ile planujecie wydać na ślub i wesele?

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi chodzi...
Jestem ciekawa jak rozkłada się ta suma u Was. Ile pieniedzy na fotografa, salę, zespól...
Chcialam porównać swoje wydatki, bo wydaje mi się, że chyba przepłacam.... :/ we wcześniejszym wątku który znalazłam ceny które padały najczęściej na 100os to ok 20 tys.... mnie wydaje się ze zdecydowanie nie zmieszczę się w tej kwocie....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: ile planujecie wydać na ślub i wesele?

oj piotrusiek pisze się WZIĄĆ a nie wziąść
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

45 tys zł, to już trzeba kredyt na 10 lat wziąść :) Bo jak goście
mało kasy sypną, to jesteście ugotowani :)

a co wiesz lepiej ile zarabiam?
przekwalifikuj się jeśli tak ciężko przędziesz, zawsze możesz wyjechać tez do Angli jak się tak męczysz. Dla mnie praca jest przyjemnością a dodatkowo dobrze płatną to tylko się cieszyć.

http://forum.trojmiasto.pl/koszty-wesela-t228011,1,11.html

jak możecie się zmieścić w 45 tysiach, skoro już to co wypisałaś przekracza 45 tys. do tego dojdzie alkohol - jak widzę po Twoich wyborach - nie tani - zatem koło 3000 tort+ciasto 1500-2000, owoce 500-700 zł, wszelkie opłaty kościelne (łącznie z poradnią, organistą itp.) i urzędowe - 1000 zł, stroje - domyślam się, że też z najwyższej półki - 3000/5000 (kiecka) + 1000/3000 (garniak), zaproszenia - ok 200-300 zł, dj - 1500-3000, do tego kwiaty i noclegi (nie wiem ile osób) - to przelicz sobie jaką kwotę na to musicie przeznaczyć. może lepiej zrezygnować z niektórych najdroższych rzeczy, np obrączki zamiast 5 tys - 1000, albo bez bryczki, albo tańszy lokal? jak dysponujecie budżetem 45 tysięcy to niestety musicie bardziej rozważnie do tego podejść :/

Re: LOLLOLOLOLOLOLOLOLOL :D

ja już nie pamiętam dokładnie jak się rozkładały koszty ale wydalismy około 20 000 na wesele na 50 osób z noclegami. Staraliśmy się nie wydawać na pierdołki i wyszło wszystko fajnie z klasą:) na czym oszczedzaliśmy: brak kamerzysty(ktoś z rodziny, tylko najwazniejsze momenty ot na pamiatkę nagrał ja może i bym chciała ale mąż nie to bardziej dlatego nie bylo a nie z oszczedności) samochód był znajomego taty, nie płaciliśmy, dekoracje do niego odkupilam od jakiejś forumki taniej,nie kupowałam dodatkowych kreacji poza suknią, która była z salonu ale z modeli mierzonych, więc taniej, dj- nie orkiestra też taniej nie znaczy źle, bo fajnego mieliśmy dj-a. Fotografa mieliśmy, wtedy ceny inne były nie za drogiego, ale teraz też już bierze sporo drożej bo wiadomo czasy inne.Menu plus noclegi jakoś 220 chyba, tort taki jaki dawali, dla mnie tort to tort i bylo mi wszystko jedno;) nie cudowałam. Następnego dnia nie było poprawin tylko takie śniadanio-obiad z grilem na świerzym powietrzu.Transport dla gości-tu każdy zabrał sie jakimś samochodem-nie było potrzeby organizować autokaru. Zaproszenia robiliśmy sami. kościół nie byl dodatkowo strojony, bo sam w sobie jest piękny, jak to stare kościoły na starówce.Mieliśmy skrzypce tylko dodatkowo plus organista.
to było jednak kilka dobrych lat temu, teraz wszystko idzie w górę, choć z pensjami nie jest tak rózowo:( Rodzice nas wspomogli ale tylko w niewielkim stopniu większosć opłaciliśmy sami. A i obrączki kupiliśmy bardzo okazyjnie, jakaś promocja była.

LOLLOLOLOLOLOLOLOLOL :D

to za pieniadze starych ??? do roboty bys sie wziela lepiej, rozwod pewnie szybciutko bedzie. hehe co za bzdura
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dawno forumko, odwelonowe zapalenie mozgu jest choroba bardzo zarazliwa i w zasadzie nieuleczalna. Na szczescie samo przechodzi po jakims roku od wesela ;)
Mysle, ze taki glos rozsadku przez malo kogo na tym forum jest wogole zauwazany ;) One itak wydadza te ciezkie tysiace na winietki i inne pierdolki, jakby conajmniej od tego mialo zalezec przyszle szczescie malzenskie :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

robimy wesele na 120 osób

restauracja-ok 210 na osobę
poprawiny-60zł na osobę
zespół 4500 lub 3300, jeszcze nie zdecydowalismu który
video+foto-3000
auto-849
bryczka-760
alkohol?
ciasta+tort?
owoce?
obrączk-mało być 11tyś, ale po długich romowach zdecydowaliśmy się na tańsze-5500
kościół?
kwiaty?
stroje?
noclegi?
zaproszenia?
i być może dj?
także sporo wyjdzie...mam nadzieje że w 45 tyś się zmieścimy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wydaliśmy z żoną 30 tyś zł. ale warto było :)))

