dopóki było klepisko, mieściło się tam nawet 30 samochodów - teraz zaledwie kilka. Jak się zaczną białe tygodnie czy inne nabożeństwa, znowu przyjezdni będą pchać się na parkingi osiedlowe i nie będzie miejsca dla mieszkańców. W dzisiejszych czasach wszystko musi być piękne i ładne, a o użyteczności już się nie myśli.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakby nie było pasa startowego przed kościołem.

Poza tym jak widzę,że sąsiedzi z Pilotów 8 jadą samochodem do kościoła
to mnie to bawi.Szczególnie przy pięknej pogodzie.

Ciekawe,ze nikt nie widzi znaku przy Pilotów5 iż tam istnieją identyfikatory. Szkoda ,że straż miejska już nie robi takich nalotów
jak kiedyś w niedzielę.
Co niektórzy oduczyli by się parkować gdzie popadnie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja sądzę, że trzeba się trzymać wspólnych zasad https://tinyurl.com/q9r76tq takich jak te.
Może wtedy byłoby bezpieczniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze mozna się przejść. Po co wogóle parking. Masz dwa kroki do kośioła a nawet 200 metrów musisz wsiadać w samochód
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Naucz się czytać - nie jeżdżę samochodem do kościoła. Mieszkam koło kościoła i wkurza mnie, że często nie ma miejsc parkingowych, bo przyjezdni zamiast zaparkować na pasie startowym, pchają mi się na osiedle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeżeli mieszkasz w 6 możesz załatwić identyfikator
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

mnie wkurza cała ta ścieżka rowerowa kto dał tym projektantom tytuły inżynierów najpierw 4 miesiące robili ścieżkę rowerową wyłożyli kostką przy kościele parking żeby po 2 tygodniach zrywać kostkę bo trzeba założyć barierki. Wzdłuż ścieżki rowerowej posadzono trawę proszę zobaczyć dzisiaj jest wszystko przekopane i jest robiony rów bo w czasie opadów zbiera się woda. Pytam gdzie ta woda ma spłynąć skoro brak kanalizacji ściekowej, a to która jest to jest zanieczyszczona.Tak właśnie rządzi Adamowicz i cała platforma nasze pieniądze są marnowane, a można by je przeznaczyć na szpitale czy dożywienie dzieci.Poroniony pomysł z ta ścieżką przy kościele przy tak wąskiej dwupasmowej drodze, gdzie dzieci idą do szkoły i osoby starsze do kościoła.Czas najwyższy odwołać rządy platformy a w Gdańsku Adamowicza. Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jazda ścieżką rowerową jest mniej bezpieczna niż jazda ulicą:
*samochody parkujące na ścieżkach
*latarnie, słupy i słupki na środku ścieżki
*piesi wchodzący na drogę rowerową
*samochody wyjeżdżające z boku - bramy, skrzyżowania
*niedzielni rowerzyści

Jeżdżę rocznie 10000 km na rowerze i do tej pory po ścieżce rowerowej zwyczajnie boję się jeździć i wolę jechać obok ulicą dla własnego bezpieczeństwa!

A Urzędasy podniecają się, że budują ścieżki rowerowe i zwiększają bezpieczeństwo - JAKIE? gdzie możesz zostać uderzony z boku przez wyjeżdżający samochód albo nabijesz się na słup?? TO MA BYĆ BEZPIECZEŃSTWO?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Jazda ścieżką rowerową jest mniej bezpieczna niż jazda ulicą:"

Miałeś kiedyś kolizję z samochodem? Jak będziesz miał i przeżyjesz to pewnie przestaniesz wypisywać głupoty.
=====
"... i wolę jechać obok ulicą dla własnego bezpieczeństwa!"

Myślę że wszyscy kierowcy, którym jadąc ulicą a nie drogą dla rowerów utrudniasz jazdę s Ci głęboko wdzięczni.
=====
"A Urzędasy podniecają się, że budują ścieżki rowerowe i zwiększają bezpieczeństwo - JAKIE? gdzie możesz zostać uderzony z boku przez wyjeżdżający samochód albo nabijesz się na słup??"

To że możesz zostać uderzony przez przecinający drogę dla rowerów samochód nie jest winą urzędasów. Winni są nieprzestrzegający przepisów kierowcy. A co do słupów to poproszę o lokalizację miejsc w których stoją one na środku drogi dla rowerów. Chętnie obejrzę takie cudo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co drugi dzień zapuszczam się na szosę i robię na niej 50-90km - poza miastem. Sytuacji niebezpiecznych wiadomo nie da się uniknąć, zdarzają się niebezpiecznie mijające mnie samochody. Prędkości z jakimi się poruszam to 25-45 km/h (średnia 30) i nie wyobrażam sobie jechać przy takiej prędkości po drodze rowerowej narażając siebie i innych.

