dobre kola mtb

Witam mam maly problem z kolami do mojego górala ! strzelaja mi szprychy !!!!! waze 110kg ! najwiekszy problem jest z tylnim kolem co mi poradzicie oprócz tego ze mam zrzucic wage?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dobre kola mtb

drugi raz zrzucic wagę

nie wiem czy to cos da bo jestem dosc wysoki moge rzucic ok 5-8 kg ale wczesniej z waga 105 kg tez mialem problem

ile masz wzrostu ? :)

no właśnie podaj ile wzrostu, to ci napiszemy ile masz schudnąć, a na koła to nie wiem co poradzić, pewnie kupno mocniejszych, na większej ilości szprych mogło by rozwiązać problem.

IMO rozmowa o wadze nie znając budowy ciała człowieka ma się tak jak gadanie o kraterach na Jowiszu posiadając lornetkę teatralną. Co poradzicie mu poza odczytaniem BMI itp rzeczy?

Ja bym sięzaopatrzył przede wszystkim w szprychy 2.35/2.0 (DT) , zainwestował w mocne obręcze (niestety obrecze dh/fr są drogie ale warte ceny). I powinno działać do normalnej leśnej jazdy nawet człowieka cięzszego niż standard.

deemax :) w cyklo zrobia Ci dobra cene :)

Moj wzrost to 195 cm no i waga 110 kg !aktualnie jezdze na kolach 32 szprychowych !

TJ WEDŁÓG BMI TO POWINIENEM WAZYC OK 80 KG !!!! TAK WIEC DAJ SPOKOJ Z TYM BMI TO JEST CHYBA TYLKO DLA KOBIET ! POZDRAWIAM

chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź Kaszalot. Właśnie mówię, że wzorcowe wyniki z BMI nic nie powiedzą.

krzyzak a ile moze kosztowac takie kolo co mi poleciles taki typowy standart dla amatora ?

hehe z tym deemaxem to taki zarcik kosmonaucik :D deemax to kola do dh i kosztuja jakos ok 3 tys :) ale z pewnoscia dobrze by Ci sluzyly

Myślę, że Alex Rims Supra MT (32 bądź 36 szprych) na tył by styknęło. No i szprychy nie cieniowane. Do przodu o ile amor jest dość sprawny wystarczy coś delikatniejszego. Pozdrawiam

Ważę 110 kg jezdze na KELLYS Viper(2 rok).Jak na razie nie miałem problemów z kołami.Raz cetnrowłe kolo po wywrotce.
pozdrawiam.

Sorki panowie ale podejdę do sprawy wagi, która w tym temacie jest dość istotna trochę nietolerancyjnie.
Waga np 110 kg jest jak najbardzej OK jeśli jej powodem nie jest nadmierny tłuszcz. Jeśli jednak jest to wypadałoby się go jak najszybciej pozbyc i tu poleciłbym nie jazdę na rowerze ale 30 minutowy bieg co drugi dzień.
Nie najlepiej wygląda jak ktoś ze znaczną nadwagą jedzie na rowerze w obcisłych kolarskich spodenkach a tacy się zdarzają.

sla napisał(a):

> Jeśli jednak jest to wypadałoby się go
> jak najszybciej pozbyc i tu poleciłbym nie jazdę na rowerze ale
> 30 minutowy bieg co drugi dzień.

taa.... dla kolan to bardzo prosta droga... powinienes wiedzieć - dokąd..., szczególnie jak będzie biegał po twardym.

Myślę że estetyka tu nie gra roli(moze dla naprwde wrażliwych estetów).
Przez dwa lata jazdy zgubięm ~25 kg wagi(ważę 110) jestem sprawniejszy i ogólnie czuję sie "SUPER".Jeżei na mój widok jadacego na rowerze grubasa robi sie nie dobrze, to Niech sobie chaftnie i bedzie na żołądku(nie na sumieniu)lże.Jestem pewien że ze swoją wagą i średnim wiekiem (mam dopeiro 45 lat) nie jeden "szczygieł" nie ma szns."ROWERY RÓWNIEŻ DLA GRUBASÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poniosły mnie emocje.Pogubiłem parę liter w poprzednim tekście .Przepraszam.

popieram.... restekpa dla poprzednika

również restekpa, co to w ogóle za obyczaj patrzenia na tyłki rowerzystów?

