Re: gdzie na randkę?
Antyspołeczny
(16 lat temu)
Spacer po starówce można zamienić na nietypowy spacer po mieście.
Z tym, że ja piszę z punktu widzenia faceta. Jeśli Ty chcesz zabrać facet na randkę, to musisz pomyśleć co on może lubić. Jeśli się interesuje motoryzacją to pewnie bardziej trafi w jego gusta jakiś zlot motorów lub targi motoryzacji niż spacer po jakimś nudnym miejscu. Wszystko jest kwestią waszego gustu.
Osobiście lubię spacery. Wprawdzie nie spędzam na nich już tyle czasu co dawniej. A i coś na randki ostatnio mniej chodzę, ale znam jeszcze kilka miejsc. Można zatem poprowadzić Gdańszczanina po centrum Gdańska i pokazać mu kilka miejsc których zapewne nie widział. A jeśli wie się co to za miejsca, to można dać mu małą lekcję historii - niech się uczy, w końcu tu mieszka, to powinien coś wiedzieć o swoim mieście;)
Centrum Hewelianum, dawna Twierdza Grodzisko. Od wakacji otworzono tam wystawę wewnątrz bunkrów, przy okazji jest też wystawa interaktywna, można obejrzeć stary działający komputer, różne urządzenia wydające dźwięki lub zmieniające barwy gdy ich użyjemy. Wystawa jest o tyle ciekawa, że w odróżnieniu od innych tam nie tylko można, ale należy wszystko dotykać.
Kobiety w tym miejscu zaczynają zachowywać się jak małe dzieci:P
Otwarte codziennie 10-18, jak dobrze pamiętam.
Wejście jest darmowe.
Dziś przeczytałem w gazecie - nie żebym czytał gazety, ale postawiłem na niej talerz z jedzeniem i przez przypadek tak wyszło - że w Spichlerzu otworzono nietypowe Muzeum. Nie byłem tam, ale opis mnie zainteresował.
Jest tam 18 postaci dawnych Gdańszczan zrekonstruowanych ze szkieletów znalezionych w hali targowej, inscenizacje przedstawiające dawna tawernę, domy i warsztaty, można podobnież wybić sobie własną monetę. Są też pokazy tańca, walk rycerskich, koncerty dawnej muzyki, odczyty, konferencje.
Według tego co pisze w gazecie w miejscach pracy dawnych gdańszczan jest nawet odpowiedni zapach (woń ziół, świeżych ryb itp). Muzeum jest na Chmielnej 53, ich e-mail mag@archeologia.pl - to jakby ktoś chciał się zapytać o cenę biletów.
Otwarte od wtorku do niedzieli od 10 do 18
Źródło: Twoja Gazeta (czy jakoś tak)
Na spacer dobrym miejscem są Bastiony (jeden nosi nazwę św Elżbiety), jest tam stara Brama wjazdowa do Gdańsk, ciekawy, chociaż mało zauważany zabytek (a drzwi robią wrażenie;) ), dalej jest rzeczka (kanał Motławy, lub opływ Motławy, jak podaje google), jest bardzo stara śluza wodna, a wzdłuż wspomnianej rzeki jest zadbany chodnik, trawka, drzewka, ławeczki, w wodzie kaczki i łabędzie. Bardzo piękna okolica na randkę;)
Od tych Bastionów (które mieszczą się niedaleko CKU, i Urzędu Marszałkowiskiego) można rzeczką dojść aż do Elbląskiej, a idąc wzdłuż niej natknąć się na kilka ciekawych miejsc, rzadko odwiedzanych przez turystów. I dotrzeć zielonego mostku, a dalej do Długiej.
A na koniec grzane piwko z sokiem malinowym, albo zielona herbatka:)
Pozdrawiam
9
3