Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA
~Iskiereczka
(12 lat temu)
Kwestia pomysłu nie opiera się jedynie ze względu na wybudowanie 6bloków jak to napisałeś. Nie tylko nasze osiedle zamieszkuje tą cześć Rumi. Poza tym warto zastanowić się nad przyszłością nie zawsze będzie się rześkim i młodym i wtedy tak oddalony przystanek będzie stanowił zdecydowanie większy problem. Dla Was nigdy z niczym nie ma problemu, tylko liczą się Wasze cztery ściany i osiedle nic poza tym. A to że ktoś chce udogodnić dojazdy do pracy, szkoły etc to oczywiście już wielkie halooo, że głup pomysł bo przecież przystanek nie jest aż tak daleko. Poza tym warto też pomyśleć o bezpieczeństwie są takie pory roku jakbyście nie zauważyli, że robi się dość szybko szaro i chodzenie przez zaciemnione łąki przez przede wszystkim dzieci i kobiety nie należy do najbezpieczniejszych .... bo ja wiadomo różnie to bywa i zawsze lepiej dmuchać na zimne. I jeżeli istnieje możliwość zrobienia przystanku autobusowego o którym wspomniałam bo takowa jest to czemu nie. Jeżeli ktoś ma ochotę chodzić po łąkach albo iść na około to bardzo proszę Wasza sprawa ale pogadamy za kilkanaście lat kiedy już tak łatwo nie będzie. A zresztą wiadomo jak to w życiu jest każdy spieszy się do pracy, do domu i chciałby to życie jeśli ma możliwość jak najlepiej sobie to udogodnić. Nie tylko osiedle i zachowanie na nim bezpieczeństwa jest najważniejsze, zdecydowanie niebezpieczniej jest poza nim jakby nikt nie zauważył. A co do placu zabaw to nie uważam aby dobrym pomysłem była realizacja jego przez mieszkańców, to MB zadeklarował że zrobi plac zabaw, a że nie wygląda tak jak powinien to w tej kwestii są prowadzone rozmowy z Zarządcą i zresztą jeszcze będą na zebraniu, które już niedługo się odbędzie bo podobno w lipcu i wtedy wszelkie "ale" każdy będzie mógł otwarcie powiedzieć. A skoro już tak została poruszona rozmowa na temat placu zabaw, to wspomnę, że trawnik na naszym osiedlu nie jest przeznaczona na zabawy dzieci, bieganie po niej i rycie. I taka uwaga dla rodziców aby pilnowali swoje dzieci, które biegają bez opamiętania po osiedlu, po drodze wewnętrznej, bo to nie jest miejsce bezpieczne do zabaw i jeszcze jedno dobrze by było gdyby dzieciaczki nie wspinały się na murki od hali garażowej, bo kiedyś może się to źle skończyć.
I jeszcze jedna kwestia beLwi piszesz, że kursowanie autobusów można dopasować, niestety nie jest to aż tak kolorowo jakby mogło się wydawać, najgorsze są połączenia popołudniowe gdzie ciężko jest dopasować rozkład. Chcąc się przesiąść bywa, że trzeba czekać kilkanaście minut. Poza tym są osoby, na tym osiedlu których nie stać na jazdę samochodem, płacenie za taxówki etc a wracając do domu z ciężkimi zakupami przez łąki czy po okrężnej drodze tnie jest komfortowe. Więc może warto rozpatrzeć pomysł pod różnymi względami zanim się go odrzuci na samym początku. Widzisz beLwi może nie za bardzo skromnie napiszę ale mnie akurat stać na różne dogodności w życiu ale są inni których niestety nie i ten zamysł jest przede wszystkim dla nich. Może trochę refleksji by się przydało.
3
1