czy warto SPD ??

warto kupić buty pod SPD i pendały??czy dalej jeździć na zwykłych, a może platformy?a buty do 300 pln no i jakie pendały?
wiesław
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy warto SPD ??

warto jak cholera. i kropka. a buty/pedaly to sobie dobierz odpowiednie do jazdy. milych gleb podczas nauki jazdy w SPD-ach ;]

poszukaj na preclu w archiwum- tu znajdziesz wiele argumentów przekonujących cię do kupienia spd'ów. jedynymi argumentami przeciw jest to, że w spd'ach kolana są bardziej obciążone oraz to, że początkowo możesz mieć problemy z wypinaniem się z pedałów, co grozi upadkami.

np. http://skocz.pl/bgmh

pytanie jest z gatunku nie wymagających odpowiedzi - na niebie jest wielki napis TAK.

co zaś do obciążenia kolan - coś mi się wydaje, że jest odwrotnie z tymi kolanami , to na platformach bardziej je obciążasz bo wykorzystujesz tylko mały zakres obrotu na napędzanie roweru, przez co bardziej ciśniesz.

gleb się nie bój, jak się uczyłem to tylko raz glebnałem i to nie podczas jazdy - przekombinowałem czekając na zielone światło ;)

kur....!!!! nawet sie nie zastanawiaj! kupuj porządne buty (żadne tam turystyczne, od razu jakieś wyczynówy z karbonem w podeszwie) i do tego markowe pedały.

dokladnie-turystyczne buty odradzam rowniez. ta sa polsrodki, po miesiacu bedziesz chcial wyczynowe. ale z tym karbonem rB nie przesadzaj, nie kazdy musi byc zaraz taki sprzeciaz jak ty ;]

ja ze swojej teoretycznej wiedzy, bazującej na kilku dniach spędzonych na czytaniu różnych archiwów, mogę ci polecić buty Diadora Aspide i pedały Shimano PDM-520- to jest opcja dla osób o skromnym budżecie (zestaw będzie kosztował ok. 300 zł). a jeżeli chcesz przeznaczyć na to więcej, a nawet dużo więcej to możesz tak jak napisał rB zaszaleć z karbonami.

i korzystając z okazji chce zapytać, czy ktoś wie gdzie kupię własnie diadory aspide w rozmiarze 45? na allegro niestety mają tylko 44.

zoba w MK Sopot, tam mają diadory

Jeśli masz szczupłe stopy, możesz spróbować przymierzyć Diadorę Aspide, ale jeśli masz stopy zbliżone do przeciętnej, to bezwzględnie Shimano, np.

SH-M181B ze sprzączką + pedały PD-M540 = 480 zł

albo

SH-M121 z trzema rzepami + pedały PD-M520 = 315 zł

względnie rozwiązania pośrednie (375 lub 420 zł).

I to by było na tyle,

Yary

P.S. adresik? aaa, dresik oryginalny: http://crazysport.home.pl/catalog/index.php?cPath=452_22_98

tu są tańsze takie zestawy http://cult-bikes.com/

To że warto już napisali moi poprzednicy, natomiast nie ma co przesadzać kupując wypasiony sprzęt. Ja mam zestaw buty Shimano SH-M072 i pedały PD-M520 i jestem zadowolony. Ja kupowałem chyba w probikes.pl bo mieli promocję ale podobne ceny mieli w cult-bikes.com; na allegro w tym czasie nic taniej nie było.
Na to jak jeździsz myślę że będzie to odpowiedni zestaw o dobrym stosunku jakość/cena. Buty są dość sztywne ale nie za twarde więc dość dobrze się w nich chodzi. Przydał by się trzeci pasek, ale to już podnosi trochę cenę.
Przed zakupem przez internet radzę pomacać w sklepie i przymierzyć.
Na zimniejsze pory roku wypadało by zainwestować w ochraniacze i zakupić odpowiednio większe buty, a i tak na dłuższych trasach może być ci zimno. Ja stosowałem tej zimy różne patenty i chyba będę zmieniał pedały i buty na zwykłe przy poważniejszych mrozach i długich dystansach.
To tyle moich refleksji po roku użytkowania SPD.

serdecznie dziękuję za wszystkie głosy
wiesław