dom czy mieszkanie???

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie odstraszaja:( my młodzi ludzie przeciez dopiero zaczynamy a juz stawiaja nam takie poprzeczki.
A jak jest u was kupujecie cos czy stawiacie dom :)
A kasiorke z kad bierzecie ??? Kredyt czy dobra wola rodzicow
Jestem ciekawa ile kosztuje budowa małego domku!! TYlko zeby byc razem:):) a w nim ja dziecko maż i duzy piesek to moje marzenia:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

masz na myśli dom szkieletowy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mia
2020-08-08 14:07:44
a ja zadam parę pytań :) myśli o domu, ale ciekawią nas koszty. Nie chodzi mi o działkę, ale orientujecie się, ile kosztuje dom? przykładowy projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-calvados-WRN1189, na ile ten ich "stan surowy" pokrywa się z rzeczywistością? I ile jeszcze trzeba by włożyć do deweloperki? Na sam dom (bez ziemi) moglibyśmy dać max. 250-300 tys. z meblami itd. i zastanawiam się, czy w ogóle brać się za to, czy szukać jednak mieszkania. Z góry dziękuję :)
Stan surowy zamknięty; 2000-2500zł/m kw.
Deweloperski 3000 zł.
Pod klucz; zależy od wyobraźni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zdecydowanie dom. po przeliczeniach wychodzi znacznie taniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystko zależy jakimi funduszami dysponujesz. Osobiście wybrałbym dom, bo stawiasz go na swojej ziemi, jest Twój, nie masz głośnych sąsiadów, większy komfort. Jednak koszty budowy nie są tu najgorsze, koszta doprowadzenia wody, internetu, prądu są wysokie plus wiadomo ziemia, architekt, geodeta.
Jeśli masz fundusze to się nie zastanawiaj, mieszkanie w bloku może i tańsze, ale Spółdzielnie, sąsiedzi, itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdańsk. I wszystko jasne. A tuż za Gdańskiem w tej cenie masz dom na wypasie. Ale co kto lubi. Jeden centrum miasta, inny spokojna okolica na uboczu. Ale fakt, ceny powariowały. Widzę to po domach w mojej okolicy. Te nowobudowane to już ceny mają jak z księżyca, gołe i wesołe na działce 200 czy 300m2 a cena jak za cały pensjonat z wielkim ogrodem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dom wielkości 220m stan deweloperski, czyli gołe ściany i dziura w podłodze w wc kosztuje okolo 700 tys z vat w Gdańsku. Bez żadnych szałów, taki zwykły dwupiętrowy dom.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam ciągle dylemat czy dom czy mieszkanie :D

zgadzam sie :)
jednak mieszkania w jakiejś fajnej lokalizacji to ceny z kosmosu, nie raz dwa domy mógłby za to wybudować
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To w sumie ciekawe, że większość ludzi chce mieć w swoim nowym domu zwierzę.

jakie ceny projektu?

Byłam bardzo zaskoczona (w dobrym sensie!) projektem który otrzymałam od projektantów https://senkoart.pl/
Być może ktoś poszukuje projektantów, więc pozostawiam kontakty. Szybka realizacja i przyjemny kontakt :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Byliśmy zdecydowani na mieszkanie i od miesiąca już mieszkamy, chociaż nie wszystko jest jeszcze zrobione. Prawda jest taka, że dopiero kończymy sypialnię i łazienkę, a skoro o niej mowa to dziś kupię może wreszcie jakiś wieszak, bo znalazłam świetną okazję https://www.superwnetrze.pl/wieszaki-lazienkowe,k510.html jak widać jest naprawdę w czym wybierać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oczywiście,że różnie bywa. I jak wszedzie zdarzają się czarne owce, które idą na ilość a nie na jakość. Jednak bardzo wielu deweloperów w Polsce ( szczególnie tych działających od wielu lat) dba o swój wizerunek i stara się zapewnić ludziom inwestycje, ktore są wysokiej jakości. Szczegónlie w dobie internetu, gdzie mozna sobie łatwo poczytać opinie o poszczególnych firmach.
Aktualnie kilka ciekawych inwestycji deweloperskich powstaje powstaje w Rumii:
https://www.inpro.com.pl/oferta/mieszkania-i-apartamenty
Realizuje je Inpro ( na stronie są informacje). Kupno mieszkania w Rumii bedzie na pewno tańsze niż w Gdyni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no, to zależy, na co możemy sobie pozwolić no i oczywiście utrzymanie domu jest bardziej kosztowne i bardziej wymagające, także to zawsze indywidualna kwestia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja zadam parę pytań :) myśli o domu, ale ciekawią nas koszty. Nie chodzi mi o działkę, ale orientujecie się, ile kosztuje dom? przykładowy projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-calvados-WRN1189, na ile ten ich "stan surowy" pokrywa się z rzeczywistością? I ile jeszcze trzeba by włożyć do deweloperki? Na sam dom (bez ziemi) moglibyśmy dać max. 250-300 tys. z meblami itd. i zastanawiam się, czy w ogóle brać się za to, czy szukać jednak mieszkania. Z góry dziękuję :)

Też jestem bardzo zadowolony, oraz obecnie mieszkam w bloku :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam obecnie w domu oraz jestem bardzo zadowolona :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkaie w domku z podwórkiem ma chyba więcej zalet niż w bloku ale w bloku też nie jest źle biorąc pod uwagę wygodę tzn w domku zawsze jest więcej do zrobienia, trzeba poświecić więcej czasu. Coś za coś. Ja tam na razie zostaje przy mieszkaniu w bloku
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W zaszłym roku płaciłam 570 zł, w tym roku kontynuacja w czerwcu 579 zł, więc podwyżka malutka, warunki bez zmian.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile płacicie za ubezpieczenie mieszkania? Wiem, że znaczenie mają kwoty, ale u mnie są standardowe w okolicach 300k zł i ubezpieczenie przyszło mi 600 zł. Trochę dużo. U was też tak wygląda?

Inne tematy z forum

Zarządzanie nieruchomościami - opinie (20 odpowiedzi)

Co sądzicie o zarządzającym nieruchomościami Polzen? Jak w praktyce wychodzą ceny usług, ogólnie...

Sauna domowa na podczerwień (4 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

Zakup mieszkania w trójmieście (74 odpowiedzi)

Witaj Was wszystkich rodowitych trój-mieszczan jak i trójmiejskich imigrantów, ;) tych drugich...