ile kosztuje leczenie kanałowe?

może ktoś się orientuje ile kosztuje leczenie kanałowe zęba szóstki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ile kosztuje leczenie kanałowe?

Mój mąż robił w zeszłym miesiącu, całkowity koszt to około 500zł zależy od metody i od ilości czyszczenia kanałów:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie tez podobny koszt

cos kolo 400-500zł

A możecie podać gdzie i u kogo robiliście za te 500zł?

od paruset u prywatnych starymi metodami, po 1200 z plomba nowoczesnymi, u mnie stare metody po 3 latach byly do ponownego leczenia, nowymi mam spokoj od ponad 6 lat.

Patrz jak wyglada czyszczenie, czy uzywaja pikajacej maszynki chyba endometr to sie zwie, wtedy wiedza czy wyczyszczone jest do zera, + rtg po wypelnieniu- inaczej kiche robia.

A no i mi te mase wypelniajaca korzenie wlewaja takim dlugopisem i to jest b gorace, a nie ugniataja jak plasteline zimna jak kiedys.

Nie ma tez najgorszego, trucizny, ktora boli jak nie wiem co przez pare h, korzenie sa czyszczone od razu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a no i pamietaj ze zeby kanalowo leczone czasem psuja sie ponownie, i ponowny kanal, ja mam grube korzenie to po 3x moge na zebie zrobic o ile nie jest rozwiercony za mocno u gory (niestety jeden byl i papa, mimo ze byl po 1 kanale tylko)

potem niestety mowi sie bye do zabka. Wiec nie wiem czy warto ryzykowac taniej i odejmowac sobie szanse w razie co ponownego leczenia.

jak ten leczony kanalowo sie "popsuje ponownie" to znaczy ze byl zle leczony, gdzies niedokladnie poczyszczone albo jakis stan zapalny i bakterie zostaly poza korzeniem.
wypelnianie "tym płynnym" a nie zimnymi cwiekami z gutaperki to juz nowsza metoda ale nadal i ta na zimno jest powszechna i jesli dobrze i dokladnie zrobiona to rownie skuteczna. To "pikające urzadzenie" czyli endometr jest koniecznoscia tak jak i koferdam (guma zagladana na cala buzie z wyjatkiem zeba leczonego ktora zapobiega dostaniu sie sliny i bakteri) rowniez jest konieczna ale niestety nie zawsze stosowana.
Zwroc tez uwage na czas trwania wizyty bo nikt w 30 min czy godzine nie zrobi ci tego dokladnie (chyba ze na NFZ to tam sie dzieja cuda i w 30 min ale niestety z jakoscia roznie to bywa). 400-500 zl to bardzo malo bym powiedziala ale nie oznacza ze bedzie gorzej zrobione i zazwyczaj jest to cena bez plomy/wypelnienia. Przy mocniej zniszczonej koronie zeba lekarz tez moze ci zaproponowac korone w wkladem do zeba ale to juz dodatkowe koszty

nie napisalam ze ktos mi wyleczyl w 30 min, zazwyczaj mialam 1,5h wizyte lub diwe po 1,5.
Poniewaz mam tak smutne zeby ze psuja sie od korzeni, to mialam okazje w swoim 36 letnim zyciu sporo wizyt odbebnic, i wiekszosc zebow mam juz po podwojnych kanalach.
Napisalam co zauwazylam, masa prywatnych gabinetow ze starymi metodami niepotrzebnie zniszyla moje szanse na dluzsze ponoszenie wlasnych zabkow. A kanal ma prawo sie zrobic ponownie bo np w moim przypadku dzieje sie tak od korzeni dochodzacych do zatok. A zatoki jak mozna sie domyslec ciagle mam zainfekowane. Pewnie wzajemnie sie to infekuje niestety.

Gume mialam bo plukanie korzeni plynem o zapachu domestosa raczej chyba nie mogloby sie odbyc przy odkrytym gardle. W kazdym razie pierwszy zabek ktory leczylam 'nowa' metoda mam od 8 lat i nic mu sie nie dzieje, poza wymiana plomby, poprzednio leczone u lekarzy roznych, za mniejsze pieniadze wytrzymywaly max 2-3 lata.

Jedno co moge napisac, pierwszy kanal boli najbardziej i nagle, ponowne psucie sie kanalu objawia sie ponad pol roku wiec spoko jest czas na uzbieranie.

Jedyne co zmutne ze majac opcje 2-3 kanalow zakladajace ze kazdy ponosi sie 10 lat = 30 lat wlasnych zebow od pierwszeo leczenia.

ja zmarnowalam juz okolo 8 lat na kazdym przez sredniej jakosci uslugi w malych gabinetach.
Teraz korzystam z 2 klinik, zaleznie gdzie mi bardziej po drodze.
Co rok rtg panoramiczne, przed zabiegiem RTG obowiazkowo, leczenie, najczesciej z mikroskopem, rtg po leczeniu. Zero bolu, czysto, przejrzycie i bez sciem typu ze dobrze wyleczony zab wytrzyma forever.