Koledzy !Przy wadze 130 kg jak małem wejść na rower,miałem odprawę w domu.. i jechałem "do lasu.Żeby nie rodzina to niewiedziałbym co to jest za frajda "bzyknąć" na rowerze.Za sierpień2005 mam 1356 km przejechanych .Tylko po TPK.Jeżdzę lato,jesień,zima,wiosna. Może nie jest to wynik super .Ale pozwolił mi uwierzyć że "otyły " też może. Pozdrawiam wszystkich Grubasów.Nie dajdzie się!!

Znów błąd.Kilometry dotyczą całego 2005r.Przepaszam

co do mojej wagi 110 kg no to prawie same miesnie...! przy wzroscie 195 cm to tak w sam raz ? biegam 2 razy w tyg jezdze na rowerku teraz troche mniej i chodze na silownie w ciagu 6 miesiecy przybylo mi 5 kg !!!!!!!

elo
ważę 100 kilo i tez mialem problemy tego typu
oto co zrobiłem-piasty xt,szprychy dt swiss champion,obręcze sun rims cr18-przez około 3 tysiace km nic-nawet nie mają małego bicia
pozdro

bede mial to na uwadze wielkie dzieki za porade

Estetyka jest ważna tak na rowerze jak i bez niego.
Nie każdy musi jeździć w obcisłych spodenkach - tylko o to mi chodziło.

etam gadanie ze rower jest zly na odchudzanie mam 170zm wzrostu i 14mies temu wazylem 82kg wziolem sie za pozadna jazde i obecne waze 60kg pozdrawiam

to za 2 lata prawie ciebie nie bedzie :P

mnie od roweru przybyło 10 kg mięcha...

ale moze ktoś w końcu wymyśli koła dla kaszalota??

zmontujs sobie kołka na szprycach DT (jak pisał TJ), cieniowanych albo wersja ekonomiczna proste 2.0. Najlepeij to udaj sie do sklepu gdzie jest sporo szpeju do FR to zaraz sie dowiesz które piasty i obręcze są odpowiednio wytrzymałe. W 3mieście najbliżej jest do Sopotu ;) zajżyj do MK i wal jasno że masz ciulowe koła i szprychy rwiesz jak depniesz porządnie :)

na MTV jest nowy program jak picuja komus rower i tam wstawiaja takie fajne kola co licza sabie chyba 112szprych ale to dla ludzi ktorym nie zalezy na wadze sprzetu ps. jesli chodzi o to znikanie to tez mam coraz wiekrze obawy, naprawde jest mnie coraz mniej tak samo jak z sila ledwo co wycisnolem 90kg mam chyba tasiemca okrutnika:)

w radiu powiedzieli że tasiemiec leczy astme wiec spoko ;)

kolo jeden kupil rower wheelera, taki zwykly, żadne cudo. dał 2500 zeta i mu od razu w tylnim kole szprychy zaczely strzelac. Gosciu jakis ciezki nie jest ale kopie piłe i ma power w kopycie wiec te makarony mu za sałabe. zmienił na DT (championy kupił) i ma spokoj.

hehehe, Misiek Ty nie schudłeś(zrzuciłeś tłuszcz) tylko Ci z mułów(mięśni - zwłaszcza klata i łapy) zeszło. rB nie ma pojęcia o czym mówi, bo nei widział Cię wcześniej, a on przygrał pewenie te kg, bo wcześneij nie miał zbytnio katywności fizycznej i dzięki kolarstwu rozwinął mięśnie(mimo wszystko nastawione na wytrzymałość a nie na dużą masę mięśniową). Natomiast Ty Misiek, miałeś mięśnie nastawione na siłe i lub masę mięśniową(bo przecież nie machałeś sztangą po 20 czy więcej powtórzeń, tylko pewnie nie więcej jak 6-8 powtórzeń na serię). Niestety taka prawda, że sporty siłow typu wyciskanie ciężarów, dwubój, trójbój isłowy nei idą w parze ze sportami wytrzymałościowymi typu kolarstwo, bieganie, itp. Sam wiem to po sobie, też się pozbyłem kilku kg masy mięśniowej.

A teraz odnośnie kół, jest kilka konfiguracji, np.:

- obręcz: Alex Rims DM24(ok. 600g.)

- szprychy: DT Champion

- piasta na maszynówkach, np. NorthShore, ale myślę że bardziej delikantne ale na łożyskach maszynowych też by dały radę, np. DT, Ritchey, s**** 9.0

Znajomy ma takie kółko i nawet podczas szaleństw daje radę, a wąży sporo.

