dla polarkowców...

W zasadzie powinienem ten wątek umieścić w dziale Moda i Uroda, ale tam żaden polarkowiec by nie zajrzał, zatem uznałem że umieszczę go tutaj.
Poza tym prezentowane "męskie" kreacje pani Szanistyl to raczej hipsterskie dewiacje modowe dla nastoletnich chłopców, a nie moda męska.

Celem jest sprowokowanie polarkowców i innych fanów "wygodnej odzieży", to zastanowienia się, czy nie warto popracować nad swoim wyglądem; nie tylko nad szatą ale również nad likwidacją opon piwnych, brudnych paznokci tudzież tłustawych włosów i innych atrybutów "prawdziwego Polaka-mężczyzny".

Poniżej parę późno letnich /wczesnojesiennych ale niezbyt formalnych koncepcji, które uznałem za interesujące.

image
Doskonały zestaw do pracy biurowej, czy na południowe spotkanie z kontrahentem na lunch. Do tego dobrałbym dopasowane jeansy slim fit (brązowy pasek) i brązowe skórzane lub zamszowe/nubukowe buty, malinowe skarpetki.

image
Na chłodniejsze jesienne dni, popołudniowe spotkanie przy dobrej kawie. Aby zbyt nie sformalizować stroju, zaryzykowałbym czarne jeansy regular fit, czarne lakierowane buty, czarne skarpety.

image
Genialne buty!! Oczywiście do takiego garnitur trzeba mieć figurę.

image
Absolutna rewelacja! Bezsprzecznie mój faworyt. Do tego ciemnogranatowe jeansy, czarne "ciężkie" buty i zaryzykowałbym wiśniowe skarpetki (korespondujące z wiśniową nitką w butonierce).

image
Typowo włoski styl na słoneczny dzień, z lekkim "lansem" (patrz bransoletki), krawat z charakterystyczną fałdką wskazującą, że został samodzielnie zawiązany. Zegarek ciężki, sportowy (tu na zdjęciu Rolex Daytona).

to be continued... ^^
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: dla polarkowców...

i nie ma gdzie noża schować
a,i weź wyciągnij telefon z kieszeni w samochodzie na ten przykład z takich gaci
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

""większość Polaków nie umie się ubierać""

Może ja też należę do tej większości ale jakoś nie wyobrażam sobie jak paraduję w zielonych spodniach i fioletowym, rozpinanym, gejowskim sweterku, tudzież w obcisłej marynarce i damskim szaliczku z frędzelkami.
Może jestem ciut ograniczony ale o ile jestem w stanie zrozumieć facetów noszących takie ubiory okazjonalnie (na mniej oficjalne uroczystości) to w przypadku pracowników fizycznych, którzy w pracy przebierają się w ubrania robocze według mnie noszenie tego rodzaju kreacji na co dzień nie ma uzasadnienia.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

...wolałbym okreslenie dwudniowy+ :) bo mój ma jakieś 30 lat :)

Zarost : extended edition ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dla mnie zawsze :) A przynajmniej jak do ludzi ide :P Lubie jak człowiek wyglądać ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@sam - oczywiście, że można być wyluzowanym i ładnie się ubierać. Też to napisałam. Ładnie, nie zawsze znaczy elegancko :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@snikers
Poczekaj 10 lat, a twój facet sam zacznie chcieć się tak ubierać ^^

@majajka

Można być wyluzowanym facetem i przy tym ładnie się ubierać :) Na grilla lub koszenie trawy dżinsy i t-shirt obowiązkowy^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

"większość Polaków nie umie się ubierać", "większość Polaków nie ma pojęcia o stylu", albo Polacy krzywo patrzą na osoby ubrane jak na zdjęciach pokazanych w tym wątku. A jednocześnie odczuwam krytykę, pogardę, kpinę z "polarkowców". A dlaczego nie pozwolić każdemu ubierać się tak jak chce. Dlaczego od razu na wstępie ocenić po ubiorze kto kim jest.
Jeśli polarkowiec dobrze czuje się w swoim ubraniu, dlaczego na siłe wtłaczać go w różowa koszulę i marynarkę.
Podziwiam ludzi pięknie i oryginalnie ubranych. Tak samo lubię ludzi w bojówkach, dresach, piżamach i polarach o goretexach. Zresztą ten w starych ( czystych) dresach i i w sansałach lub "koszmarnych" militarnych butach, może okazać się milszym, lepszym, bardziej empatycznym człowiekiem niż ktoś niegrzeczny i chamski w wypasionym garniturze, lub swetrze z metką Tommy Hilfiger czy jak tam to sie pisze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Otóż to ciasteczkowa, ładnie powiedziane:)

