czy mogę sama wyrejestrować sie z urzędu pracy

mam pytanie czy sama na własne życzenie mogę wyrejestrować sie z urzędu pracy, bez podania im jakiegoś powodu. Po prostu męczą mnie oni od 5 misięcy jestem tam zarejestrowana z prawem do zasiłku a po kilku wizytach tylko raz jakaś kobieta przy okienku pokazała mi dwa ogłoszenia z trójmiasto.pl które w dodatku były już nie aktualne bo kilka dni wcześniej sama tam dzwoniłam. Jak sie wyrejestruje sama to chyba nie bedą kazali mi zwrócić zasiłku co , bo spodziewam sie po nich wszystkiego
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: czy mogę sama wyrejestrować sie z urzędu pracy

Jak nie stawisz się na wezwanie sami Cię wyrejestrują automatycznie :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ponadto,jak nie chcesz,żeby Cię wzywali,możesz zastrzec to u Pani w Urzędzie,nie wyrejestruje Cię,ale też nie będzie wzywać,wystarczy powiedzieć,że pracy będziesz szukać na własną rękę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Oczywiście ze możesz.
Wejdź na stronę Pup Gdynia, po lewej stronie masz menu.
Wejdź w zakładkę - DRUKI DO POBRANIA - Pobierz druki .Odszukaj w tabeli - załącznik Wniosek o skreślenie z rejestru.doc - Wniosek o skreślenie z rejestru bezrobotnych.
Ściągnij załącznik, wydrukuj i po wypełnieniu i podpisaniu możesz to przesłać do Pup poczta lub faksem.
Zasiłku nie każą zwracać, ale tracisz do niego prawo z dniem wyrejestrowania.
Powód trzeba podać np. wyjazd za granicę, czy podjecie pracy. Jak napiszesz dokładnie to co w poście to zaraz Ci będą udowadniać że to nieprawda i że mają wiele świetnych aktualnych ofert dla Ciebie.
Tam tez pracownicy rozliczani są z efektów.
Jest jeszcze inna możliwość, sami Cię wyrejestrują jak 3 razy nie stawisz się w wyznaczonym przez urząd terminie.Nie masz za to żadnych sankcji a pracownice z Pup nie muszą się tłumaczyć przed przełożoną.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Male sprostowanie - jednak są pewne sankcje.
Jeśli Urząd wyrejestruje Cię z powodu niestawiennictwa to stracisz możliwość zarejestrowania się ponownie na okres 120 dni przy pierwszym niestawiennictwie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

wystarczy podac takie stanowiska lub wymagania - np praca tylko w jezyku angielskim itp. i nie beda Cie nigdzie wyylac- sprawdzilam. a jak znajdziesz prace i zlozysz wniosek o zasilek aktywizacyjny to bede Ci placic polowe zasilku przez ilosc miesiecy, kiedy bylas na zasilku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zasiłek aktywizacyjny - "W przypadku, gdy ww. osoba bezrobotna z prawem do zasiłku z własnej inicjatywy podejmuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, może się ona ubiegać o dodatek aktywizacyjny w wysokości do 50% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt.1 przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby bezrobotnemu zasiłek."
http://www.pup.gda.pl/strefa_klienta_indywiduanego/artykuly/422_480_dodatek-aktywizacyjny.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co zrobić w sytuacji, jeśli ostatecznie dostałam się na wymarzone studia ( wcześniej było to niemożliwe ) i jestem zarejestrowana w urzędzie od 3 tygodni ? Mogę się wyrejestrować na czas studiów bez konsekwencji prawnych, a po ukończeniu uczelni zarejestrować się z powrotem ?

Wyrejestruj się z urzędu i tyle. A to czy zdecydujesz się ponownie zarejestrować w ww. urzędzie po paru latach (okres trwania studiów) pozostaw losowi. Życia nie można zaplanować i zastanów się czy te studia dadzą Ci pracę w zawodzie do którego przygotowują. Bo inaczej to tylko forsa wyrzucona w błoto. Moim zdaniem rejestracja w UP tuż po studiach nie jest mile widziana przez potencjalnych pracodawców (znaczy, że albo nic nie robiłaś - nie pracowałaś podczas studiów i jesteś leniem albo Twoje układy zawodowe się wyczerpały). Poza tym oferta PUP dla absolwentów jest b. uboga, a miejsc na staże / szkolenia zawsze za mało i trzeba o nie walczyć z odpowiednim wyprzedzaniem. A jeśli już masz doświadczenie i np. biegle władasz 2 / 3 językami obcymi (i nie mam tu na myśli tak trudnych języków jak np. perski, chiński czy japoński), to urząd nie posiada takich ofert pracy. IMO ponowna rejestracja w urzędzie nic nie daje - prędzej pracę znajdziesz sama.

Hmmm... rzadko ktoś rejestruje się w urzędzie pracy po to, by mu pomogli znaleźć pracę. W PUP rejestrujesz się po to , by mieć ubezpieczenie a pracy szuka się na własną rękę.

Ps. Monika, jeżeli idziesz na studia dzienne lub zaoczne i będziesz ubezpieczona jako studentka, to się wyrejestruj. Wyrejestrują cię bez problemu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

urząd pracy

czy mogę zrezygnowac z rejestracji w urzędzie pracy jak jestem na pracach społeczno użytecznych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: urząd pracy

Jakie Wy macie problemy :) wyrejestrowujesz się i masz problem z glowy. Zasiłku nie zwracasz i możesz zrobić to w każdym czasie!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: urząd pracy

Nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Życie za granicą to też nie bajka... (51 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

Stres w pracy (34 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

Praca K2 Dystrybucje (33 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co to jest warto tam iść na rozmowę ?