mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA [RUMIA JANOWO]

Żaden problem w napisaniu takich pism do Energi i PGNiG z prośbą o wyjaśnienie tych spraw co też pewnie uczynię po Nowym Roku. Śmiać mi się chce jak czytam, że opóźnienia gazowni uniemożliwiły wykończenie hali czy piwnicy bo mam dowód na zdjęciach z początku października a wtedy hala i piwnice wyglądały tak jak teraz :) Druga sprawa to ta o której pisze prajs mianowicie o poprawkach w mieszkaniach. U mnie te poprawki trwały 2,5 tygodnia i po pierwszych okazało się, że i tak 2 rzeczy nie poprawili i znowu się przeciągnęło w czasie. Poza tym jest jeszcze sprawa, którą dzisiaj usłyszałem w gazowni, że tak na prawdę nikt z Nas nie podpisywał umowy z ENERGĄ czy PGNiG tylko z Mat-Bud'em i jeśli faktycznie opóźnienia wynikały z osób trzecich to MB będzie mógł również występować o kary umowne co na pewno by uczynili jeśli faktycznie takowe miały miejsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeby podważyć ten punkt trzeba mieć dowód od PGNIG I ENERGI że opóźnienia są z winy dewelopera ponieważ zbyt późno złożył wnioski o podłączenie i gazu i prądu. Moim zdaniem to jedyne wyjście aby otrzymać odszkodowanie w przeciwnym razie będą się przykrywać umową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Belwi, wydaje mi się, że oni mają szablon i tylko "główki" zmieniają. "Zwłoka ta wynika z działań osób trzecich, tj. PSG oraz Energa". No i chyba to jest ich as w rękawie, że cokolwiek byś nie napisał to będą zwalać na te cholerne "osoby trzecie".

prajs a już dostałaś/dostałeś odpowiedź na pierwsze pismo?? Ja będę walczył do skutku bo jeszcze kilka asów w rękawie mam jak wymienione przez Ciebie poprawki, które u mnie za pierwszym razem nie były również zrobione. Dziwne a zarazem śmieszne jest to, że nie chcą wypłacać śmiesznych jak na developera kwot. Moja znajoma w Hossie nie miała z tym najmniejszych problemów i dostała kasę po pierwszym pisemku co śmieszniejsze Hossa ma przygotowane dla klientów specjalne formularze na taką okazję.

Dzięki za info. Ja drugie pismo złożę, bo mi nie chodzi o Energę czy gaz, ale o czas robienia poprawek. Nie podpisałem odbioru, bo było sporo baboli.

Belwi daj znać jak już otrzymasz ten skan. Z odszkodowaniami można było się spodziewać tego co napisałeś.

prajs Ja składałem już dwa, jednak idą a w zasadzie Pan G.Gospodarek idzie w zaparte najpierw obwiniając Energę, a po drugim piśmie gazownię Po Nowym Roku mam zamiar złożyć trzecie pismo tylko najpierw muszę zasięgnąć informacji odnośnie terminów w gazowni. Rzekomo jej opóźnienia w inwestycji uniemożliwiły wykończenie hali garażowej i piwnicy :) Na chwile obecną nie chcą wypłacić kary, ale nie mam zamiaru się poddać i w najgorszym przypadku oddam sprawę do prawnika. Podobno z datą 09-12-2011 otrzymali pozwolenie na użytkowanie i teraz czekam na skan tegoż pozwolenia od MB.

Sedes, tu nie miejsce na reklamowanie swojej firmy!

Witam sąsiadów przesympatycznych!!!!
Czy ktoś składał pismo (lub ma taki zamiar) do MB o wypłacenie odsetek za nieterminowe oddanie mieszkania?
Pytam, bo ja złożyłem, ale nie wiem kto jeszcze.

Prąd za cześć wspólną wyliczany jest 0,10 zł x ilość metrów kw Twojego mieszkania i piwnicy. Czyli jeśli masz mieszkanie np. 50 m kw i 2 m kw piwnicy to płacisz 5, 20 zł za zużycie prądu na części wspólnej. Jeśli chodzi o Meritum to do tej pory nie mamy większych zastrzeżenie.

To wyslij strone internetowa p. sebastiana skoro taki jest dobry??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

moze nie na temat ale jestem zadowolona z mojej nowej kuchni...w nowym mieszkanku!jesli ktos lubi solidnosc dobre wykonanie i przystepna cene polecam pana sebastiana nr tel.515837100

HAHAHAH

a ja jestem zadowolona ze swojego SEDESU!

