rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

pamięta ktoś jak to było kilka lat temu?

wiem, że system się wysypał, bo często gęsto jedno dziecko było rejestrowane z kilku-kilkunastu kompów jednocześnie (cała rodzina i znajomi zaangażowani)

ale wtedy chyba decydowała kolejność zgłoszeń? jak to było?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kawka nie chodzi mi o czas rekrutacji - to ok ale czas od momentu zakonczenia rekrutacji do ogloszenia wyników..

czyzby przewidywali ze system im sie wysypie i beda go 10 skladac??

chociaz mi to jednak wyglada na jakas byc moze nawet zaplanowana i unormowana wewnetrznie ingerencje czynnika ludzkiego w wyniki
- tylko czemu wszyscy tak podkreslaja ze rekrutacja jest elektorniczna i o wszystkim decyduje komputer..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może dlatego, że po pierwsze nie decyduje kolejność zgłoszeń (gdyby tak było to pewnie strona byłaby zablokowana chwilę po rozpoczęciu rekrutacji) a po drugie może i dobrze, że trwa to dwa tygodnie bo można popatrzeć na statystykę i.wybrać przedszkola mniej oblegane i tym samym zwiększyć szansę na dostanie się dziecka do placówki. Tylko zazwyczaj te mniej oblegane -o ile takie są....?... są nam zupełnie nie po drodze.... :-/

ja tylko nie rozumiem dlaczego skoro nabór jest elektroniczny i wszystko wykonuje system to wyniki sa po 10 dniach a nie na drugi dzien

to zupełnie tak jakby ktos jeszcze oprócz komputera analizował te wyniki i mieszał w nich..

bo jak inaczej wytłumaczyc az taka zwłoke..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mjakmama to chyba zle skumalam...;D w kazdym badz razie ja zrobilam tak ze najpierw mialam na 3 miejscu przedszkole to blisko mnie ale jakos kierowalam sie bardziej popularnoscia innych ale pozniej pojawily sie wlasnie watpliwosci ze do tego na 3 miejscu bardziej prawdopodobne ze sie dostane niz do tych na 1 i 2 miejscu i zmienilam miejsca to z 3 na 1 zeby miec wieksza pewnosc, jak sie uda do tamtych to ok ale nie zaluje zmiany bo po wizycie tam utwierdzilam sie ze dobrze zrobilam:))

moim zdaniem jest tak jak kiki mówi
ze jak wybrałas jako pierwsze to z większymi szansami to jest okej i się dostanie a jak wybierze je jako drugie to potem się może okazac ze jako drugie wybrało je kolejne 100 osób i bedzie miała znowu mniejsze szanse.
Ale to tak na moja logike tylko...

Kiki, trzeba by było się dobrać do algorytmu systemu ;-)
Uf, moja mała już zapisana, jeszcze wydruk, podpisy, wizyta i oczekiwanie :/

Właśnie mnie to zastanawia.... Bo bardziej mi zależy na przedszkolu bliżej miejsca zamieszkania, ale tam jest większe obłożenie, czyli mniejsza szansa, że się dostaniemy. Drugie przedszkole mniej nam odpowiada, ale jak się nie dostaniemy do pierwszego, to oczywiscie z pocałowaniem w rękę będziemy tam uczęszczać. No i w tym drugim chętnych jest znacznie mniej. I zastanawiam się, czy może być tak, że gdybym to drugie, mniej preferowane przedszkole zadeklarowała jako pierwsze, to bym się dostała bez problemu. Ale jak zadeklaruję je jako drugie zgodnie z moim zamiarem, to mogę sie do niego nie dostać bo np. pierwszeństwo będą miały te osoby z taka samą liczbą "punktów", ktore zadeklarowały to przedszkole jako pierwsze?

Ciekawe czy stwierdzenie, że nie decyduje kolejność zgłoszeń dotyczy tylko daty zapisu czy także preferencji danego przedszkola?

A kryteria jakieś tam mam, ale raczej te z końca listy :-) Czyli na pewno w pierwszej kolejności dostaną się osoby spełnaijące te najważniejsze kryteria, więc przebieranie między przedszkolami raczej nam nie grozi :-)

victoria nie mozna dostac sie do 3 przedszkoli - po to jest wybor ktore chces zpierwsze a ktore drugie by jak bedziesz spelniac wszystkie kryteria zakwalifikowali cie do tego ktore wybralas jako pierwsze
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teoretycznie szanse sa mniejsze ale niekoniecznie bo jesli np. wybierasz przedszkole nr.x jako pierwszego wyboru ale nie spelniasz np. wszystkich kryteriow to wieksze szanse ma dziecko ktore ma wybrane to przedszkole na 2 lub 3 miejscu...Mozesz sie dostac do wszystkich trzech przedszkoli bo spelniasz wszystkie kryteria i wtedy to Ty wybierasz:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jak to jest z przedszkolem drugiego i trzeciego wyboru? Czy jesli dziecko nie dostanie się do tego z pierwszego wyboru, to jego szanse w drugim są takie same jakby wyznaczyło je jako pierwsze, czy automatycznie mniejsze? Ktoś wie?

