mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA

Szczerze mówiąc nie odbieram Anety wypowiedzi jako pesymistycznego nastawienia, raczej jako przestrogi i zwrócenia uwagi niektóre rzeczy. Nie zauważyłam żeby Aneta narzekała na każdy element inwestycji na Dabrowskiego, poruszyła tylko kilka aspektów.
Ja jak narazie większych zastrzeżeń do MAT-buda nie mam, chociaż parę rzeczy już mnie zdążyło zirytować.
1) Przed podpisaniem umowy wszelkie zmiany były możliwe, po podpisaniu już nie, wszystko o co pytałam się przed podpisaniem umowy zostało mi potwierdzone, że mogę zrobić po podpisaniu odpowiedź odmowna
2) Dwie rzeczy w mieszkaniu zostały już spartolone, całe szczęście przyznali się sami do tego i bez problemu doszliśmy do porozumienia
3) W 2010 pytaliśmy się Justyny jak będzie wyglądała sytuacja po podwyżce VAT, powiedziała że to będzie zależało od ustawodawcy. Jak się później okazało umowa jest tak skonstruowana że koszt ten spada na kupującego, wiec nie wiem po co to ściemnianie zamiast od razu powiedzieć prawdę. Trochę to dla mnie obniżyło wiarygodność może nie tyle dewelopera co pani Justyny, po co wciska ludziom farmazony (to nie tylko moje odczucie). Kit z tym podatkiem nie jest to aż tak ogromna suma, rozłożyła się w transzach, ale czy nie można było od razu tego powiedzieć i postawić sprawę jasno.

Wierzę, że uczą się na błędach i na alei będzie mniej spięć, przecież każdemu deweloperowi zależy na dobrej reputacji i wątpię żeby bawiło ich użeranie się z klientami. Może ochłońmy z emocjami i poczekajmy do odbioru pierwszego budynku, a jak będzie coś nie tak to wspólnie będziemy działać.Jak już teraz zaczniemy się kłócić czy spierać to co będzie później, przynajmniej ja nie chce chorych klimatów na osiedlu i sporów z sąsiadami. Większość z nas kupiła mieszkania na kredyt więc będziemy "skazani" na siebie przez wiele lat;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Iskiereczka popieram Cię i mam takie samo zdanie! pozatym jak macie takie problemy to sprzedajcie mieszkania i będziecie mieli spokój jak Wam coś nie gra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm Aneta tak na marginesie to szczerze mówiąc nie podoba mi się Twoj pesymizm.
Gdybym ja bądź każdy inny miał zakładać z góry, że coś wyjdzie nie tak w inwestycji podjętej przez dewelopera na osiedlu Alei Dębowej to nikt zapewne nie zamierzałby kupić tam mieszkania a bynajmniej może ze strachu zerwałby umowę i poszukał innego dewelopera, choć jak wiadomo żaden z dostępych na rynku nie jest idealny. Skoro u Ciebe coś nie wyszło i gdzieś indziej też to nie znaczy, że akurat w Alei Dębowej Mat-Bud lub zatrudnieni przez jego podwykonawcy też popełnią te same błędy co w poprzednich inwestycjach celowo bądź też nie - nie tylko w zakresie samej budowy mieszkania i ewentyalnych usterek ale umowy, notariusza i wszystkiego co jest związane z ową inwestycją. Nie można patrzeć na wszystko pesymistycznie, jak na dzień dzisiejszy nie mam zastrzeżeń do Mat-Buda bynajmniej do interesującej mnie inwestycji na której zakupiłam mieszkanie. A może spojrzeć na tą cała sytuację z drogiej strony a nie tylko jednstronnie a wręcz negatywnie. Skoro w poprzednich inwestycach były problemy to może tym razem Mat-Bud postra się i jakoś w Alei Dębowej tych problemów nie będzie może postara się o reputację marki swojej Firmy tym bardziej ze Mat-Bud rozpoczął kolejną iwestycję w Redzie i na pewno zamiarem dewelopera jest pozyskanie klientów a nie ich odstraszanie. Więc logicznie myśląc deweloper powinien starać się jak najlepiej wyprostować sprawy związane z Twoją inwestycją i nie powielać ich dalej. Co będzie to zobaczymy, jeśli rzeczywiście natknę się na problemy napiszę tu i postaram się nim zaradzić, ale puki co nie mam zamiaru nastawiąć się na tzw. anty bo to na pewno nie ułatwi relacji z owym deweloperem, także jak pisałam wcześniej nie należy oceniać dnia przed zachode słońca i tak samo odnosi sie to patrzac na inwestycje Alei Dębowej, jak zakonczy sie inwestycja bedzie mozna wyciagnac wnioski. Składa się tak, że poblemy powstale w inwestycji na Dąbrowskiego nie mają rzadnego wpływu na inwestycje Alei Dębowej. Roumiem ze mozesz byc zbulwersowana wyniklymi problemami i nastawiona pesymistycznie ale to nie znaczy ze kazdy musi mic takie zdanie jak ty i widziec wszystko w czarnych barwach. nie ma co martwic sie na zapas.
może trzeba tez w tym wszystkim znalezc takze jakies plusy bo na pewno takowe sie znajda, a mysle ze daleko nie trzeba szukac :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mm
co do artykułów, nie ja się nimi zajmuję więc nie wiem jaki jest postęp jak coś ustalę to dam znać

