mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

witam co sądzicie o tej inwestycji jesli ktos kupił prosze o informacje z góry dziękuje
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Mieszkania Mat-Bud RUMIA ALEJA dębowa

Drugim rodzajem wydatków, które trzeba ponieść u notariusza jest opłata za sporządzenie wypisu z akt notarialnych. Maksymalna stawka za wypis wynosi 6 zł + 22 % VAT za każdą rozpoczętą stronę. Za stronę uważa się tekst obejmujący nie mniej niż 25 wierszy. Ponieważ potrzebne będą egzemplarze: dla stron umowy, do ksiąg wieczystych, do urzędu skarbowego oraz starostwa powiatowego - dla mieszkania będącego przedmiotem odrębnej własności lub spółdzielni – w przypadku mieszkania spółdzielczego, w sumie koszty wypisów mogą wynieść ok. 300 – 400 zł.

Ponadto notariusz pobiera opłatę za sporządzenie wniosku o założenie księgi wieczystej i wpis praw do niej w wysokości 200 zł + 22 % VAT.

Opłata sądowa związana z wpisami w księgach wieczystych
Opłata ta pobierana jest za założenie księgi (jeśli dana nieruchomość jeszcze jej nie posiada), wpis prawa własności oraz wpis hipoteki (jeśli jest ona ustanawiana). Na mocy ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. nr 167 poz. 1398 ze zm.) zasady obliczania tych opłat zostały znacznie uproszczone: wprowadzona została opłata stała dla wpisu prawa własności, która wynosi 200 zł. niezależnie od wartości nieruchomości; tyle samo wynosi opłata za wpis hipoteki. Natomiast za założenie księgi wieczystej pobiera się opłatę w wysokości 60 zł.

Ponieważ w przypadku spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu nie jest konieczne by posiadało ono księgę wieczystą, przy jego nabywaniu można uniknąć tych opłat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

artykuł, który pomoże wam obliczyć koszt za sporządzenie aktu notarialnego: http://www.amadeus.biz.pl/pl/koszty_zakupu_mieszkania_od_dewelopera/380/

no rzeczywiście coś trzeba z tym notariuszem wymyśleć. bo ponad 2000zł to śmiech na sali.!!!!!!!!!!!

Jak to czytam to az mi sie wierzyc nie chce mam kolege który przez to ze wszyscy jako wspólnota podpisywali akty notarialne płacił gosciowi po około 200zł od mieszkania a tu takie sumy i wg mnie oni nie maja prawa narzucac notariusza ale z tym to musze jeszcze poczytac dokładnie co i jak mysla ze nabija kogos w butelke czyli nas zwyklych klientów to jest tak samo jak staralismy sie o kredyt oni czyli mat bud maja posredników finansowych którzy zaśpiewali takie oprocentowania w banku ze huuuuuuu az nam szczeka opadła wiec załatwialismy wszystko sami na własna ręke. Bezsensu wszystko było bez szwanku podoba nam sie jak budowa idzie elegancko itd wcale na nich nie narzekam jak to ktos wczesniej ujął no ale jak widze ze Aneta tu tak źle pisze to juz sie zaczynam bac normalnie może na jakas ugode pójda rozwiążą to z tym notariuszem eh... czekam na jakies info Aneta powodzenia we wszystkim trzeba sie znac bo zawsze ludzie chca kazdego w ciula robic na kazdym kroku

mam taki sam zapis, czyli mat-bud wyznacza miejsce i termin, więc jest to jednoznaczne z tym że wyznaczy Wam notariusza
bo miejsce Wam wskaże właśnie u swojego notariusza
.
ja jeszcze nie podpisałam

Aneta
Czy takze masz taki zapis w umowie??

Ja mam w umowie tak cytuje:
Strony zgodnie ustalają iz umowa sprzedazy zostanie zawarta miedzy nimi w formie aktu notarialnego nie pozniej niz do dnia..... , po zapłaceniu przez klienta całosci ceny okreslonej &3 dokonaniu odbioru lokalu potwierdzonego protokołem zdawczo-odbiorczym i uzyskaniu przez Mat-bud rumia zaswiadczenia o samodzielnosci lokali oraz innych przewidzianych prawem decyzji i zaswiadczen.Termin i miejsce zawarcia umowy ustali Mat-Bud rumia, No i ze wszelkie koszty z tym zwiazane ponosi klient.

Ps.
Czyli w umowie niema jasno okreslonej sytuacji ze mat-bud narzuca swojego notariusza.