w rozmowie ze mną nie mogła wiedzieć , że przedszkola nie wybiorę jako pierwszego wyboru. Zresztą nie musiałam się jej z tego spowiadać. Nie pytała, a ja tego nie powiedziałam. W naszym przypadku za 10 godzin z dodatkowymi zajęciami i wyżywieniem wychodziło 750 zł.
Nie rozumiem zresztą Moniko Twojego rozgoryczenia. nikt nie zabroni złożyć Ci dokumentów i zaznaczyć tego przedszkola jako pierwszego wyboru. później zanieś kartę i czekać. Jak się Twoje dziecko nie dostanie to złożyć odwołanie i próbować. Zresztą myślisz, że w przedszkolach państwowych nie ma "ustawionych" list? Z racji tego, ze jest to przedszkole niepubliczne, a nie państwowe to wydaje mi się, że dyrektor ma większy wpływ na listy przyjętych.

Opłata za przedszkole to ok. 700. więc nie jest to duża kwota jeśli wziąść pod uwagę naukę języka angielskiego przez profesjonalnego lektora.
Może dla ciebie dyrektorka bya miła bo nie wybrałaś tego przedszkola jako przedszkola pierwszego wyboru i nie chciałaś zabrać miejsca dzieciom jej znajomych.

dobra dobra How much ??? taka przyjemnosc :)

A ja mam zupełnie odmienne opinie o p. dyrektor z przedszkola pod wesoła chmurką. Również rozważałam tam posłanie syna, umieściłam to przedszkole na liście wyboru ale dopiero jako trzecie. Zadecydowały kwestie finansowe i próbujemy do przedszkola państwowego. Dyrektorka zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. w żaden sposób nie odczułam, że jakaś grupa dzieci jest faworyzowana, albo że wybiera sobie potencjalnych kandydatów na przedszkolaków. Oprowadziła po przedszkolu, opowiedziała co i jak, przedstawiła program nauczania. Ciepła, miła, otwarta osoba. I na pewno nie miało znaczenia to, ze jestem z pełnej rodziny, a nie jestem samotną matką, gdyż pytanie o mój status rodzinny nie padło, a ja również takiej informacji nie przekazałam.

"jeśli chcesz pomóc"... ;) http://przedszkole45.7et.pl/4

a ile takie przedszkole kosztuje jesli można wiedziec :)

madrala jesteś, . Mój chrześniak poszedł do szkoły do 5 latków w Pruszczu, i musi być odbierany zaraz po zajęciach, bo szkoła nie daje możliwości zostawienia dziecka w świetlicy-jest za małe. a jak chcesz, żeby jadł w szkole obiad to musisz być razem z nim bo jak Cię nie ma dziecko samo obiadu nie dostanie!! i co? zwolnić się z pracy??żeby codziennie nakarmić małego i o 12 odebrać go ze szkoły?

ja wczoraj zaniosłam kartę zgłoszenia do przedszkola "pod wesołą chmurką" (powinna zmienić nazwę "na pazerną na kasę chmurką"). pani dyrektor robi własną rekrutację i zniechęca rodziców do składania u niej zgłoszeń. preferowane są dzieci z pełnych bogatych rodzin. Samotne matki, które stać na opłacenie przedszkola nie są mile widziane. Po rozmowie z tą kobietą nie chcę by moje dziecko chodziło do przedszkola gdzie od samego początku odczuło by brak tolerancji. Szkoda bo o samym przedszkolu słyszałam duzo dobrego i bardzo załeżało mi tym by moje dziecko znało dobrze język angielski. Ciekawa jestem czy ktoś z urzędu miasta kontroluje takie przypadki ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przypuszczam ze to zalezy od przedszkola kiedy dostarczy lub przesle dalej te karty rejestracyjne i wtedy wprowadzane sa dane do jakiegos ogolnego systemu...moze to tak wyglada...bo to ze jest zweryfikowane zgloszenie to jeszcze nic nie znaczy (a szkoda;P)...i tak wyniki za 2 tyg

Inne tematy z forum

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (57 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Drukarnia wielkoformatowa (4 odpowiedzi)

Jak ktoś potrzebuje wydrukować zdjęcie , plakat, wizytóki lub inne rzeczy , w tym upominek dla...