rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

witam zachęcam do pisania na temat rewkrutacji na sezon 2012/2013 do przedkoli jak coś wiecie dajcie znać
ja jestem z przymorza się chętnie poznam opinie na temat tutejszych przedszkoli
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rekrutacja nabór do przedszkoli państowych na rok 2012/2013

rzeczywiście tak coś czytałam, że muszą mieć miejsce dla 6-latków które już chodzą do przedszkola i chyba chcą w nich zostać, dla 5- latków i reszta co zostanie będzie podzielona ;)

ale 5-latek może też iść do zerówki, bo znajomych syn tak idzie ( ze względów finansowych), więc może nie wszystkie dzieci "zajmą" miejsca przedszkolne ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

...a wiecie, że w tym roku dla trzylatków tych miejsc w przedszkolach będzie mniej...? Dzisiaj "w swoim" p-kolu dowiedziałam się, że od września będzie tylko jedna grupa trzylatków, a nie dwie - jak do tej pory bo muszą stworzyć dodatkową grupę dla pięciolatków, które MUSZĄ być przyjęte... :-/ i takie "coś za coś" się szykuje. Współczuję tego całego stresu i nerwów związanych z tą całą elektroniczną rekrutacją :-/ i jak przypomnę ten swój strach "czy się dostanie.." z zeszłego roku to mam C I A R K I ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W tym roku przedszkole prywatne do którego chodzi córka po raz pierwszy bierze udział w rekrutacji.

http://familijny.pl/gdansk/oswiata_edukacja_opieka/przedszkola_calodzienne

no właśnie.

tak rzeczywiście ten zapis jest durnowaty... chcąc nie chcąc brak ślubu jest jednoznaczny z byciem samotnym rodzicem...
dzięki temu zapisowi nawet nie trzeba kombinować, żeby wylądować w worku z samotnymi matkami.

no ale czemu uważasz, że Kjopa kłamie?

tak durnowato jest to sformułowane - że z automatu jeśli jesteś panną/kawalerem/rozwodnikiem/wdową/wdowcem to "łapią" cię jako osobę samotnie wychowującą dziecko.

Kobieta żyje ze swoim partnerem bez ślubu - czyli w świetle prawa jest panną, bo nie ma u nas takiej opcji "konkubinat" :P a jeśli jest panną, to automatycznie trafia do worka jako samotna matka.

"Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną"

dla mnie to też chore i tak nie powinno być. jakoś inaczej powinny być "przesiewane" osoby FAKTYCZNIE samotnie wychowujące dzieci. (czyli nie mające partnerów do pomocy)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kjopa3 wiesz co?? Ty głupia jesteś i tyle, może jakbyś naprawdę była samotną matką to byś doceniła to co trzeba i nie KŁAMAŁA!!!! nie życzę TOBIE, żeby Cię Twój facet zostawił, ale jakiś kop w d*pę przydałby Ci się!!!! Ja wiem co to jest samotne macierzyństwo i widziałam ile moja mama wkłada trudu, żeby wychować 4 małych dzieci, jak została sama!! I nie oszukiwała!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzięki :)

poprostu jesteś kolejną "samotną mamusią", która oszukuje...

Asiulka rekrutacja elektroniczna dotyczy tylko przedszkoli panstwowych/publicznych.

jedno z tego rodzeństwa jest kilka lat po ślubie - to wiem na 100% :] nie wiem jak drugie :P

no ale ich pierworodne dzieci też jakoś tam się musiały dostać :P (czyli odpada punkt, że starsze rodzeństwo tam chodzi)

Agusia sama widzisz jak to jest z tym przedszkolem na jagiellońskiej tylko kombinatorzy tam się dostają, dzieci sąsiadów musiały być zameldowane u dziadków to po pierwsze, mają dodatkowe punkty bo rodzeństwo chodzi do tego przedszkola, a może i nie mają ślubu bo my mieć pewność że mają trzebaby zajrzeć w papiery

a szuwary to gdzie bo nie kojarze a jak tam opłaty ?twoje dziecko w jakiej grupie ?dziekuje za odpowiedz

do ja.....

wpisz w wyszukiwarke a wyskocza ci informacje.

jakbys chciala cos dodatkowo na temat Szuwary to daj znac , moje dziecko tam chodzi.

ale dzieci mogą mieć inny adres zameldowania niż rodzice?

zastanawiam się jak to zrobiły dzieci moich sąsiadów ze swoimi dziećmi ;) do przedszkola na Jagiellońskiej, gdzie ponoć nie ma szans na dostanie ;) a w sumie 4 ich dzieci tam chodzi/chodziła :] chociaż Rodzice mieszkają poza Gdańskiem :P

to wystarczyło, że wnuki były zameldowane u dziadków?

crayzy a zanasz dokladniejsze namiary na walowa i szuwary?

tak adres zameldowania dzxiecka oraz rodzicow
i to jako 1 jest sprawdzane w 100% bo kase na przedszkole daje gmina i sa wydawane na dzieci zamieszkale w danej gminie a nie np mieszkasz w sopocie a chcesz dziecko dac do gdyni do przedszskola to jest mozliwe jesli sa wolne miejsca po rekrutacji i to po tym jak dzieci z list rezerwowych mieszkajacych w danej gminie sie zgloszą
powodzenia i zycze wszystkim uczciwej rekrutacji bez oszustw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny,
czy w karcie zgloszenia trzeba wpisac adres, pod ktorym jest zameldowane dziecko, czy tylko zameld. rodziców?

Może ktoś polecić przedszkole państwowe w okolicach Osiedla Świętokrzyskiego, Zakoniczyna, Ujeściska?

Dziewczyny powiedzcie mi bo już się pogubiłam :(
rekrutacja elektroniczna dotyczy przedszkoli publicznych i nie publicznych?

myślałam, że tylko publiczne a do nie publicznych to kolejność zgłoszeń?

czyli będę mogła wybrać 2 przedszkola publiczne i 1 nie publiczne (tj. prywatne)? a co z opłatą wpisową do prywatnego? przepada jeśli jednak okaże się, że moje dziecko dostanie się do przedszkola publicznego ?

Inne tematy z forum

Jak dojechać do LuxMedu w Gdańsku? (3 odpowiedzi)

Podano mi adres Al. Zwycięstwa 49. Będę jechać kolejką i jak wysiądę na Stoczni do będzie ok? I...

jaki blender czy inny rozdrabniacz? (29 odpowiedzi)

Kochane, zastanawiam się nad zakupem czegoś co pozwoli mi zmiksować warzywka dla synka,...

Leczenie zębów mlecznych... (16 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...