dobra mapa

Czy może zna ktoś jakieś dobre księgarnie w Gdańsku (najlepiej we Wrzeszczu), gdzie można kupić porządne mapy typu Ziemia Kaszubska lub z tej serii. Nie znam miasta, więc prosze o podanie w miare dokładnego adresu (albo skrzyżowania ulic). Dzięki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dobra mapa

Bardzo duzy wybor map znajdziesz napewno w Empiku (City Forum w Gdansku Glownym)
Oprocz tego na kazdej stacji benzynowej mozna kupic fajne mapki - jesli chodzi o Kaszuby to na Lotosie kolo Multikina widzialem swietna i - co wazne - aktualna, ale nie pamietam jakie to wydawnictwo ale chyba byla pomaranczowa ;)
Poza tym napewno w kioskach maja jakies mapy - np na dworcu glownym w Kolporterze maja fajna mapke Kaszub - pocieta i zalaminowana takze mozna ja skladac dowolnie i nie trzeba niszczyc ale kosztuje sporo..
polecam tez watek na forum

a tak na marginesie - mapa "Ziemia Kaszubska" Copernicusa jest...conajwyzej srednia...
Ogolnie na mapach Copernicusa i Beaty Pietki czesto spotykam jakies dziwne błędy..moze ktos ma inne zdanie ale ja do nich podchodze bardzo ostroznie.
Pozdrawiam

Ta pomarańczowa to mapa wydana przez DEMART - nie polecam. Ładnie wygląda ale treści za duzo nie ma. Zdecydowanie lepsza byłaby niebieska ziemia kaszubska (trudno ją dostać bo nie wznawiają). Albo Ziemia kaszubska Copernikusa.

Gdański Dom Książki Sp. z o.o. - Księgarnia Nr 38
80-239 Gdańsk, Miszewskiego 16 tel. 341-24-31 fax 341-25-36
Wrzeszcz, róg Miszewskiego i Grunwaldzkiej, pomieszczenie na dole.

Polecam księgarnię na rogu Garncarskiej i Na Piaskach - przy Kanale Raduni w Gdańsku.

a czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą mapę okolic Czerska??

MaRS napisał(a):

> a czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą mapę okolic Czerska??

Jeśli jesteś rowerzystą, polecam kilometrówke "Bory Tucholskie i Kociewie". Jest z tej samej serii co "Ziemia Kaszubska" (PPWK). Nigdy nie byłem w Czersku, ale miałem mapę z tej samej serii "Okolice Olsztyna", której teraz niestety nie moge dostać w żadnej księgarni:/ Jest naprawdę świetna. Pozostają jeszcze czerwone WZ-ki, też całkiem niezłe.

Dla piechurów zdecydowanie lepsze są połówki (1:50000). Powinny być każdej pożądnej księgarni.

majk3l napisał(a):
> Jeśli jesteś rowerzystą, polecam kilometrówke "Bory Tucholskie
> i Kociewie". Jest z tej samej serii co "Ziemia Kaszubska"
> (PPWK). Nigdy nie byłem w Czersku, ale miałem mapę z tej samej
> serii "Okolice Olsztyna", której teraz niestety nie moge dostać
> w żadnej księgarni:/ Jest naprawdę świetna.

mam takową w zbiorach. Jedna uwaga - część lewa tej mapy jest minimalnie mniej ostra od prawej. tak jakby pokrycie kolorów się rozjechało o jakieś o,2 mm. Sprawdziłęm kilka kolejnych map wtedy w księgarni (jakies 1,5 roku temu) i wszystkie tak miały. Więc nie należy się tym zrażać, grunt ze wszystko czytelne.

majk3l napisał(a):

> Dla piechurów zdecydowanie lepsze są połówki (1:50000). Powinny
> być każdej pożądnej księgarni.

Właśnie takich szukam ale poza mapami Eko-kapio niczego nie znalazłem :4/

Ja polecam udac sie do WODGIK i tam mozesz nabyc mapy w podziale arkuszowym w roznych skalach. Polecam mapy 1:50000 w ukladzie "1992"
http://geodezja.woj-pomorskie.pl/?dzial=237

sa znakomite mapy WZK - Wojskowych Zakladow Kartograficznych pod tytulem Jeziora Kaszubskie. Sa 2 czesci, polnocna i poludniowa. Widzialem ostatnio taka mape w...Krakowie. Gdyby miec na Harpie czesc polnocna mozna by jechac jak po sznurku. niestety nie widze tych map w ofercie na stronie WZK.

wza napisał(a):

> sa znakomite mapy WZK - Wojskowych Zakladow Kartograficznych
> pod tytulem Jeziora Kaszubskie.

ale teraz Harp będzie na Kociewiu i z tych map przydatny będzie najwyżej mały kawek części południowej

> Gdyby
> miec na Harpie czesc polnocna mozna by jechac jak po sznurku.

jechać to by nie można, bo skala niedozwolona dla bajkerów :4|

Widzę, że wiele tu tematów związanych z poszukiwaniem map. Zajrzyjcie na www.bosfor.pl

My tam zawsze kupujemy mapy - nawet niezłe obłożenie mają, jest i PPWK i WZkart i Compass i chyba coś jeszcze, bo tylko te nabywałem do tej pory. Chłopaki zrobili ten sklep z głową, mają spory wybór i naprawdę szybko wysyłają. Także ze spokojem mogę ich polecić, bo zresztą nic innego równie konkretnego do tej pory nie znalazłem.

Może powymieniajmy się linkami, gdzie każdy z nas kupuje mapy i czy warto w danym sklepie kupować. To się każdemyu przyda na wakcje i nie tylko.

Pozdrower...