Witam

Widzę że większość osób które tutaj się wypowiadają chyba nie mieszka na tym osiedlu jeszcze, albo tylko się wypowiada i na tym się kończy, a powinni dzwonić i intensywnie zwracać im uwagę. Problem światła jest nie w oszczędności tylko za mało osób dzwoni i zwraca im uwagę. ja o światło dzwoniłam już kilka razy więc albo je tak nastawiają, że świeci się za długo , albo za krótko. Ja osobiście bardzo dużo rzeczy zgłaszam i do MB i do Meritum.

Jeśli jest ktoś na forum kto już mieszka na osiedlu to interesuje mnie jedna rzecz, Zarządca budynku liczy nam za energię wspólną około 7 zł ( nie pamiętam dokładnie ) za miesiąc to pytanie jest jak to jest wyliczane, przecież Mat- Bud nie liczy nas za prąd do czasu podłączenia liczników, nie mamy przecież też licznika na blok, hm dziwi mnie to bardzo. Moim zdaniem nie powinien zarządca budynku nas liczyć, hm Mat-Bud wystawia kwotę żeby wystawić cokolwiek?? Czy w ogóle nie wystawia faktur za energię ??

Następne pytanie do was jest takie czy jesteście zadowoleni z Zarządcy budynku Meritum??

Te świata pala się tak krótko ze względu na oszczędnośc prądu i beę na pewno wyregulowane jak MB nie będzie musiał płacić za prąd.

Bardzo dobra uwaga jeżeli chodzi o światło w hali garażowej w pierwszym bloku. Fotokomórka działa jak chce. Zapali się w momencie przejazdu przez bramę, a wysiadasz z auta to idziesz po ciemku do klatki. Dobrze, że zostało zgłoszone. Może w końcu to ustawią jak trzeba.

Jeśli chodzi o prąd to będzie w styczniu już docelowy. Tak mi dzisiaj powiedział kierownik Działu Przyłączy w Gdyni. Obwinianie przez MB ENERGI jest nie fair ponieważ powinni wiedzieć, że załatwianie wszystkich formalności może trwać nawet do 15 miesięcy i po prostu powinni to zgłosić odpowiednio wcześniej o czym sama ENERGA informuje na Swojej stronie internetowej - http://www.energa-operator.pl/klienci_indywidualni/informacje.xml?id=3410 . Natomiast co do bramy to rozmawiałem wczoraj z Panią Anną Kierzkowską z MERITUM i problem tkwi w tym, że podobno jeszcze nie wszyscy Ci, którzy odebrali mieszkanie posiadają piloty do bramy (nie wiem jak to możliwe, ale tak podobno jest). Zwróciłem uwagę na to zamykanie automatyczne bramy i jak już wszyscy będą mieli piloty to ma być to zrobione. Tak samo poprosiłem o spróbowanie wydłużenia czasu palenia się światła w hali garażowej. Nie wiem czy też tak macie, ale Ja wysiadając z samochodu do drzwi do klatki schodowej idę już po ciemku :)

Jeśli chodzi o bramę, no nie jest ona nagminnie pozostawiana otwarta. Ludzie czasami nie zamykają jej, ponieważ (tak myślę) są przyzwyczajeni, iż powinna się zamknąć po kilkunastu sekundach automatycznie. Tak jest w większości osiedli gdzie zamontowano bramy tego typu. Jeśli mieszkańcy się dowiedzą, iż bramę należy zamknąć pilotem, problem powinien zniknie. Miejmy nadzieję.

beLwi
to akurat mi się podoba, że właściwie jako jedyny potrafisz napisać coś sensownego, co przyda się mieszkańcom obecnym bądź przyszłym i za to akurat mogę Ci podziękować. Co do np. bramy wjazdowej to uważam, że masz w 100% rację, mimo że jeszcze nie odebrałam mieszkania to mi się to nie podoba, bo w końcu też będę mieszkała na tym osiedlu i jakby nie było jest to wszystkich część wspólna i powinniśmy dbać o to za co zapłaciliśmy. A nie, że ktoś tak po prostu z ulicy może wejść na osiedle i np: pomazać mury, różne są sytuacje i wtedy niby kogo będzie wina. Powinniśmy dbać o naszą wspólnotę i to każdy bez wyjątku. Z ta b rama to jest nagminne.

tez dzisiaj dostalismy list, polecony który szedł 5dni!!
OLIVIA a ten fachowiec to do odbiorów mieszkań czy do remontów? mozna wiedziec ile kasiorki bierze?
belwi ja tam sie ciesze z Twich informacji i uwag. ciekawe czy problem juz zniknal co do garazy itp?

witam, dostałem polecony 2-5stycznia odbieramy mieszkanie w bud.nr 3
pozdrowienia dla miłych mieszkańców...

Inne tematy z forum

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...