Iskiereczko
myślę że trochę się mylisz z tym że piszesz że nasze osiedle i wasze mają TYLKO wspólnego dewelopera, to jest akurat bardzo dużo, poza tym skoro były problemy na większości jak się teraz okazuje ich inwestycjach to dlaczego myślisz że ominie to waszą inwestycję?
no miejmy nadzieję że będziecie mieli więcej szczęścia niż my
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

beLwi wyslalam na maila to co obiecalam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja mala taka dywizja "nie oceniajmy dnia przed zachodem slonca" :):)

po krótkiej nieobecności czytam to forum i zastanawiaja mnie "problemy"nad ktorymi się rozwodzicie. nie wiem czy nikt nie zauważył ale puki co nie zauwazylam aby mat-bud nie wywiazywal sie z umowy - wiadomo sa jakies obsuniecia czasowe ale to jest akurat normalne. zakupilam mieszkanie w budynku nr 4 i tez sa lekkie obsuniecie chociarzy w polozeniu dachu i obudowy kominow. bylam na budowie w poniedzialek i sa postepy - chociarz nie ukrywam chcialabym aby bylo to zrobione na czas bo przez szyby wentylacyjne dostaje sie woda i niestety w lazience sciana jest mokra, ale coz za bardzo nie mamy na to wplywu. dziwia mnie rowniez podejrzenia co do tego ze niby jestem pracownikiem Mat-Buda - jesli ktos tak chce niech tak sobie mysli. moze jestem wyjatkiem nie wiem ale jakos nie mam problemow jak inni z usyskaniem od mat-buda informacji ktore mnie interesuja - nie bardzo wiem od czego to zalezy ale tak juz jest - nie pisze tego zlosliwie ale moze mi zazdroscicie. nie mam zamiaru przejmoac sie na zaś - nikt z osiedla alei debowej jeszcze nie mial okazji odebrac mieszkania ani podpisac aktu notarialnego, wszystkie problmy ktore sa na tym forum dotycza poprzedniej inwestycji (dabrowskiego), jak dla mnie to sa dwie niezalezne inwestycje, nic ich nie laczy poza wspolnym deweloperem wiec moze dbajmy o sprawy alei debowej i w przypadku jakis niepowodzen w inwestycji zaczniemy sie zastanawiac co zrobic, jak dla mnie na dzien dzisiejszy nie ma problemow, chyb ze ktos tak owe zna to niech napisze bo chetnie bym sie z nimi zapoznala. po co sie rozwodzic i rozstrzasac nad osiedlem na dabrowskiego to ich sprawa niech zajma sie nia a my zajmijmy sie swoim osiedlem alei debowej i dbajmy o jej sprawy. zobaczymy co bedzie jak zaczna sie odbiory 1 budynku wtedy dajcie znac co i jak i w razie problemow postaramy sie im zaradzic :) glowa do gory :) i mysle ze nie ma nic zlego w tym ze jestem zadowolona z postepu prac mat-buda i dobrym kontaktem, i jakos nie bronie mat-buda tylko nie mam powodow do narzekan. a co do wymiany nikow na spotkaniu wsponoty nie ma problemu jestem otwarta na rozmowy i dbanie o nasza wspolnote bo w koncu nie po to placimy kase aby bylo cos nie wporzadku. jak to sie mowi ze w grupie jest sila wiec razem wspolnymi silami przeczekamy do zakonczenia inwestycji i wyciagniemy wnioski i nabedziemy prawo do pretensji. chyba ze ktos juz je ma z osiedla alei debowej to piszczie smialo, bo jak na razie ciszaaaaaaaaaaa :):):)

Nie ma pojęcia gdzie będa smietniki, ale mam nadzieję, że nie pod moimi oknami;)

Aneta
Czy te artykuły w gazecie juz się ukazały, jesli tak to napisz gdzie, chętnie poczytam.

witam sąsiadów,,z innej beczki czy ktoś wie gdzie będą śmietniki???

poza tym, zapis odnośnie opóźnień jest w umowie nadal, tyle ze jak dobrze pamiętam inaczej skonstruowany ale sens ma ten sam
może się mylę ale nie chce mi się teraz zaglądać do umowy

tak mamy kontakt, ale na razie nic nam to nie pomogło niestety

Jeżeli deweloper stosuje w umowach klauzule zakazane to są one nieważne nawet mimo tego, że podpisaliśmy umowę. Podpisując umowę nie znasz przecież na tyle prawa żeby wyłapać wszystkie haczyki a większość rzeczy wychodzi w praniu.