Inna propozycja jeżeli taka wyda Ci się za ciężka. Czytałem kiedyś chyba w Magazynie Rowerowym albo bikeBoardzie jak polecali Sun Rimsa Rhyno Lite XL(ok. 565g.) osobie która też ważyła ok. 100kg jako wytrzymałą obręcz do maratonu. Kilka osób które znam też na niej jeździ ale waży nieco mniej, chociaż lubi czasem pokatować bike'a i całość daje rade.

Odradzam za to Sun Rimsa CR18(440g.), przecież to jest delikanta obręcz dla ludzi do 75kg(no max 80kg). I jeżeli nie chcesz co chwila jej centrować to raczej zapomnij o tak delikatnych konstrukcjach. Jeżeli chcesz już mieć bardzo lekko, możesz spróbować jeszcze Alex Rimsa DH19(529g.), ale może być neico przydelkiatny, chociaż w zastosowaniu ma wpisane: lekki FR. Napewno z wytrzymałych obręczy dobry bedzie też Mavic D521(580g.), ale to już droższa inwestycja. Możesz poeksperymentować z węższą wersją Rhyno Lite XL, czyli z Rhyno Lite(550g.).

To by było na tyle. Sorry, że nie z własnego doświadczenia, ale ważę 60kg, więc wiesz...

Jak już dokonasz wyboru i zakupu, sprawdzisz jak to się sprawuje w rzeczywistości to napisz koniecznie.

kiedyś była też obręcz mavic f519 (chyba) i takie coś jak mavic 618, obie mocne tylko już sie tego nie produkuje... wez tez sobie zapodaj wieksze oponki np.2.25 cala albo 2.3 balony wcale nie toczą się gożej za to komfort jazdy wzrasta znacznie :)

witam ile takie kola kosztuja ? przynajmniej podajcie przedzial cenowy ? to zaczne zbierac...na nowe wytrzymale kola pozdrawiam

za 60 zeta mogę oddać nieużywaną obręcz alexrims DH22 pod vki na 36 drutów. Jak ją kuopwałem to ważyłem koło 76 kilo, miała mi służyć do FR, ale w porę coś mi strzeliło żeby zacząć uprawiać XC :) na dodatek rower mi skroili, więc obręcz leży sobie i czeka na nowego właściciela.

kaszalot napisał(a):

> witam ile takie kola kosztuja ? przynajmniej podajcie przedzial
> cenowy ? to zaczne zbierac...na nowe wytrzymale kola pozdrawiam

1 koło:
szprychy Champion ~40 zł
obręcz rhynolite ~ 100 zł
piasta xt przednia zwykła 150 zł, tylna 190 zł (nie tarcze)
(BTW - patrze na ceny w mkbiku i oczom nie wierze. xt takie tanie? chyba dawno nie śledziłem cen komponentów...)

... i masz naprawde mocny przód za 300 a mocny tył za 400 zł. Mało nie jest. Ale przynajmniej bezpiecznie ;P

zamiast XT kup piasty na maszynach, jakies reborny czyc os podobnego. dłużej pojezdzisz.

Rhyno Lite XL... no nie wiem, ja ważę około 70kg i taka obręcz to mi miesiąc pociągnęła. Może źle trafiłem ale spokojnie mogę nadać tej oberęczy miano najgorszej jaką miałem : ( Jak już wcześniej napisałem Alex Rims Supra MT (129 pln) waży jedynie 700 kilka gram, ale jak pęknie szprycha to obręcz nie zgina się nawet na milimetr : ) Szprychy nierdzewki bądź Championy piasta Deore (wystarczy).
Naprawdę ta obręcz jest n i e s a m o w i t a! Deemax'y się chowają...

jak juz leci watek o kolach to sie spytam czy to odpowiednie bedzie dla mnie :) jezdze XC "turystycznie":P tzn czasem zdarza mi sie skatowac troche sprzet ale ogolnie spokojnie ;) i mam taki na allegro zestawik na tyl:

piasta alivio RM60

obrecz Vuelta Airline 1

szprychy CNSpoke czarne jak i cala reszta;) koles chce za to 156zl +do tego bedzie nowa kaseta s****a 5.0 albo 3.0. Moze macie jakies lepsze sugestie?;)

napisze cos zeby moje pytanie znow sie znalazlo na szczycie watkow :p czekam na wasze podpowiedzi/odpowiedzi ;)

witam mam pytanko dotyczace kol mtb gdzie takie najlepsze zlozyc w trojmiescie chodzi mi o cene pozdrawiam