Re: gaz pieprzowy gdzie kupic
Antyspołeczny
(13 lat temu)
~Śmiech, w gwoli wyjaśnienia, nigdzie nie napisałem że kursy samoobrony są do niczego, ale że nie istnieją umiejętności dające obronę przeciwko grupie.
Tak się składa że wychowywałem się w środowisku w którym bójki były na porządku dziennym, butelki, glany, noże i inne zabaweczki też.
Osoby znające sztuki walki, pod wpływem alkoholu lub narkotyków.
"Bójki" to chaos, a nie wyreżyserowany pokaz jakiegoś speca od samoobrony.
Nie napisałem też że nóż jest najlepszą bronią przeciwko napaści, a że nóż jest praktyczny. Jeśli wyczytałaś coś innego, to popracuj nad czytaniem ze zrozumieniem.
I odnośnie tego noża. Inne rzeczy zajmują miejsce a nie przydają się latami, a kiedy mogą się przydać to albo o nich zapominamy, albo są niezdatne do użytku (gaz 10 lat po terminie, a paralizator od roku rozładowany). Nóż jest przede wszystkim narzędziem użytkowym, które się przydaje na co dzień, a dodatkowo może posłużyć do obrony. Działa jak te klucze w kieszeni, tylko ma więcej zastosowań.
I nie zawsze trzeba go używać, czasem wystarczy go pokazać aby złamać morale napastnika.
Konsekwencje użycia noża są takie jak użycia każdej broni improwizowanej lub użycia umiejętności walki. Kilka lat temu była głośna sprawa o pobicie, gdzie napastnik znał sztuki walki i sąd uznał je jako broń, tak jakby miał nóż lub pałkę. W innej sprawie tak samo uznano glany;)
A pamiętasz historię tej dziewczyny co trenowała boks, czy coś takiego? Podobno była bardzo dobra, została zaczepiona w autobusie przez jakichś chuliganów i pewnie nic by jej nie zrobili, ale ona użyła swoich umiejętności, wybuchła walka i skończyło się tym że ją pobili, zgwałcili a potem zabili by ich nie rozpoznała.
Najwięksi zadymiarze których znałem to byli ludzie coś trenujący. Tacy czują się silni, czują że mają przewagę nad innymi, tracą pokorę i są pierwsi do tego by od słów przejść do czynów.
Pomyśl też ile jest takich sytuacji że ktoś ginie za 20 groszy. Zaczyna się od zwykłego napadu a kończy się pobiciem ze skutkiem śmiertelnym.
Każda sytuacja jest indywidualna, ale mając do wyboru umiejętności których można nadużywać i nóż, wolę mieć to drugie. Wiem jakie mogą być konsekwencje jego użycia, więc użyje go w ostateczności. Ale mając do wyboru wylądować w szpitalu lub w dole, wolę dostać wyrok;)
3
1