długość łańcucha???

Byłabym niezmiernie wdzięczna za informację jak zmierzyć, czy łańcuch nie jest przypadkiem zbyt długi /no albo zbyt krótki/.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: długość łańcucha???

...wiem ze nie o ten rodzaj odpowiedzi Ci chodzi, ale w serwisie rowerowym na WYSEPCE, zmierzą Ci lancuch, i przytną go jeśli bedzie taka potrzeba za niewielką sume,,, ok. 5zl. zabieg trwa 10 minut. (pytalem sie na jakiej podstawie to mierza ale nie chceli powiedziec , CWANIACZKI )

a jakiś dokładniejszy namiar, np. malutki adresik
na Wysepce niestety kompletnie nic mi nie mówi

we wrzeszczu wysiadziej i idziesz w prawo glowna, wysepki tramwajowej nie da sie niezauwazyc

witka,

no tak, mozna jechac do serwisu, albo mozna to zrobic samemu - w przypadku sztywniaka jest to dziecinnie proste:

wrzucasz na poczatek najmniejsza zebatke z tylu i najmniejsza zebtake z przodu - czy przerzutka jest w stanie wybrac caly lancuch czy nie??? jezeli lancuch ociera sie o wozek przerzutki lub co gorsza luzno zwisa to prawdopodobnie jest za dlugi, jednak przed skroceniem jeszcze jeden test.

tym razem wrzucasz najwieksza z przodu i najwieksza z tylu - czy przy takiej konfiguracji masz jeszcze troche luzu, czy wozek jest maksymalnie napiety - jezeli masz luz to mozesz lancuch skrocic... jezeli w ogole nie jestes wstanie wrzucic lancucha na to przelozenie to znaczy ze jest za krotki...

dzięki
o to mi chodziło:)

no tak, ale to jest metoda na nowy lancuch, a jej chyba chodzilo jak sprawdzic "wyciagniecie sie" starego

hejka,

jezeli chodzi o zuzycie lancucha to najlepszym, wedlug mnie, urzadzeniem do pomiaru "rozciagniecia" jest Caliber 2 firmy Rohloff...

operacja pomiaru przebiega szybko, mozna wybrac miedzy duza i mala tolerancja rozciagniecia dla kasety stalowej i aluminiowej...

Inne tematy z forum

Z Kościerzyny do Kościerzyny (3 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę, tj. 9 czerwca wybieram się na spokojną wycieczkę szosówką na trasie jak w...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

rowerek treningowy stacjonarny - gdzie kupię? (14 odpowiedzi)

Gdzie mogę kupić w Trójmieście rowerek treningowy stacjonarny w cenie ok. 200 zł? Decathlon,...