harpagan 37

Witam. Ktoś już myślał o wiosennym Harpie???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: harpagan 37

Myślę o 37 jak tylko skończył się 36 :)

to i tak byłeś spóźniony, myślałem o kolejnym jeszcze przed zaliczeniem ostatniego pk (mojego ostatniego:))

Ja zaczynam myśleć teraz.

Fajnie, iż są zapaleńcy podobni do mnie. Mam pytanie, czy długie robicie marsze przygotowawcze?

dziękuje adminowi za pożadek:)

U mnie standardowo- 30 km marszobiegu...

jak czesto te 30km? Raz w tygodniu, raz w miesiacu, raz na 0.5 roku? :)

ja mam zamiar robić co dwa tygodnie wycieczke tak od lutego 30-40km. Takie urozmaicenie od biegania i okolice lepiej moje poznać chce.

U mnie co dwa dni bieg 15-25km, raz w tygodniu marszobieg 40km(w tym ok. 30km biegu).

Który byłeś w ub roku na jesiennym lub wiosennym harpie? Jeżeli nie jestes analfabetą orientacyjnym, i faktycznie robisz 90 tygodniowo to powinienes byc w czele tej imprezy.

misiu250, jeśli to prawda to niezły harpagan z Ciebie musi być :)

No niekoniecznie, ja biegam co drugi dzień 10-20km, do tego miesięczny przebieg rowerowy ok 1000km i na moim pierwszym Harpaganie (jesiennym w zeszłym roku) okazało się że jestem beztalęciem nawigacyjnym :)
Kondycja w tym wypadku to nie wszystko, no chociaż może w h. pieszym wygląda to inaczej. Ja rowerowy.

nad nawigacją trzeba pracować jak nad kondycją, brak tej drugiej zabierze jasność myślenia (zmęczenie, cojaturobizm), brak pierwszej zabierze Tobie siły (błądzenie, cojaturobizm ) i jesteśmy na początku zapętlenia. :(

>>"nad nawigacją trzeba pracować jak nad kondycją, brak tej drugiej zabierze jasność myślenia (zmęczenie, cojaturobizm), brak pierwszej zabierze Tobie siły (błądzenie, cojaturobizm ) i jesteśmy na początku zapętlenia. :("

w pełni się z Tobą zgadzam

co racja to racja. My z kolega na poprzednim zgubiliśmy się z 4 na 5PK. Jak się już namierzyliśmy to 5 bez problemu wzieliśmy, lecz 6 to nie te przecinki były naszym zdaniem, reszta była ok do 11 bo na niej polegliśmy. No ale pretensje można mieć tylko do samego siebie. Przecież inni dali jakoś radę. Nie mogę się doczekać wiosennej 37 by znowu spotkać takich samych zapaleńców jak ja;)
Pozdrawiam

Bynio, nie pisz o sobie "beztalęcie" tylko ewentualnie (!) "analfabeta". Ten drugi jeszcze może się nauczyć, temu pierwszemu już nic nie pomoże. ;)

a tj ledwo wrócił z sauny odrazu do kompa

pustkę po talencie wypełnić należy ciężką pracą i i.... i może pomocą kolegów obdarzonych talentem ;)

Szkoda, że licznika dni organizatorzy jeszcze nie włączyli

może to i dobrze, dzisiaj to było by daleko - dołujące a później to ten czas tak zapyla jakby mu się limit kończył :)
w wolnym od treningów czasie polecam stronę www.pk4.pl - jest ona prowadzona przez wielokrotnego uczestnika Harpa, Masakry i wielu innych podobnych imprez, Grzesiek Łuczko bo o nim mowa porusza tam wiele ciekawych tematów związanych z szeroko rozumianym "napieractwem" podróżami oraz itp itd warto tam wdepnąć a może i zagłosować na nią w konkursie "Blog Roku" tsza wspierać współnapieraczy :)

licznik to pół biedy. ja chce wiedzieć gdzie bo musze transport zgrać z ekipą;)

sprawdziłem ten pk4 i fajna strona jest. porównałem mape swoją i wcale tak źle trasy nie obrałem, chyle jednak czoła nad rozwiazaniami innych;)

czego nic nie piszecie. Trenować się nie chce??? do roboty lenie!!!

remiko > czego nic nie piszecie. Trenować się nie chce??? do roboty lenie!!!

wszyscy daleko w lesie. Tylko Ty siedzisz i klepiesz w klawisze ;P

przepraszam, ale niektórzy mają taką prace, iż siedzą i klikają.
Z KONDYCJĄ TEŻ NIE NAJLEPIEJ- BYŁEM, WRÓCIŁEM I CO?.... ani widu, ani słychu w tym lesie leni

Słyszałem, że na najbliższym Harpaganie będą jako dodatkowe zadania - zagadki logiczne. Taka zagadka ma podwajać wartość punktową danego PK.

