dieta dr Pierre Dukana - od czego zacząć, kto stosuje?

natknęłam się na wątek na temat odchudzania wg diety dr Dukana. nie mam książek, a chciałabym ją rozpocząć. czytałam , że jest zdrowa i sensowna, więc wielu z nas się przyda;)

czy naprawdę są efekty?

może ktoś opisze, jak się ją stosuje , ile dni trwają fazy?, co można jeść, itp?

życzmy sobie powodzenia;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: dieta dr Pierre Dukana - od czego zacząć, kto stosuje?

dziewczyny przeslijcie mi książkę bo ja również nie mogę jej otworzyć :/ a chciałabym sobie poczytać i może po zakończeniu karmienia coś wprowadzić w życie :P mikka111@o2.pl wielkie dzięki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

witajcie, od rana jestem na samych bialkach i powiem Wam, czuje sie sredni, moj organizm przyzwyczajony do sniadania bialkowo weglowodanowego jest w szoku, jestem senna , kreci mi sie w glowie, przede wszystkim chodze glodna, zjadalm juz 3 jaja, serek homogenizowany i pol makreli, na obiad mam piers a pozniej tunczyka , ciekawe czy am rade, przeczytalam ksiazke od a do z, troche sie obawiam ze ta dieta jest uboga w witaminy, tak logicznie i bez zlosci, ale zobaczymy,

ja od dzisiaj zaczynam od początku, bo miałam 2 tyg przerwy przez mojego męża...i od dzisiaj zaczeliśmy razem wiec bedzie nam łatwiej ;)
I faza potrwa 7 dni ;)

Hej dziewczyny:) U mnie znowu proteinówka przez pięć dni. Postanowiłam, że wytrwam do końca kwietnia i bez względu na to ile schudłam, przechodzę do utrwalania. A potem jak mi dobry nastrój wróci, może znowu spróbuję. Rodzina nie może już ze mną wytrzymać, choć muszę przyznać, że mąż jakoś za bardzo mi nie pomaga :( Wczoraj wysłałam go do sklepu po deserek czyli colę zero, a on w bonusie przyniósł sobie lody i tabliczkę czekolady z orzechami. I jak tu się nie wściekać!!!;)

to powodzenia!
chcialam Ci wyslac ksiazke, ale widze, ze Aga mnie ubiegla ;-)
u mnie na razie sa dobre efekty: 14 dni - 5,5 g w dol :-)
jeszcze 5 kg i bede szczesliwa :-)))

ok dzieki jest od jutra zaczne zeby prztestowac, a potem wydobede najlepsze i uloze wlasna diete olci:)

olcia wyslalam Ci maila z ksiazka,daj znac cy doszlo

heheh caroca no bylam bylam i przyznaje sie bez bica:) ogolnie znam sie na dietach i nigdy nie wierzylam w rozne diety cud, wiem jak dobrze sie odzywiac itd ale mam problemy z tarczya i mimo cw nie naleze do wieszakow , waze 63 kg przy wzroscie 171, duzo to nie jest , miesnie tez sporo waza , szukam diety ktora czesciowo wykorzystam w swojej pracy, a ta dieta jest wyoko bilalkowa co pozwala na budowanie miesni co jest dla mnie bardzo wazne, moj organizm niestety zatrzymuje wode i w wiekszoci to ja widac, tluszczu mam malo, ale musze co zrobic zeby ruszyc gospodarke wodna............nikt mi nic nie przyslala dlatego zadaje tyle pytan

W nowej wersji ksiazek w IIgiej fazie jest troche wiecej dopuszczonych warzyw,ale ja bardziej ufam Iszej wersji

DIETA PROTEINOWA -Protal ( proteiny +naprzemienne, franc. proteines + alternatives) nie jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała , nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy . Składa się z czterech następującyh po sobie etapów:

Protal 1

Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw.

Protal 2

Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi.

Protal 3

faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram.

Protal 4

Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie , niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowek w każdy czwartek do końca zycia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas.

MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ

W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.
Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu.

-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
-podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO.
Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.
Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie.
Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze wszystkich figurujących na liście składników .

MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA

Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.

MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI

Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu –niewymienny i bezdyskusyjny

MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI

Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości

olcia - w koncu uwierzylas w te diete? bo wczesniej dosc sceptycznie do niej podchodzilas....

jesli chodzi o dozwolone produkty, to sa one wszystkie wymienione w ksiazce, przeslal Ci ja ktos?

ok , a moze ktos mi podeslac link to listy produktow? ktos wyzej pisal ale czy to aby wszystko, prosze o info bo to dla mnie wazne, ogolnie znam sie na innych dietach, ale czlowiek uczy sie cale zycie, szukam chetnych do biegania z pruszcza jest tu jakas mila pani?:)

iwonka ,jak chcesz otworzyc plik to zmien jego nazwe wtedy sie otworzy.

platkow owsianych nie wolno tylko otreby,jest jakas roznica tylko nie umiem wyjasnic..

Olcia produkty tylko te co sa napisane na liscie i zadnych innych.

a jajka cale czy bez zoltka? a dziczyzne moge jesc ? bo mam tego cala zamrazarke, a nabial tylko bez tluszczu?

uuuuuuuu nawt w weekend? dobrze lubie platki owsiane i zytnie:) boje sie zatwardzenia bo mam z tym problemy

dostałam meila z książką, ale niestety chyba jakiś uszkodzony plik bo nie mogę go otworzyć. Byłabym wdzięczna za wysłanie jeszczed raz. iwonka_ika@tlen.pl

nie wolno pic alkoholu :) ubolewam,ale coz.... czego sie nie robi zeby byc piekna ...

sluchajcie a jak z alkoholem? mozna cos w weekend wypic? jakiekos drina badz piwko?

hej moge prosic o przeslanie ksiazki? bede bardzo wdzieczna,

Inne tematy z forum

Lek. Paulina Przyłucka ginekolog do prowadzenia ciąży - proszę o opinie (34 odpowiedzi)

Witam,l Czy ktoś może się wypowiedzieć o pani dr. Paulinie Przyłuckiej.

ekspres dolce gusto-krups - warto? (42 odpowiedzi)

ma ktos to cudo ? jaka kawka wychodzi?

Przykurcz volkmanna (3 odpowiedzi)

Witam, czy miał ktoś problem z tego typu schorzeniem u 5-letniego dziecka i może się wypowiedzieć...