Aneta i jeszcze jedno mam pytanie czy Ty masz w umowei ze oni swoim notariuszem załatwiaja akt notariolny czy masz tak samo brzmiącą umowe??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super artykuł, ciekawe tylko ile osób będzie broniło się przed płaceniem za dewelopera, który pewnie już wymyśli jakąś historyjkę by nas obciążyć.

http://www.mamdom.com/artykulynieruchomosci-kupujac_mieszkanie_mniej_zaplacimy_u_notariusza.htm

U nas w umowie jest, że nokt notarialny i notariusza załatwiamy we własnym zakresie, więc ja sobie wezmę jakiego będę chciała, a nie jakiego mi podstawią.

60m2 ale to zależy od ceny zakupu mieszkania a nie od metrażu, w każdym razie zobaczycie jak to będzie u Was
a ceny to wg mnie biorą z sufitu

to fakt a jak oni Ci wyliczyli ze 2900 zł?? ZA ile matrów tyle musisz wybulic??

to rzeczywiscie z aktem notorialnym cwaniakują

tak, oczywiście napomnę Ci również ze gdyby mat-bud pozwolił nam zmienić notariusza to miałabym koszt 1700zł więc różnica jak na jedno mieszkanie jest spora, a mieszkań coś ok 40

to grubo a koszt aktu natorialnego zalezy od wartosci mieszkania??

jakoś 2900zł tak w zaokrągleniu, bez kilku groszy

aneta a ile bedzie Cie kosztował notariusz łacznie??

Producent mebli kuchennych oferujemy meble kuchenne na dowolny wymiar ,aneksy kuchenne szafki kuchenne, szafy wnękowe Usługi świadczymy w Rumi i okolicach

Konkurencyjne ceny najlepsze materiały

Kontakt
Stolarstwo meblowe
81-198 Pierwoszyno
ul:Kaszubska 27

tel:512 837 100
tel:794 016 802

meble.gdynia@gmail.com
http://www.meble-gdynia.cba.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas do momentu podpisania umowy lub tez do momentu obiecanek było super, teraz już jest gorzej
-pierwsza sprawa wizualizacja osiedla to tylko wizualizacja nie ma co liczyć na to że osiedle będzie jego odzwierciedleniem, balkony na parterze miały być wiszące i oddalone od chodnika pasem zieleni, miała być oświetlona cała droga koło budynku a są 4 lampy na placu zabaw
-notariusz-nie ma możliwości zmiany, mimo iż trzeba jej zapłacić nawet do 1500zł więcej niż u innego notariusza, oczywiście jest to niezgodne z prawem, ale możemy walczyć o to sądownie bo mat-bud mimo protestów większości mieszkańców nie zgodził się na zmianę
-opóźnione oddanie mieszkania-mają swoje wytłumaczenie i nie chcą oddać kasy
-mieszkańcy wyższych pięter narzekają że mają zalane ściany po deszczu (nie wiem czy wewnątrz mieszkania) i utworzył się grzyb
-miejsca dla inwalidów zrobione pod oknem ludzi, z brakiem możliwości przejścia na chodnik, przynajmniej dla inwalidy, gdyż jest krawężnik a zaraz za nim spad
-w piwnicy śmierdzi, bo śmietnik jest za ścianą
-w hali garażowej cieknie z lamp i są już plamy na suficie
hmm tyle co przyszło mi do głowy tak na szybkiego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przyznam szczerze, że zaczynam się niepokoić, widzę Aneta, że masz jakieś zarzuty do Mat-Buda. Jak do tej pory nie miałam żadnych problemów więc nie bardzo rozumiem. Ale gdybyś mogła to napisz o co chodzi, na co ewentualnie trzeba się przygotować. Niby wymarzone mieszkanie ale jeśli rzeczywiście mają być problemy to lepiej zrezygnować i kupić mieszkanie u innego dewelopera. Chociaż na dzień dzisiejszy nie mam ani jednego zastrzeżenia. Wywiązują się ze wszystkich zleceń i odpowiadają na zapytania, a nawet wręcz potrafią się dostosować choćby np do terminu i godziny oglądania mieszkania, nawet poza ich grafikiem pracy

wiec szkoda ze nic niechcesz powiedziec co złego jest w mat-budzie

Inne tematy z forum

Osiedle Archipelag (9 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...

Rumia Centralna (8 odpowiedzi)

Rumia Centralna, zgodnie ze swoją nazwą, powstanie w centralnej części Rumi, blisko Urzędu...