Czyli powrót do korzeni. Impreza będzie taka bardziej harcerska a nie sportowa.

dla wszystkich myślacych o wygraniu harpa mam zławiadomość zmn=ieniłem plany i zamierzam w nim wystartoać :):) porzućcie nadzieje

Koledzy i koleżanki. Urońcie rąbka tajemnicy powiedzcie co to były za zadania.
ps. Drogi Adminie prosze o porządek na forum.

Dziękuje adminkowi za pożądek.
Jak tam idą przygotowania do harpa? Ja w niedziele zaczołem swoje wycieczki, zrobiłem 22 km. po okolicy. Biegam do tego w tygodniu i do roboty na piechote chodzę.
Pozdrawiam

przygotowania jak przygotowania. Objęte klauzulą "tajne" ;) Okaże się w kwietniu.

A co do zadań - zażartowałem sobie, bo akurat czytałem o Rajdzie 360 w Bytowie, który miał miejsce w ten weekend. Tych którzy uwierzyli - przepraszam (łódzki Wiki chyba nie uwierzył...?)

Nie uwierzyłem. Takie atrakcje robi się czasem ale na krótszych i bardziej rekreacyjnych imprezach. U mnie w Łodzi są takie zawody Bobcyk i do szewskiej pasji doprowadzają mnie pytanie w których trzeba się domyśleć co autor pytania miał na myśli i jaka wg niego odpowiedź jest prawidłowa. Ale to takie prowincjonalne zawody na których zwykle wygrywają uczestnicy przyjeżdżający 2 godziny po najszybszej 10.

Aha - dałem się wyrolować :(
Gratuluje.

do harpagana już tylko 2 miesiące

A co by było, jakby (po raz chyba drugi, po 20 latach) harpagan był znowu W ŚNIEGU ?

>>A co by było, jakby (po raz chyba drugi, po 20 latach) harpagan był znowu W ŚNIEGU ?

Jak dla mnie bomba, jestem przyzwyczajony :D
Szczególnie ostatnimi dniami nieźle się pomyka...

> Szczególnie ostatnimi dniami nieźle się pomyka...

;)))))))))))))))))))) wczoraj w południe na standardowej TPKowej ścieżce w okolicy Matemblewa za kostki śniegu. Wcześniej tylko 1 ślad biegówek. Mamy inną definicję słowa 'nieźle' ;))))

Twardym trza być, nie miętkim :)
Jak przestaniesz się ślizgać na śniegu i błocie pośniegowym i podobnym lodzie, to potem żadne błoto nie straszne. A po puchu jeździ się bez z tego wszystkiego najlepiej.

A prawda, że mało ludzi się wybiera do lasu, ślady opon to rzadkość.

jak będzie śnig to trzeba by pomyśleć o nartach biegowych. ;)

"Uczestnicy w czasie trwania Rajdu mają prawo, iść (na trasie pieszej), jechać na rowerze (na trasie rowerowej), iść na pierwszej pętli i jechać na rowerze na drugiej pętli (na trasie mieszanej) oraz odpoczywać wedle własnej woli. Aby przebycie danej trasy było "czyste" uczestnicy nie mogą korzystać z żadnego środka lokomocji (z wyjątkiem roweru w przypadku trasy rowerowej i etapu rowerowego trasy mieszanej). "
więc nici z biegówek :) (ja i tak nie potrafie)

Licznik ruszył.

Z tymi pytaniami na punktach to nie taki zły pomysł :D

Wtedy trasę pokonywało 1% uczestników, a nie 10 jak teraz :D
Kto pamięta sklep spożywczy na Kartuskim Harpaganie przesunięty o jakiś kilometr :D

Na stronie Harpagana Admin się objawił

no tak tylko wyobraźcie sobie co by sie działo na 2 pierwszych PK (kolejka do startu)

Kurde, znowu ten harpagan. I znow cala noc meczarni i chodzenia.

Ekstra! :)

Oj nie było tak, źle.

Za Wejherowskiego Harpagana, przypomina się sytuacja gdy organizatora pytanie na punkcie 1 brzmiało:

Jaki napis widnieje na słupku TP sa.

No i wchodzimy na skrzyżowanie i widzę skrzynkę telefoniczną z napisem, "żaba"

Cała czołówka pędząc nawet się nie zatrzymuje na tym skrzyżowaniu tylko gna dalej, nie widząc słupka. W wiosce obok rozpoczyna się jego poszukiwanie. 200 ludu w wojskowych za tamtych czasów ciuchach rozłazi się po wiosce.

A na wiosce jak to na wiosce w piątkowy ciemny już, wieczór. Trwa impreza w remizie. Wpisując do swojej karty napis żaba. Domyślając się że organizator słupek ze skrzynką pomylił słyszę rozmowę podchmielonych autochtonów obserwujących co się dzieje u nich we wsi.

- Ty Józek co jest. Wojna jakaś czy co??
- Nie, oni słupka szukają.

