chwalę PKP

Jechałem ostatnio pociagiem IC z Warszawy do Gdańska z rowerem i jestem zadowolony. Nie wiem od jak długiego czasu mozna w komfortowych warunkach podrózować z dwukołowcem, może juz od dawien dawna, ja wybrałem się z rowerem po raz pierwszy i PKP mnie zaskoczyło. Wagon chyba niemiecki z komfortowymi szerokimi, dzielonymi siedzeniami, ustawionymi rzędami po 2 , szerokie drzwi do wagonu, automatycznie otwierane szklane drzwi( cały czas podgląd na rower) oddzielające przestrzeń pasażerską od tej z miejscami na rowery. "Pomyslane" stojaki, a raczej wieszaki. Bilet na rower 9 zł.
Obawiałem sie tej podróży ale jestem mile zaskoczony. Oczywiscie wcześniej trzeba zadzwonic i upewnic się czy w składzie jest wagon przystosowany do przewozu r. Fajnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: chwalę PKP

ja jechalem ostatnio do Wieżycy z rowerem, w niedzielę o 8 rano pociąg z Wielkiego Kacka. Wsiadłęm przez te wąskie drzwi ledwo co, prawie na każdym końcu przedziału stali już ludzie z rowerami. Wagon do przewozów jednośladów chyba już nie kursuje (w tym roku...). No jakoś wsiadłem i też zablokowałem oczywiście przejscie na końcu wagonu. Podróż na stojąco koło śmierdzącego kibla, super :) Co jakiś czas przychodził jakiś podpity rysiek i do kibla chciał, ale sory men, trzymaj albo lej w gacie bo tu stoją rowery i przejscia nie ma. JAkis stary dziad też nie mogł się dostać do pociągu bo stały rowery pod drzwiami (4 w sumie). Przyszedł w koncu konduktor sprawdzać bilety (też zioneło browarem od gościa). Sprawdził i poszedł precz, zero zainteresowania zablokowanym przez nas przejsciem, ale tak cały skład wyglądał... W sumie za przejazd rowera zapłaciłem więcej niż za siebie.
W zeszłym roku był na koncu duży wagon na rowery i wszyscy byli zadowoleni, a teraz wsiaść się nie da, wyszczać się nie da, usiąść też nie, no PKP jak zwykle :)

Też miałem chęć się wybrać do Wieżycy i wrócić rowerem ale jak mam płacic za bilet na rower drugie tyle co za siebie to zrezygnowałem

borsuk77 napisał(a):

> Jechałem ostatnio pociagiem IC z Warszawy do Gdańska z rowerem
> i jestem zadowolony.

coby nie było za słodko, również jechałem ostatnio pociągami IC Gdy-Waw-Gdy.

W jedną stronę 5h stania w jedynce i pilnowania roweru (bo z jednej strony składu 1kl, a z drugiej z nienacka jakiś wagon 'komercyjny', niedostępny)

W drugą stronę: dwukrotna wycieczka z rowerem (bo wagon się zepsuł i był wyłączany
i 6 zł w plecy za wypisanie biletu w pociągu - bo pani w kasie nie potrafiła wystawić...
O godzinnym spóźnieniu nie wspominam.

w tym roku mam już za sobą kilkadziesiąt podróży pociągiem, od skmki przez nocne rzeźnie po IC - i jedno mogę stwierdzić: zawsze taka jazda jest rosyjską ruletką...

Co do nowych, ślicznych wagonów rowerowych PKP IC - zauważ, że pojemność takiego wspaniałego wagonu to 4rowery - i więcej nie ma prawa w tym pociągu jechać... Jesienią nie jest to problem, ale latem - może rozłożyć każdą wycieczkę, jeśli się okaże, że na kilka dni naprzód miejsc dla rowerów niet...

Absolutne mistrzostwo, jeśli chodzi o pociągi 'prorowerowe', to jak dla mnie sezonowy nocny Gdynia-Szklarska z wagonem BDrdsu (ten z 'powyjmowanymi lustrami' - pojemność kilkadziesiąt rowerów i kilkadziesiąt msc siedzących, sprzęt cały czas na widoku. No i te tereny -Sudety, z naciskiem na Góry Izerskie, to fantastyczne tereny do rekreacyjnego rowerowania po górach, a i dla wycinaków/grawitacyjnych coś się znajdzie (np Szpindlerowy)

pozdr/wp

tak mi sie zdawalo ze borsuk mial po prostu szczescie. IC to zenada, brudne kible i przedzialy. ale nie pozostaje nic innego jak sie chce gdzies szybko dotrzec.

no niestety na wet stare 20letnie niemieckie wagony sa lepsze niz te najnowsze polskie badziewie Niemcy juz dawno chcieli wejśc a nasz rynek ale jak zwykle są tacyco im to przeszkadza wrodzaju pies ogrodnika sam niezje nikomu nieda.to samo w innych przypadkach np poczta

chciałem zrobićmojej sympati przyjemnośc wyslałem jej pocztówke choć mieszka 2 ulice dalej pocztówka ogromnie ją ucieszyła doszła po 3 dniach !!!!!!!!!!!

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...