ile planujecie wydać na ślub i wesele?

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi chodzi...
Jestem ciekawa jak rozkłada się ta suma u Was. Ile pieniedzy na fotografa, salę, zespól...
Chcialam porównać swoje wydatki, bo wydaje mi się, że chyba przepłacam.... :/ we wcześniejszym wątku który znalazłam ceny które padały najczęściej na 100os to ok 20 tys.... mnie wydaje się ze zdecydowanie nie zmieszczę się w tej kwocie....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: ile planujecie wydać na ślub i wesele?

zapomnialam dodac :) nikt nam wesela nie sponsoruje :) studia , ciezka praca i pare jezykow sa powodem dobrze platnej pracy !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pierdolo Piotrusiu :) stac mnie na to, a Ciebie najwyrazniej nie !! Jedyne co Toba kieruje to zazdrosc, Twoje przyjecie bylo lub pewnie bedzie w remizie na wsi !! Nikt nie prosil Cie o komentarz, zaloz inny watek jak pragniesz uwagi !! Jesli juz szukasz przechwalania to na podroz poslubna lecimy na Maledivy i to na 14 dniiiiii :) pewnie biedaku nie wiesz gdzie to nawet jest :/ a i nasz kurort jest 5 gwiazdkowy !!!! Zal Ci zadek sciska??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mogę zapytać ile wódki (butelek) kupiliście? bop 2100 to strasznie mało...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko potem niech się na forum nie żalą, że długi zostały po weselu, a oni już myslą o rozwodzie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://dzikiewino.pl/weselna.php
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja myślę, że te 20tys na 100 osób to chodzi o kwotę za samą konsumpcję, ewentualnie z ciastami i napojami...
bo często pod jednym pojeciem różni ludize mają różne rzeczy na myśli...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i ps. tez mamy slub w czwartek - wiec najtansze wesele.. bo nie weekendowe

dobrze Agusia
ale Ty ciagle piszesz o tych 51 osobach
odlicz nawet te kwoty ktore ujelas wyzej to przy 51 os wyjdzie Ci niech nawet bedzie 15 tys.
policz to wszystko razy dwa
bo w watku pisalismy wszyscy o 100os..
w tej chwili sale siegaja blisko 200 zl za osobe
ja szukalam dlugo i najtansza na 2011 rok (po podwyzkach cen) znalazlam za 160 chyba
inne ktore byly tansze to byly ale bez wszystkiego typu- tort weselny, owoce, napoje, ciasta.. my mamy za 160 a w tym wszystko lacznie z alkoholem i sie nie zmiescilibysmy w 20tys mimo tego ze obcinamy gdzie sie da - bo sami placimy i sa to wielkie pieniadze..
wiec doliczajac to wszystko co zazwyczaj jest standardem nie zmiescisz sie w 20tys. przy 100 osobowym weselu..
my zdecydowanie nie popadamy w historie typu w naszym weselu musi byc wszystko - jedzenia zamowilismy za minimum.. bo nas na wiecej nie stac.. jedziemy swoim autem..sama robie zaproszenia itd

house. my mielismy jeszcze dodatkowe atrakcje, typu wystap dudziarzy( moj Dad) jest szkotem, do tego wzielismy wystroj sali 600 zł+ stól owocowy 1200. nie musielismy, ale nie bylo juz czasu na jezdzenie w ta i z powrotem do redy. mozliwe byloby urzadzenie nawet za 15, ale stwierdzilismy, ze na pewne rzeczy nie ma co oszczedzac, a niektore sa po prostu zbedne i tego trzeba sie trzymac, zeby nie popasc w "nanaszymweselumusibyćwszystko"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziweczyny kolezanka wyzej pisze o 100osobach!!! nie o 50 - wiec przy 50 moze jest to i mozliwe ale liczac Aga M. to co Ty napisalas.. przy 51 os wydaliscie 18tys - policz razy dwa (bo o 100os mowa) masz juz 36 tys !!!! wiec jak sama widzisz NIE jest to mozliwe! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To się tak nie irytuj;) Mi wątek nie podszedł do gustu to się w nim nie udzielam. Tobie wystarczy szwedzki stół i laptop, mi klasyczne wesele bez żadnych szaleństw, a jeśli ktoś inny ma ochotę na coś więcej, to ma do tego prawo. Nie mój portfel i nie mój interes;)