Ja na ten przykład dżinów nie noszę, bo nie mam, a te dostępne w sklepach to albo dla grubasów, albo dla szczypiorów. I dżentelmen mojego gabarytu ma problem z ich kupieniem. Tak więc noszę na zmianę krótkie porcięta albo bojówki.
Koszula w kratę o tak, flanelowa, przeważnie zawsze, czasem polarowa, ale to środkiem zimy.
Trampki nie, bo w plenerze się nie sprawdzają, albo sandały, albo glany, czasem obuw sportowy w stylu adidasa.
Dwudniowy zarost raczej nie, wolałbym okreslenie dwudniowy+ :) bo mój ma jakieś 30 lat :)

Pozdrawiam modnie.
Jak Sape z Konga: http://bigpicture.ru/?p=473123
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepraszam, ale ja ty polarka nie zauważyłem. Może się mylę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ciacho - mam dokładnie to samo skojarzenie co Ty. Dla mnie kojarzy to się ze sztywniactwem. Wolę bardziej wyluzowanych facetów.
@Hal - widzę, że teraz jesteś znawcą mody ;-) Z tego co piszesz wynika, iż ludzi ubierających się w znacznie luźniejszym stylu uważasz za źle ubranych. Dlaczego? Moda jest różna, nie tylko wiejąca elegancją. Każdy ma prawo do własnego stylu, co nie znaczy gorszego. Szufladkujesz ludzi, teraz nawet po ubiorze.
Poza tym dlaczego wyganiasz nimfka? Piszesz, że niczego nie wnosi do wątku. To zupełnie, jak wielu z nas, w innych wątkach, w tym również Ty. Pamiętaj to jest forum, każdy może pisać co i gdzie chce ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

z wątku na wątek zastanawiam się co jest ze mną nie tak?? ok, stylówy fajne ale zawsze mi się wydaje, że faceci tak ubrani są sztywni...no bo jak można być wyluzowanym i lekko nastawionym do życia gdy wszystko w ubiorze gra na tip top? nie ma tu miejsca nawet na lekką bylejakość...ludzie, którzy są "cool" nigdy nie dbają o to by dopiąć przysłowiowy ostatni guzik w koszuli :P jeansy, koszula w kratkę, trampki i dwudniowy zarost... to mi gra ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Art
Panu po 40-stce mogę co najwyżej pomóc w rozbieraniu, ale żeby zaraz go przebierać ;)
A teraz na serio. Od dwóch lat mam kolegę, z którym czasem jeżdżę na rowerze i nigdy nie widziałam go w innych spodniach niż kolarskich. Zaciekawiło mnie teraz jak on się ubiera kiedy nie jeździ na rowerze :)

@Sadyl
Nie musiałeś... się wie ;> piąteczka ;))))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Idealne połączenie klasyki, szyku i młodzieńczej zadziorności.
Stonowana, konserwatywna koszula z kontrastowymi przeszyciami nadaje swobodnego wyrazu i lekko zaburza nieco oficjalny styl. Rozpięcie jednego guzika więcej sprawia, że strój zostaje doprawiony nutką kokieterii.
Do tego zawsze modne spodnie typu chino. Kanon mody męskiej od ponad stu lat. Wygodne, funkcjonalne, pasujące do każdej figury a do tego nutką dyskretnej elegancji. W kolorze khaki kierują nasze skojarzenia ku militarnym mundurom armii kolonialnych, ołówkowe przywodzą na myśl biurowych dandysów. Natomiast chabrowe są już przeznaczone dla odważnego i bezpretensjonalnego rekina miejskiej dżungli.
Do tego obowiązkowo pasek, obowiązkowo skórzany. W tym sezonie modne są małe klamry, ale tu mamy dość dużo swobody. Bez posądzenia o zbytnią ekstrawagancję można sobie pozwolić na pasek z większą klamrą, nawiązać do poprzedniego sezonu, wziąć w swoisty modowy nawias tę wyszukaną nowoczesną stylizację i potraktować siebie z odrobiną dystansu.
Osobnym zagadaniem są buty. W sklepie, na półce pretendują do miana dzieła sztuki, kiedy w rzeczywistości są ledwie dodatkiem. Można się temu poddać i pójść w czarno-szaro-brązowy truizm lub właśnie spróbować złamać ten schemat brawurową kombinacją koloru morskiego i motywu flagi brytyjskiej, symbolu buntu lat siedemdziesiątych.