A wypadek z samochodem miałem kilka miesięcy temu (na ulicy - drogi rowerowej nie było) rozpruwając sobie brodę, szyję i rękę - skończyło się na pogotowiu. Samochód stracił całą szybę.

A niebezpiecznych rozwiązań na ścieżkach jest pełno:
droga rowerowa w Wiczlinie (koło Gdyni):
http://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,271166,20120513,schody-w-ciagu-drogi-rowerowej.jpg
nie moje zdjęcie

droga rowerowa w przy ul. Wielkopolskiej Gdynia (na wysokości ul. Spokojnej - słupki koło warsztatów samochodowych - miesiąc temu ktoś tam się nabił na taki słupek jadąc poniżej 10km/h rozwalając sobie porządnie nogę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z tymi schodami to zabawne rozwiązanie. Niestety Gdynia to nie moje rejony.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cóż panie rowerzysto -amatorze ,dyskusja dotyczy konkretnej
drogi rowerowej .Znajduje ona się na Zaspie ,przy Jana Pawła II.
Jak sam pomysłodawca wątku stwierdził , droga ta jest bezpieczna
więc nie znając topografii ścieżek rowerowych w Gdyni ,nie jesteśmy
w stanie podjąć dyskusji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a propos glupot specially for crossed Cross, w ciagu ostatnich 5ch lat nie mialem "zdarzen drogowych na jezdni, za to:

1. potracony (ja: bez urazow & rower: zgiete przednie kolo i widelec) przez dziunie na DDR na Karola Marxa Hallera. Dziunia wjezdzala szybko i biezdurno z ulicy na parking.

2. potracony (ja: stluczenia i otarcia & rower: zgiete oba kola, widelec i rama, kasacja roweru, interwencja policji i ubezpieczalni) przez inna dziunie na DDR na Alei Wyzwolenia kolo Aquaparku i Miramaru. Dziunia wyjezdzala ze stacji benzynowej, spojrzala w lewo, nie jechaly auta to wcisnela pedal.

Dlaczego doznalem jedynie drobnych urazow? Bo jestem stary wrobel. Jezdze co dzien po miescie (nie tylko Trojmiescie) i spodziewam sie ZLA w kazdej chwili. W razie draki zeskakuje z roweru na strone przeciwna do auta. Zwykle najbardziej mnie boli gardlo od krzyku, po zdarzeniu nr 2 zaniemowilem na dzien, bo dziunia jechala dalej ze mna siedzacym na masce jej autka i moim rowerem chrupoczacym pod maska. Policji sie skarzyla na mnie ze ja zbesztalem "zolnierskimi slowy".

Potwierdzam w 100%: na DDR trzeba byc BARDZIEJ czujnym, niz na jezdni. Fact of life.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

DDR w Gdańsku bywają zabójcze
http://youtu.be/UUGhbJCbwq4
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

niezła muza ;-) masz talent ;-)

gdybyś miał SPD pewnie byś nie przeżył
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szczęśliwie tego dnia jeździła na moim rowerze córka i rano zamieniłem pedały na te z noskami :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Swoja drogą, ten Krzysztof (?) który się zabił na Hutniczej, nie miał wyboru, tam DDRa nie ma, a tamtejszy chodnik to rodeo/patchwork.

SRG uczci go 'duchem' w czasie Masy Krytycznej. Fajnie by było, żeby nie było nas obciachowo mało. Pomyślcie, czy nie poświęcić pół godzinki na tego obcego, ale takiego jak my. Następny może być każdy z nas.

Jak może być mniej bezpieczna.
Ja nie lubię rowerzystów na drodze, Jadą jeden obok drugiego zamiast gęsiego, jadąc ścieżką potrafią mknąć 60-70 na godzinę przez skrzyżowania nawet na czerwonym świetle czasami bo uważają że zdąża, nie zachowują ostrożności, nie patrzą, ze kierowca samochodu nie zawsze jest w stanie ich dostrzec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przyznam że nawet mi się podoba:) Dobrze chociaż że coś takiego powstało. Bardzo lubię jeżdzić z rodziną rowerami ale dotąd nie było odpowiedniego miejsca:) Fajny pomysł:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi się też podoba, w końcu nie mam problemu z przejściem przez ulicę, samochody nie pędzą bo są spowalniacze, ze startowej tez łatwiej wyjechać samochodem bo inni uczestnicy ruchu nie pędzą.
Droga rowerowa super no i w końcu można się dostać do kościoła nie przez las samochodów. Na spacer po osiedlu też łatwiej się udać, przede wszystkim bezpieczniej. Poza tym nie widzę konieczności jazdy samochodem do kościoła.
Ludzie przestańcie narzekać!

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...