AgaB - ja się nie denerwuję, tylko troche irytuję jak mozna być
takim naiwnym ;) Świata nie zamierzam zmieniać, ale jeżeli
choć jedna osoba zwróci uwagę ma mój głos rozsądku, to już
nie będzie tak zle ;)

Własnie, czasami dobry, tani gest i pomysł od siebie znaczy dużo więcej
dla gości niż wydumane dekoracje i gadżety weselne.

Np. szwedzki stół, dobra muzyka z laptopa i juz wystarczy, żeby
wszyscy się dobrze bawili :)

eh... ja sie zgadzam z Piotrusiem, ja miałam sukienkę za 550 zł, w stylu rzymskim, znalezioną na allegro. Nową. Nie zależało mi na pięknej falowanej z fiszbinami, bo czułabym się źle. Ale to zależy od gustu, każdy ma swoje jakieś spojrzenie na te sprawy.
Dla mnie najważniejsi byli goście.
W końcu mówi się, że ślub dla Pary Młodej a wesele dla gości.
No i Pan Młody garnitur miał droższy od sukienki :-)

panie w szatni u mnie na wydziale miały takie motto powieszone:
"Denerwować się to mścić się na sobie za głupotę innych"

Po co ci te nerwy... część panien i tak będzie taka a nie inna, a niestety, ty tego nie masz szans zmienić...
tylko pianę pobijesz...

moją sukienkę fundował tato; bo go stać; bo chciał
i strzelił focha, że za tanią kieckę wybrałam, że krępuję się wybrać droższą, a on chce zapłacić
po prostu czuł taką potrzebę, a jak wybrałam taką o połowę tańszą niż przeciętne, to czuł podstęp...

a za "zaoszczędzone" na kiecce pieniądze (bo tata płacił) zrobiliśmy albumy ze zdjęciami dla każdego z gości (takimi, na których ONI są + jedno z nami) i im wysłaliśmy wraz z podziękowaniami za obecność i prezent
myślę, że dobrze to zapamiętają;)

Ale skromniejsza przeważnie jest tańsza :)
Ale po co się liczyć z kosztami jak starzy płacą ( i po cichu płaczą)?
Nie dość, że w większości im studia opłacili, żywili, to jeszcze
im się słub należy jak z bajki. Lobby ślubne robi wszystkich w konia
nakręcając koniunkturę ile się da.
Naprawdę myslicie, po miesiącu ktoś z gości będzie pamietał
wygląd waszych sukni ślubnych? Albo jakie winietki były na stole?
Raczej czy nikogo brzuch nie bolał i czy nie było kacu po wódce,
raczy czy często grali, żeby mozna było sobie potańczyć :)
A to można zrobić za naprawdę adekwatne do imprezy pieniądze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

piotrusiek - to już zupełnie inny temat i raczej nie w tym wątku... każdy ma swoją wizję świata, swoje oczekiwania, swoje możliwości

co do gajera - tak właśnie wygląda szycie sukni ślubnej na miarę (a nie z rozmiarówki), i tu cena jest zbieżna z garniakami, a nawet często kiecka (z przymiotnikiem ŚLUBNA) jest tańsza...

natomiast uważam, że ceny sukienek z taśmową rozmiarówką są wysoce zawyżone, ale to jest kwestia rynku, popyt, podaż i te sprawy...

nie zawsze "skromniejsza" (z wyglądu) sukienka jest tańsza

To Tobie bardziej się "zwróciła" niż innym ;)