Aneta a macie kontakt z UOKiK?

beLwi
W chwili obecnej te klauzule o które toczyło się postępowanie zostały poprawione przez mat-bud i sa prawidłowe, gdyż masz prawo odstapienia od umowy. Sprawdziłam to dzwoniąc do UOKiK oraz konsultowałam się z prawnikiem także nie ma co akurat drązyc tego tematu. Chodziło mi o to, że skoro juz raz mieli złe zapisy to moga być inne i trzeba by było to sprawdzić.

W tej decyzji jest również zawarta ciekawa sprawa dotycząca podwyżki VAT, mianowcie:

W ocenie Prezesa Urzędu, obowiązujące przepisy prawa, w szczególności art. 385 i nast. Kodeksu cywilnego uwzględniono w pełni przy zmianie treści § 4 pkt 3 wzorca umowy na następujące: „W przypadku zmiany obowiązującej stopy podatku VAT na sprzedaż lokali mieszkaniowych cena lokalu ulegnie zmianie o wartość podatku VAT (na dzień podpisania niniejszej umowy stawka podatku VAT dla lokali mieszkalnych wynosi 7 %). Zmiana dotyczy wyłącznie nie fakturowanych płatności. W przypadku zmiany stawki VAT, Strony zobowiązują się do podjęcia wspólnych działań zmierzających do renegocjacji Ceny Sprzedaży. Ponadto, w przypadku wzrostu stawki VAT, klientowi przysługuje prawo odstąpienia od umowy.”

Zwróćcie uwagę szczególnie na fragment "W przypadku zmiany stawki VAT, Strony zobowiązują się do podjęcia wspólnych działań zmierzających do renegocjacji Ceny Sprzedaży.". Nie wiem jak inni, ale Ja przynajmniej nie miałem w piśmie o podwyżce VAT'u informacji o opcji renegocjacji ceny sprzedaży. Uważam, że inny byłby odbiór developera gdyby podzielił to obciążenie po połowie czyli połowę pokrywa nabywca mieszkania a połowę Mat-Bud. Zawsze to kilkaset PLN zaoszczędzone a dla Mat-Bud'u pewnie niewielki koszt.

tak to prawda co pisze mm i na dodatek zapiski nielegalne są nadal stosowane przez firmę

Dla zainteresowanych MAT-BUD miał juz wszczęte postępowanie w UOKiK w sprawie sotosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy klienta. Generalnie chodzilo o sotosowanie zakazanych klauzul w umowach i na moje oko ta klazula narzucająca notariusza tez jest zakazana.
Wpiszcie sobie w google : mat-bud rumia uokik, poczytajcie pierwszą wyslwietlona pozycję. Niestety nie mogę przesłac linka bo to dokument w pdf

Może ktos już nie ma ochoty czytac o tym notariuszu, ale mnie ta sprawa wkurzyła i mam zamiar to dokładnie sprawdzić, a w umowie jest napisane że mat-bud wyznacza czas i miejsce gdzie bedzie podpisany akt notarialny a to przynajmniej dla mnie nie jest jednoznaczne z tym, ze moze narzucic swojego notariusza, nawet jeżeli tak będzie to przyjdę ze swoim, zeby ten babsztyl nie zrobił nas w konia.
Jesli chodzi o odbiór to też mam nadzieję, ze wszystko będzie w terminie, ale nie dzwonię do mat-buda z tym zapytaniem bo to chyba logiczne, że nie będa na siebie bata kręcić i mowic, ze się spóźnią. Nikt kto prowadzi własne interesy nie powie klientowi, ze się z czyms spoźnić, zawsze mowi że będzie na czas.

Re: OSIEDLE ALEJA DĘBOWA [RUMIA JANOWO] Ogrzewanie

ogólnie rzecz biorąc jest to niezgodne z przepisami, jest taki paragraf który o tym mówi że jeśli to godzi w nasze interesy to jest to niezgodny z prawem zapis
Art. 385. (1) KC

§ 1.

Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny.

spróbujcie się powołać na ten paragraf

Inne tematy z forum

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...

Rumia Centralna (8 odpowiedzi)

Rumia Centralna, zgodnie ze swoją nazwą, powstanie w centralnej części Rumi, blisko Urzędu...