Nie wytrzyma bo plomba to tylko plomba ktora sie zuzywa, wypelnienie kanalu to samo, podmyta plomba= podmyte wypelnienie. To nie ma mocy sarkofagu na odpady radioaktywne.
Zeby po kanalach sa bardziej kruche. Moze wiele sie zdarzyc.

Wybor jest tylko miedzy lepszym serwisem i gorszym, cudow nie ma. Chyba ze komus kanal sie zdarzyl ot bo zaniedbal dziure.
Osobiscie nigdy nie zaryzykuje zyciem zeba :D w jakims malym gabinecie.

TEN plyn pierwszy raz uzyto mi na zebie 8 lat temu, wiec nie jest to jakas super nowosc, zwyczajny postep, ktory powinien byc w kazdym gabinecie. Do tego to wypelnienie nie ciemnieje jak to kladzione na zimno wczesniej, kiedy to po pol roku caly zabek siny. Fakt ze wtedy myslalam ze zaplacze grubo placac 1500 zl za zeba. To bylo dla mnie naprawde duuzo kasy, i kazde kolejne leczenie to bylo ciulanie kasy miesiacami wlasnie na te jakosc.

see jak najbardziej nie mialo to byc krytyka tego co napisalas a wrecz potwierdzeniem twoich slow! To co pisze to tylko moje prywatne obserwacje majac do porownania prace w wielu gabinetach z wieloma lekarzami. Tak jak mowisz wlasnie gdy sie oszczedza na materialach i idzie sie na ilosc a nie jakosc to czesto zle to sie konczy. Dla przykladu w jednym z gabinetow w ktorym pracowalam byly zarowno wizyty nfz jak i prywatnie i niestety nie oznaczalo to ze jesli za cos zaplacilo sie to bylo wykonane lepiej badz ze wiecej czasu bylo na pacjenta. Dla lekarza ktory przyklada sie do pacjenta ta"guma" jest czyms oczywistym i niezbednym ale niestety dla nas jako pacjentow nie wszedzie sie to stosuje.
Z kolei tez wysoka cena tez nie zawsze oznacza jakosc. Pracowalam w dosc duzym gabinecie gdzie tylko bylo leczenie prywatne i ceny z kosmosu a jakosc uslug zalezala tylko od lekarza. Jedni robili idealnie dlugo ale dokladnie wrecz ksiazkowo a inni juz ze swoimi nawykami pewne rzeczy omijali jak np ta gume. A cena w obu przypadkach taka sama.

Co do przyczyn ponownego leczenia nie generalizuje tylko przetoczylam najczestszy problem. Niestety wiele osob ma poprostu slabe zeby w genach i chocby sie nie wiem jak starali z higiena to one im sie psuja.

"Co rok rtg panoramiczne, przed zabiegiem RTG obowiazkowo, leczenie, najczesciej z mikroskopem, rtg po leczeniu" i tak wlasnie powinno byc wszedzie! :)

Co do plynu to mialam co innego na mysli. To o czym piszesz jest tak jak mowisz niezmienne od lat do poprostu bardzo dobrze odkaza. Ja miałam na myśli to czym wypełnia się kanał. Bo może być w formie takich sztyftów wkładanych na 'zimno" i uszczelnianych specjalnym preparatem a sa tez metody gdy ten sam material sie podgrzewa i wlewa 'na goraco' specjalnym pistoletem.

Ej spoko, nie chcialam zeby to zabrzamilo jakos atakujaco :)
No tez mialam na mysli gutaperke.
Wogoole fajnie bo akurat moi dentysci wiedza ze ja musze wszystko wiedziec oc mi robia wiec zawsze jak robia to mowia.

Niestety slabe zeby genetycznie to zmora, nie mam jeszcze 40 a od paru lat walka zeby nie jechac na plastiku za 10 lat.
W sumie jakosc leczenia mozna poznac juz po 1 wizycie, w drobiazgach kryje sie prawda :)
Osobiscie polecam dental art na Witominie, tam lecze kanaly, plomby i takie tam, a jak juz musze cos wyrwac np osemki siedzace w zatokach to lece do Frankowskich bo maja gabinet chyba lepiej wyposazony w sprzet niz akademia medyczna plus kupe lat doswiadczenia.

Teraz mieszkam w Jukeju i wole wydac na samolot i isc do nich w razie co, niz eksperymentowac z tubylcami. Szkoda ze zeby nie odrastaja.

Inne tematy z forum

Jakie afrodyzjaki polecicie? (4 odpowiedzi)

Mianowicie zbliża sie rocznica ślubu moja i żony. Planuę specjalinie to jakoś przygotowac (...

Czy ktos brał tabletki Perfect Bust (6 odpowiedzi)

Czy ktoś moze brał tabletki prefect bust na powiekszanie piersi?

Dr Adamowicz onkolog-poszukiwany!! (13 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co się dzieje z dr Krzysztofem Adamowiczem onkologiem pracującym dotychczas w...