powiem wam tak, sama kiedyś byłam częstym uczestnikiem tego forum i nawet aktywnie się udzielałam, ślub odbył się 3 lata i teraz z perspektywy widzę, że dziewczyny same się nakręcacie na niektóre rzeczy, przykładowo tort od sowy - na weselu był ale tak naprawdę gościom nie robiło różnicy czy to super wypasiony tort z chrupkami czy tam ciasteczkami czy nie, i szczerze raczej słyszałam sporo komentarzy, że tort jest bardzo słodki, ale może to kwestia smaków jakie zostały wybrane
dalej fryzjer - polecany na tym forum, dojeżdża do domu i same pozytywne opinie, w które sama przestałam wierzyć po godzinie od wesela jak kok się rozwalił, zresztą nie był on zbyt piękny sam w sobie ale sądziłam, że za cenę 120 zł będzie się trzymał chociaż do północy! swoją drogą śmieszne są te ceny fryzjerów dojeżdżających do domu, przecież korzystają z waszego prądu, nie płacą za wynajem żadnego lokalu a kasują jak w niejednym firmowym salonie...
dj - też śmieszna historia, mojej przyjaciółki mama pracuje jako kierownik w jednym ze znanych hoteli i często ma tam organizowane wesela, kiedyś rozmowa nam zeszła właśnie na temat dj'ów weselnych i powiedziała mi, że dziewczyny na tym forum same się nakręcają na tych samych usługodawców i tyle nabijają im kasiorę, powiedziała mi, że widziała niektóre "gwiazdy" weselnika w akcji i niczym się specjalnie nie różnią między sobą ale że reklama się kręci to i kasa płynie tak więc warto się zastanowić czy rzeczywiście dj za 3000 będzie lepszy niż ten za 2000 w końcu i tak wszystko się z nimi uzgadnia, muzykę i konkursy
to samo kościół - msza za 200 czy 300 zł w niczym nie będzie się różnić od tej za 500 czy 600zł
ogólnie jest sporo rzeczy, na których da się przyoszczędzić i powiem dla porównania nam dwie pary, jedna robiła wesele na 80 os. koszt 35-40 tys ale wszystko fundowali rodzice więc nie bardzo się młodzi liczyli z kosztami, drugie wesele to była impreza do północy na 40 os. koszt ok 7.tys, młodzi sami za swoje robili tak więc szukali oszczędności i się im mega udało, np garnitur dla pana młodego kupiony podczas wyprzedaży, to samo suknia młodej, fryzjerka zwykła za 50 zł a uczesanie prześliczne! aż sama byłam w szoku, że tak mało skasowała, tort od wenty z wejherowa i powiem szczerze, że na tym drugim weselu lepiej się bawiłam - jaki z tego morał? - najważniejsza na weselu jest atmosfera a ta nie wynika z tego ile wydaliście na wódkę, zawieszki czy bukiet ślubny.
tak więc dziewczyny nie dajcie się omamić tutaj niektórym, bo naprawdę są osoby, które sztucznie napędzają tylko ten rynek
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

I trafiłeś w sedno. Jak ktoś chce koniecznie to może iść do USC a później zrobić obiad dla rodziców. 6 osób po ślubie w zupełności wystarczy. Koszt w granicach 400 zł za całość.

od a do z - polterabend,wesele,poprawiny 120 osob impreza na Kaszubach z noclegiem dla 60 osob.Calosc za trzy dni oczywiscie ze wszystkim.i kupa zarcia na tydzien calosc = 18 tysiecy...dalej robcie wesela w miastach gdzie liczy sie w lokalu od osoby
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale wy glupi jestescie, tyle ciapy na jakies glupie wesele, zal.ru pzdr nieudacznicy

prosta matematyka:
koszt wesela na 100 osób to ok 35-40 tys.
35 000 / 100 = 350 zł za osobę
zapraszasz 4-osobową rodzinę... czy dostaniesz od nich 1400 zł? lub od 6- osobowej 2100? odpowiedz sobie sama na to pytanie...

chyba nie o "zwracanie" w tej imprezie chodzi :) a jeżeli bardzo Ci na tym zależy wystarczy duuuuuuuużo wódki... tak aby każdy wszystko zwrócił... przepraszam, prostacki żart :P

A CZY WAM ZWRACAJA SIE KOSZTY CALEJ TEJ IMPREZY?
CZY DOSTANIECIE TYLE KASY OD GOSCI ZEBY ZWROCILY SIE WYDATKI?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No widzisz, nie jestes blyskotliwa, z prostymi rachunkami na bakier, nie masz wychowania, ale za to masz klase i wiesz kiedy skonczyc, a to juz cos. reszta przyjdzie sama. Oczywiscie tak jak z Twoim dorabianiem, jezeli bedziesz chciala, a nie musiala!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

a poco brac slub?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dorabiać nie muszę, ale chcę. Powstrzymam się od dalszych komentarzy, bo prócz dyplomacji trzeba mieć też klasę, ktorej tobie najwyraźniej brak.

No ja zauwazylam, ze nawet niecale 3/4 z niecalej kwoty 40tys.zl, to i tak niecale 30tys.zl, wiec ciagnac ten temat, dalej sie osmieszasz!. Zauwazylam juz w Twoim pierwszym poscie, ze "...musicie razem z narzeczonym...". Sprowokowalam Cie do pyskowki, gdyz Ty sama sprowokowalas tym glupim "jestem jeszcze studentka i musze dorabiac wieczorami". Dyplomacja polega przede wszystkim na tym, ze swoim postepowaniem, czy slowem nie narazaj siebie czy innych do niekonfortowej sytuacji... Rowniez pozdrawiam serdecznie i to szczerze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Łazienka (44 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!