Re: dobre kola mtb
hehehe, Misiek Ty nie schudłeś(zrzuciłeś tłuszcz) tylko Ci z mułów(mięśni - zwłaszcza klata i łapy) zeszło. rB nie ma pojęcia o czym mówi, bo nei widział Cię wcześniej, a on przygrał pewenie te kg, bo wcześneij nie miał zbytnio katywności fizycznej i dzięki kolarstwu rozwinął mięśnie(mimo wszystko nastawione na wytrzymałość a nie na dużą masę mięśniową). Natomiast Ty Misiek, miałeś mięśnie nastawione na siłe i lub masę mięśniową(bo przecież nie machałeś sztangą po 20 czy więcej powtórzeń, tylko pewnie nie więcej jak 6-8 powtórzeń na serię). Niestety taka prawda, że sporty siłow typu wyciskanie ciężarów, dwubój, trójbój isłowy nei idą w parze ze sportami wytrzymałościowymi typu kolarstwo, bieganie, itp. Sam wiem to po sobie, też się pozbyłem kilku kg masy mięśniowej.
A teraz odnośnie kół, jest kilka konfiguracji, np.:
- obręcz: Alex Rims DM24(ok. 600g.)
- szprychy: DT Champion
- piasta na maszynówkach, np. NorthShore, ale myślę że bardziej delikantne ale na łożyskach maszynowych też by dały radę, np. DT, Ritchey, s**** 9.0
Znajomy ma takie kółko i nawet podczas szaleństw daje radę, a wąży sporo.
Inna propozycja jeżeli taka wyda Ci się za ciężka. Czytałem kiedyś chyba w Magazynie Rowerowym albo bikeBoardzie jak polecali Sun Rimsa Rhyno Lite XL(ok. 565g.) osobie która też ważyła ok. 100kg jako wytrzymałą obręcz do maratonu. Kilka osób które znam też na niej jeździ ale waży nieco mniej, chociaż lubi czasem pokatować bike'a i całość daje rade.
Odradzam za to Sun Rimsa CR18(440g.), przecież to jest delikanta obręcz dla ludzi do 75kg(no max 80kg). I jeżeli nie chcesz co chwila jej centrować to raczej zapomnij o tak delikatnych konstrukcjach. Jeżeli chcesz już mieć bardzo lekko, możesz spróbować jeszcze Alex Rimsa DH19(529g.), ale może być neico przydelkiatny, chociaż w zastosowaniu ma wpisane: lekki FR. Napewno z wytrzymałych obręczy dobry bedzie też Mavic D521(580g.), ale to już droższa inwestycja. Możesz poeksperymentować z węższą wersją Rhyno Lite XL, czyli z Rhyno Lite(550g.).
To by było na tyle. Sorry, że nie z własnego doświadczenia, ale ważę 60kg, więc wiesz...
Jak już dokonasz wyboru i zakupu, sprawdzisz jak to się sprawuje w rzeczywistości to napisz koniecznie.
0
0