Jak chcesz idealną podróbkę sukni zagranicznej, to faktycznie będzie
ona niewiele droższa. Ale nie można trochę skromniej, bez
dziewczęcej ekstrawagancji bycia księżniczką? Przecież nie suknia
zdobi kobietę! :)

Męskich garniturów tak na codzień to mało kto już szyje. Są specjalne
zakłady, któe tylko mierzą i przesyłają "dane" do fabryki ;) Taki
gajerek to koło 6 tys., ale to już mercedes wśród garniturów.
Raczej dla bizesmenów niż młodych.

oj, jasne, ze drogo... dlatego ja swoją nałożyłam 3 razy;P

i dlatego tyle dziewczyn szyje "podróbki"
ale nadal masz wybór przed krawcowymi z jakimś tam stażem i tam miałam różnicę w cenie: salonowa - 3200, u krawcowej 2800 (u drugiej krawcowej, bez "specjalizacji" 2300 - ale moja mama widziała jej "dzieła" i odradziła taką "oszczędność")

mnie udało się trafić na nowo-otwarty salon z POLSKIMI sukienkami i kupiłam swoją poniżej tych 2tys

prawda jest taka, ze garnitury są szyte z szablonu, "na wieszaki", dlatego są tańsze
garnitur u krawca już taki tani nie jest

tak samo sukienki, które są szyte "taśmowo" na rozmiarówkę 36/38/40 itd a później poprawiane są tańsze od takich, które są szyte dokładnie na zdjęte wymiary (zdziwiłbyś się, jakbyś się dowiedział, jakie rzeczy są mierzone;P) - takie potrafią w salonach osiągać pułap cenowy w okolicach 1-2 tysięcy...

mąż mój ubrany był na ślub drożej niż ja - a ubierał się w FH po na prawdę korzystnych cenach; tylko ja wychaczyłam tanią sukienkę:D

Zawsze można spróbować wmówić w salonie, że to na bal debiutantek do Opery Wiedeńskiej ;-), nie mówiąc, że na ślub.

Tylko w welon na balu już nikt nie uwierzy ;-)

Piotrusiek, nie generalizuj aż tak! Znam kilka przypadków, gdzie garnitur był droższy od sukienki! W tym własny ;-) i jednej z moich najbliższych przyjaciółek!

Sorry za wtręt nie na temat ;-). Co do wydawania na swoje wesele - ja poszłam na sposób trochę oszczędnościowy (ale nie do końca z oszczędności tylko raczej przez okoliczności), tzn. dla rodziny był obiad, a wieczorem impreza dla przyjaciół. Obiad (30 osób) kosztował 80 zł / osoba (w tym zupa, danie główne na półmiskach w ilości wystarczającej na pułk wojska, napoje bezalkoholowe, owoce, tort lodowy) + osobno napoje alkoholowe, wieczorna impreza była na 40 osób (50 zł / osoba - bufet z przekąskami i ciastami, napoje bezalkoholowe w cenie + osobno napoje alkoholowe). W sumie zostawiłam w restauracji tyle, ile niektórzy płacą za samą suknię z dodatkami i garnitur. I jakoś nikt się nie obraził, że nie było dużego wesela. Kamerzysty nie było, zdjęcia robiła rodzina, my tylko z profesjonalistą mieliśmy dwugodzinny mini-plener fotograficzny. I odbitki + fotoksiążkę z tego też sami zrobiliśmy. Biżuterię kupiłam na Allegro, używaną. Buty z Deichmanna. Samochodu czy bryczki nawet nie chcieliśmy - po co, skoro do przejścia było ok. 600 metrów? W końcu szef męża podstawił nam pojazd w ramach prezentu ślubnego, ale planowane to nie było, prezenty i tak pakowaliśmy do samochodu rodziców.

A dzień i tak był piękny.

Dlatego tym bardziej garnitur powinien byc droższy :)

Od czego są krawcowe? Pewnie spokojnie można za tysiaka uszyć.
Na 6-7 godzin noszenia to i tak drogo.

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...