ciekawe miejsca

witam, poszukuje jakiś malowniczych (lub po prostu ciekawych) miejsc w Gda na mały niedzielny wypadzik rowerowy.. jako że z kondycją u mnie kiepsko najlepiej żeby nie wykraczały poza obwodnicę.. jak ktoś zna jakieś ładne miejsca na biwak to piszcie :) z góry dzęki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ciekawe miejsca

Otomin, 15km od Wrzeszcza

Polecam Dolinę Radości, albo opływ Motławy. Można jechać wzdłuż kanałów, zobaczyć śluzy, a potem wyjechać na Olszynkę i okolice (bardzo ładne tereny).
No i przy okazji takich spacerów nabrać kondycji.

Czarny Szlak z Wierzycy do Trojmiasta - the best :-)

Wejdź na stronę Grupy Rowerowej Trójmiasto i w dziale "Rajdy" masz różne propozycje: krótsze dłuższe i w sam raz (z opisem przebiegu trasy i oznaczeniem jej na mapie)

Ziarno napisał(a):

> Czarny Szlak z Wierzycy do Trojmiasta - the best :-)

jeśli chodzi o Wierzycę, to szlak nie jest czarny, tylko niebieski, i nie prowadzi do Trojmiasta, tylko do Pelplina (a kiedyś ma dotrzeć do Skarszew)
:-|

wop napisał(a):

> Ziarno napisał(a):
>
> > Czarny Szlak z Wierzycy do Trojmiasta - the best :-)
>
> jeśli chodzi o Wierzycę, to szlak nie jest czarny, tylko
> niebieski, i nie prowadzi do Trojmiasta, tylko do Pelplina (a
> kiedyś ma dotrzeć do Skarszew)
> :-|

i tutaj sie mylisz:

http://www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/kartuzy/edukacja/szlaki-turystyczne/czarny-szlak

:-)

Ziarno napisał(a):

> i tutaj sie mylisz:
http://www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/kartuzy/edukacja/szlaki-turystyczne/czarny-szlak
>

i gdzie tu coś piszą o Wierzycy?

Jeeeeezu.....

"Początkowo biegnie przez obszar poza KPK; przez okolice Trójmiasta, jezioro Otomińskie, i Dolinę Raduni, aż do miejscowości Sławki; następnie prowadzi przez miejscowość Rąty, stację kolejową Wieżyca Rybaki, dochodzi na najwyższy szczyt wzgórz Szymbarskich – Wieżycę"

jeszcze jakies pytania ?

Ziarno napisał(a):

> Jeeeeezu.....
>
> "Początkowo biegnie przez obszar poza KPK; przez okolice
> Trójmiasta, jezioro Otomińskie, i Dolinę Raduni, aż do
> miejscowości Sławki; następnie prowadzi przez miejscowość Rąty,
> stację kolejową Wieżyca Rybaki, dochodzi na najwyższy szczyt
> wzgórz Szymbarskich – Wieżycę"
>
> jeszcze jakies pytania ?

myślałem, że coś z oczami mam nie tak, ale wciskam ctrl-f, wpisuję "Wierzyca" - i dalej nic... ufff.

Jak kolega tak bardzo chce się dowiedzieć czegoś o Wierzycy, polecam google - na szczęście Wikipedii nie opanowali dyslektycy (jeszcze ;-) i pierwszy wynik jest właściwy ;-)
A co do przebiegu szlaków w jej okolicy - polecam pomorskie.pttk.pl Najprawdopodobniej najlepsza strona o szlakach PTTK w Polsce.

;-)

coz, moge tylko przeprosić za błędy - to sie juz nie powtorzy,
10 razy napisze:

Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca,
Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca,

:-)
teraz bede wiedział, co i jak:-)

nawiasem mowiac jesli nie jechales Czarnym z Wieżycy, to polecam!!! dla mnie zajefajny, w okolicy najlepszy kawalek terenu do przejechania,
zarowno w jedna jak i spowrotem :-)

Ziarno napisał(a):

> Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca,
> Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca, Wieżyca,

no! Aż dla utrwalenia potomnym zacytuję ;-)

> nawiasem mowiac jesli nie jechales Czarnym z Wieżycy, to
> polecam!!! dla mnie zajefajny, w okolicy najlepszy kawalek
> terenu do przejechania,

jechałeś. W porze suchej bardzo fajny, aczkolwiek jeśli chodzi o Kaszuby, to szlak czerwony (Kaszubski) bije go na głowę, zwłaszcza odcinek Sierakowice - Gołubie (druga część też jest spoko, choć już bardziej rekreacyjna niż MTB) - naprawdę polecam. Niestety, do Sierakowic trzeba się 60km doturlać - bana od paru lat nie dojeżdża.
Za to na terenie TPK czarny jest bardzo fajny - i nic dziwnego, od Sopotu do Złotej Karczmy nabija 500m przewyższeń na raptem 15km. 2 tyg temu testowałem kawałek na biegówkach - podejścia spoko, ale zjazdy trzeba było kończyć na dupsku ;-)

pozdr

jako, ze leniwy ze mnie gosc, to masakre, po Wzgorzach Trojmiejskich zwykle objezdzam :-) i wlasciwa wycieczke zaczynamy: uderzajac: Orłowo, Koło Klifu w las, przez Zrodlo Marii na Osowe, potem kierujac sie wzdluz obwodnicy asfaltem i dopiero po tym wbijamy sie na wlasciwy czarny szlak; w ten sposob mozna spokojnie zaoszczedzic z 2-3h :-)
okolice Sierakowic faktycznie sa bardzo fajne - bylem tam kilka lat temu Harpaganie i teren (dla mnie byl wymagajacy :-) faktycznie zostaje w pamieci :-)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...