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

poprosimy o więcej banału
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polarkowcy mają problem z dobraniem krawata do koszuli, zatem kilka prostych i banalnych przykładów:

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak zwykle banały wypisywane w tonie sugerującym znajomość rzeczy. Zero polotu, własnej inwencji. Ot kilka reklam sieciówek. Przeżuta papka popkultury. Własny styl to coś więcej niż zakup kilku ciuchów w renomowanym sklepie. Równie dobrze można by promować chodzenie w mundurach. Można mieć opnę, można mieć wąsy a jednocześnie wyjść poza schemat. Przed powszechnością zegarków omega chroni nas ich cena. Ale to jest trywialne, oczywiste, kiczowate.
Szukasz inspiracji? Sięgaj dalej.
image

image

image
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podwijanie rękawów w koszuli, niby banalna czynność, każdy wie jak ale często na nam się rozwijają, zsuwają, itd..

Poniżej dwa sposoby, które raz, że powodują że mankiety się nie zsuwają, a dwa, ładniej podwinięte wyglądają.

image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Ann

Tak, masz rację, że większość Polaków ma mętne pojęcie o stylu. Oczywiście rośnie grupa świadomych stylu kobiet i mężczyzn ale z reguły, gdy poszukują nowych stylizacji są wyśmiewani, choć ubierają całkiem dobrze. Ot, taka polska mentalność - vide kilka komentarzy w tym wątku.

Otworzyłem ten wątek, bo w zasadzie na temat dobrej, w mojej ocenie, męskiej mody, na tym portalu nie ma ani słowa. Gdzieś tam w dziale DeLuxe pojawiają artykuły ale z reguły są od razu hejtowane. Z kolei "moda trójmiejskiej ulicy" pióra blogerki Szajnistyl raz że dotyczy kobiet, a modę męską ogranicza do hipsterskich stylizacji, które dopiero można nazwać "zniewieściałymi".

Czasem gdy widzę niektóre kobiety, to się zastanawiam czy mają w domu lustro^^ Tu się z Tobą zgodzę, że dziewczęta o obfitych kształtach zakładają spódniczki mini, za małe biustonosze i obcisłe bluzeczki, wyglądając jak nieprzymierzając wielkanocne szynki^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Hal

Ja zauważam dwie skrajności w modzie- jedni, super stylizacje, piekne kroje itd i drudzy , którzy zupełenie nie kumaja bazy.

Większość Polaków nie umie się ubierać, nosi fasony zupełnie nieodpowiednie do ich sylwetek, lub kolory nie pasujace do ich typu kolorystycznego.
Taki przykład: nadal jest trend na rude włosy u kobiet, wszystkie chcą być rude, tylko nie kumają tego,że do włosów powinny pasować ubrania:)
Inny przykład: grube dziewczyny posiadające grube udziska w miniówkach. One wiedzą,że nie powinny nosic mini,ale co tam.

Zdarza mi sie zwracać uwagę znajomym,że ten fason lub kolor nie pasuje do nich, jednak nie wszyscy rozumieją,ze mówie to w dobrej wierze :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Ann

Nie uważam, aby każdego było stać na Omegę, czy jeansy TH. Ale w tym wątku nie o marki chodzi, a o styl, kolorystykę, dobór dodatków, inspirację. Tu nie potrzeba wysokich marek, aby się dobrze ubrać. Piszesz o Reserved i słusznie, to tania marka (choć jakościowo słaba) i można w gąszczu ich oferty wybrać ciekawe ciuchy i "złożyć" z nich naprawdę ciekawe stylizacje.

Zatem warto, w ramach swojego budżetu, zadbać i o swój wygląd zewnętrzny i o ciało, pozbyć się otyłości brzusznej.

Co do marek, to akurat Omega (w kontekście stylu) ma wiele tańszych (o wiele) odpowiedników, równie konserwatywnych, np. Atlantic (mam po dziadku pięknego Atlantica z lat 50-tych).

p.s. kolarze i obcisłe spodenki...nie wypowiadam się w tym wątku na temat rowerzystów^^ a! Myślę, że mogę się wypowiadać w zakresie męskiej mody, kolarskiej może już niezbyt^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

sklep z pokrowcami, etui do telefonów (22 odpowiedzi)

Witam! Poszukuje dobrego i niedrogiego sklepu z pokrowcami/etui do telefonów w Gdańsku....

Dlaczego w pl absolutnie kazdy najupiorniejszy zbrodniarz i/ lub wykolejeniec dostaje swobodny i bezkarny dostep do dzieci? (3 odpowiedzi)

wystarczy zeby mial sprawne narzady rozrodcze. np. bestialska psychopacica wabi do kanalu rodnego...

Najlepszy broker forex w Trójmieście (16 odpowiedzi)

Jak w temacie. Czy ogólnie ma znaczenie gdzie broker ma siedzibę? Z tego co widzę, to wszystkie...