No cóż, wesoło bywało :D

licznik ruszył jaj już zauważyliście, wiec coraz bliżej do zmagań na trzech trasach.

Remek- to ty?. Widać że nudzi ci się w KWP skoro większość wpisów na forum to twoje. Co do licznika , to co z tego że licznik ruszył jak jeszcze formularz nie ruszył. Wystartuje na kilka dni przed 37 edycją i zablokuje się strona, bo tylu chętnych będzie. A co do transportu to umawiamy się tak jak ostatnio, chyba że coś się zmienia.

tylko ciekawe kiedy bedzie wiadomo gdzie to bedzie. trzeba sie jakoś zorganizować

A kto by inny Hubercie, stary druhu. Praca jak każda inna, choć Twoja mi się wydaje ciekawsza. Jak to mówią: "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" , czy jakoś tak. Może kiedyś razem w ziemi pogrzebiemy Siostro Archeo. :) Pozdrawiam

W związku z szybko zbliżającym się H37 staram się szukać wszystkich porad które pozwolą mi ukończyć go, lub pokonać jak największy dystans, i mam prośbę, pytanie ?
Co jecie na rajdach tego typu (tz przy takich dystansach) ?
Nie pytam się co jeść bo to już wyczytałem jest kwestią indywidualną.

Jedyne czego się doczytałem to po pierwszej pętli można zjeść solidny obiad, to prawda ?
Nie będzie później ciężko chodzić ?

Obiad w bazie jem dopiero gdy uznam, że już starczy. Inaczej wiem, że nie wyszedłbym na drugą pętlę - po prostu wiem:) Jeśli się zatrzymam, wybiję z transu i siądę w ciepłym - poddam się.

Na trasie jem suszone owoce, banany, bułki wcześniej przygotowane i batoniki (zwykłe - te sportowe smakują jak świeczka, a przynajmniej tak sobie smak świeczki wyobrażam:D).

Grunt to dużo pić (najlepiej izotonik).

rolmopsy

co do świeczki się zgadzam, i są ulepione z czegoś takiego jakby trochę świeczkowatego :D
Co do izotoników, jakieś konkretne polecasz ? Czy byle by był izoton?

ja lubię mandarynki, jak nie chce dalej iść, jedną wyjmuje i zanim obiorę i zjem już mam kolejne 200m ! xD

Pierw kupowałem Isostara, ale wychodzi drogo. Teraz kupuję większe puchy jakiegoś niszowego izotoniku (w sklepie rowerowym) i jest ok:) Myślę, że firma nie gra większej roli.

Wiele osób ma po prostu czystą wodę, ale izotonik lepiej gasi pragnienie.

To na drugą pętlę musisz mieć ok. 250 mandarynek - zakładając, że z nawigacją nie będzie problemu;)

a będziesz taki dobry i obliczysz czy dwa plecaki po 120 l każdy, jeden z przodu i jeden z tyłu starczą na te 250mandarynek ? :D

No niezłe zadanie można zrobić konkurs kto to obliczy!!!!

Zachęcam uczestników Harpaganu posiadających n-k o wysłanie zaproszeń do konta MTB XC MTBo . z góry dziękuje.

a tak wgl.. To orientujecie się gdzie jest jakaś promocja mandarynkowa, bo chyba te 250 sztuk trochę mnie wyjdzie, a nie chce przepłacać.. to jak ? :)

Spróbuj popytac w Makro ;-)

Żeby było bardziej oszczędnie to zawiń te mandarynki w folie aluminiowa wtedy będziesz musiał mniej kupić.

no też jest to pewien pomysł, ale wtedy kolejny plecak na śmieci potrzebuje, skórki wywalę na ziemie, folii nie chciałbym :D
Chyba że na drugi dzień przejdę się tą samą trasą i bd zbierał xD

Ale jak się wyjmie mandarynkę to folie można wrzucić tam gdzie była mandarynka

i dźwigać to ? ;D

No jak się nie chce śmiecić to chyba trzeba, a co wy na te chipy ?????????????????

Ja startuje w TP to mi to lata :)

Sluchajcie, ja pisze prace magisterska z tematu uzytecznosci mandarynek w trudach harpagana. Jesli ktos zechce mi pomoc i wypelnic ankiete to bede wdzieczny!

;)

Ależ oczywiście mogę wypełnić ankietę, wal !
Tylko żeby pytania nie były za trudne :D

z wiosennego harpagana rezygnuj z powodów odbywania w tym czasie kursu. Jesiennego nie odpuszczę.
z Innej beczki. Na trasie jadam kabanosy i czekolady, a pije rozpuszczoną multiwinaminę.

Jak było? Słyszałem od kolegi który uzyskał tytuł harpagana w tym roku, iż nawigacja była łatwa. Proszę o wypowiedzi uczestników na temat trudności 37 harpagana.