mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA

witam

Dzwoniłem dzis do P. Justyny powiedziała mi tak odnośnie pradu żę Energa powiedziała im ze zrobi do konca lutego przyłacze docelowe i powiedziała ze to tak długo trwa poniewaz Energa tak przetargi na ta robote robiła. Podobno MB zgłosił Aleje Dębową w pażdzierniku 2010 roku do Energy do zrobienia przyłącza. Tyle sie dziś dowiedziałem telefonicznie nie wem czy innym mieszkańciom tez takie informacje udzielił MB.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Więc mam propozycje może złożymy się wszyscy na poradę prawną u jakiegoś prawnika i powie nam co powinniśmy jeszcze przed podpisaniem aktu zrobić czy jakieś aneksy do umowy z MB już sama nie wiem, a może ktoś z mieszkańców ma kogoś kto mógłby pomóc z dziedziny prawa??

Tez się zastanawiamy jak to będzie z tymi aktami notarialnymi, chyba trzeba się poradzić jakiegos prawnika.

Jak wysłałem oba pisma do BOK i czekam na jakąkolwiek odpowiedź. Też dzwoniłem do działu przyłączy i twierdzili, że oni robią robotę terminie a np. MB nie miało zamiaru wyrównać terenu pod trafostację a np. Energa udostępniła i pociągnęła prąd z osiedla Królewskiego bo tak alej by były te skoki napięcia. Mieszkanie odebrałem w połowie listopada. Co do aktu notarialnego to również się zastawiam co robić bo jeśli podpiszę, MB odda wszystkie mieszkania dajmy na to w czerwcu a do tego czasu nie będzie wciąż prądu to zawiną budowę i zostaniemy z ręką w nocniku.

-bel.wi
Do energi gdzie dokładnie wysłałeś, bo to tylko Gdynia na morskiej jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie tam są przyłącza docelowe i to oni mają Rumie, bo Gdańsk nie wie nic. I odsyła do Gdyni gdzie nikt nie odbiera tel i nie odpowiada na maile.
Bel.wi a Ty nie odbierasz tego mieszkania w bloku A w 1 klatce??? jak można wiedzieć ?

Ja w ubiegłym tygodniu wysłałem pismo do Energi gazowni o wyjaśnienia tych spraw i opóźnień żeby wiedzieć po czyjej stronie leży wina bo MB już nie wierzę. Miały być docelowe przyłącza do końca roku i nie ma.

do Aga

sprawa z Energa wygląda następująco:
- mat bud złożył wniosek o przyłącza docelowe, i to oni są zgłoszeni o podłączenie na naszym osiedlu prądu, Pan z Energi poinformował mnie iż jest podany termin przez nich do wywiązania się z umowy o podłączenie prądu, Mat bud będzie musiał zapłacić połowę kosztów związanych z podłączeniem , i dopiero wtedy rusza energa z pracami ale to energa podaje termin kiedy przyjedzie coś robić, i po zakończeniu płaci resztę firma składająca wniosek.
- czekam teraz na informację na jakim etapie jest ten wniosek, ale coś kiepsko to widzę z odpowiedzią bo tam oprócz infolinii nikt nie odbiera telefonów, jeśli ktoś by miał czas może podjechać do Gdyni na Morska tam jest dział przyłączy i może dowie się coś konkretnego w czwartek jest to czynne do 17 . Wiem napewno że do czasu podpisania aktu trzeba jak najwięcej się dowiedzieć żeby wiedzieć co robić.

Mam pytanko
-Czy ktoś z Was miał problem z rurami zabudowanymi przez MB??
Czy coś Wam ciekło, albo coś z nimi się działo??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ma ktos jakies pismo wzór czy cokolwiek jakie wysłał do mat buda o zwrot kosztów za opóźnienie w odbiorze czy ni jeżeli tak to prosze o jakies info wtedy podam maila:) dzieki bardzo

iskiereczko
my byliśmy na odbiorze 3 razy tyle razy poprawiali :P niedopatrzenia i lepiej isc jak jest światło dzienne:) pękniecia sie zauwazy na sufitach wtedy a i sprawdz okna i parapety okna u nas byly super bez zastrzezen ale parapety wymienili wkoncu bo byly porysowane...pozdro

Trochę nie rozumiem, skoro pozwolenie na użytkowanie w bud.1 i 2 jest tylko do końca 2012 roku, to jak można podpisywać akty notarialne. Przecież jak się podpisze akt notarialny a prądu nie będzie nadal, to zostaniemy bez prądu i bez pozwolenia na użytkowanie. Będziemy właścicielami nieruchomości i MAT BUD będzie miał gdzieś co dalej.

orientuje sie ktos czy w tym pismie jest juz data wyznaczona wizyty u notariusza? nie chce mi sie na poczte isc...za ziiiimno ;]
Pozdrawiam

Maksymalna stawka jaką może wziąć od Nas notariusz przy takim mieszkaniu jak moje czyli 49,9 m2 to 2778 PLN. Czy płacąc ok. 2500 PLN mamy aż taki duży rabat jak to twierdził MB to już każdemu z osobna pozostawię do oceny.

za około 50 m2 to koszt około 2500zł

Witam MB powysyłał pismo nt podpisywania aktu notarialnego. Zna ktoś może koszty z tym związane?notariusz + opłaty skarbowe?Może ktoś zapytać przy okazji rozmów z biurem? Jeżeli uda mi się coś dowiedzieć też dam znać. Pozdrawiam

beLwi i redacity!
dzięki za informacje. Oby nie było usterek, ale chyba o tym to można pomarzyć, zawsze coś się znajdzie. Dobry pomysł z tym sprawdzeniem :) dzięki za podpowiedź.

Dlatego dobrze jest przed umówionym terminem wpaść do mieszkania (niech elektryk czy hydraulik czy ktoś inny otworzy) i sprawdzić czy wszystko jest poprawione. Chodzi o to, aby na darmo nie brać wolnego z pracy.

Dopiero po podpisaniu przez Ciebie odbioru mieszkania dostaniesz klucze. A termin usunięcia usterek ustalasz z p. Iwoną i kierownikiem budowy podczas odbioru i umawiasz się na kolejny. U mnie pomimo ustaleniu terminu wykonania poprawek na następnym okazało się, że nadal 2 rzeczy nie poprawili...

Pytanko do mieszkańców. Jak to jest gdy się nie odbierzecie mieszkania, zw. na usterki, czy MB daje wam wtedy klucze czy dopiero po usunięciu usterek i ile czasu na to przeznaczają?

hmm a ja nic nie dostałam, ale wiem że odbiory są od 6 do 10. chyba poczta nawaliła nie wiem. Patik28 dzięki za info.

Iskiereczko, dostałam pismo w zeszły poniedziałek. Odbiory od 6 do 10 lutego. Pozdrawiam

Witam,
Czy ma ktos jakies przykładowe pismo do mat budu które składał w związku z ubieganiem sie o odszkodowanie za opóźnienia w odbiorze??

Inne tematy z forum

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...