ile planujecie wydać na ślub i wesele?

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi chodzi...
Jestem ciekawa jak rozkłada się ta suma u Was. Ile pieniedzy na fotografa, salę, zespól...
Chcialam porównać swoje wydatki, bo wydaje mi się, że chyba przepłacam.... :/ we wcześniejszym wątku który znalazłam ceny które padały najczęściej na 100os to ok 20 tys.... mnie wydaje się ze zdecydowanie nie zmieszczę się w tej kwocie....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: ile planujecie wydać na ślub i wesele?

piotrusiek... ja bym się cieszyła:) na twoim miejscu...
co więcej - najczęściej możecie je kilka razy ubrać - lepszy zwrot inwestycji;)

poza tym, nie licząc sukien z 2 ręki, to te 2tys, to tak skromnie niestety liczyć trzeba teraz... :(

naprawdę ceny sukien są z kosmosu, bo nie da się przy ich zakupie ukryć słowa "ślubny/a", które cenę mnoży co najmniej dwukrotnie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko jak widzę, to sukna za 2 tys, a garnitur za 1 tys. Faceci
zawsze są poszkodowani i na nich się oszczędza ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie zgadzam sie z tym, ze pieniadze Rodzicó wydaje sie lekka reka. dostalismy na nasze wesele proporcjaonalnie do liczby gosci a niektore rzeczy na poł. to moja mama mnie namawiala, czemu niektore rzeczy tak skromnie, bo przeciez jedyna córka i chce zeby była najpiekniej jak moze sobie wyobrazic. wiele rzeczy zobaczyla, z enie trzeba wydac masy kasy, zeby kupic takie samo. wystarczy czas ( miałam go duzo, bo kostka w gipsie przez miesiac) , miesieczny abonament na skype (10 tys min na cala europe na stacjonarne, za 24 zł) i nie do konca wyjawianie, ze cos jest weselne, albo lsubne, bo cena skacze w oczach. wystarczy powiedziec, ze na okazje :)

My też wszystkie koszta ponosiliśmy sami od rodziców był pożyczony tylko samochód:)

U nas bez szaleństw,ale w związku z tym,że rodzina mojego Ł jest duża,sporo wyjdzie już za samą sale,wiadomo że wszystkiego trzeba kupić wiecej i tak:
Sala 100X175=17.500
Orkiestra 2000
Fotograf 1900
Suknia-do 2000+dodatki ok.400
Garnitur ok.1000
Obrączki ok.300(mamy swoje złoto)
Tort 650
Już wychodzi ponad 25 tyś,a gdzie kwiaty,fryzjer,makijaż,zaproszenia,kościół,owoce,napoje itd.Maksymalnie liczę do 35tyś,chyba że odpadnie sporo gości...bo i tak bywa.
Za alkohol płacili rodzice:Wódka 120X21zł=2520zł.Wino20X16zł=320zł

Angelika, chyba nie zrozumialas mojego pytania retorycznego..
Dla mnie nie ma znaczenia kto bedzie za cos placil - my czy rodzice - w obu przypadkach tak samo planujemy wydatki i nie jestesmy rozrzutni. Kazdy ciezko pracuje i nie widze powodow dla ktorych pieniadze rodzicow mialoby sie wydawac 'lekka reka'..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moze dlatego Kamiku, ze wiedza jak ciezko jest zarobic te pieniadze i ze nie warto byc zbyt rozrzutnym, bo pieniadze ktore wydalibysmy na drogi zespol, czy "czekoladowe fontanny" lepiej jest zainwestowac w mieszkanie czy cos innego co potrzebne nam bedzie przez cale zycie, a nie na trwajacy 24h dzien slubu ktory i bez tych wydatkow bedzie jednym z piekniejszych dni naszego zycia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja z kolei nie rozumiem osob, ktore wydajac wlasne pieniadze zastanawiaja sie nad kazdym groszem, a jesli sa to pieniadze od rodzicow, to juz zdecydowanie mniej wazne jest co i ile kosztuje..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czysta przyjemnością jest robienie wesela z własnych pieniędzy a nie z kogoś, bo wtedy doceniamy to wszystko dwa razy bardziej. My dwa lata odkładaliśmy pieniadze by zrobić sobie wesele takie jakie chcemy.

A nastawianie się, że wyjdzie się na "czysto" to lekka przesada. Znam osobę, która się tak właśnie nastawiała i dostała dużo mniej niż myślała, a siostra tej osoby nie nastawiała się na nic, bo cieszyłaby się ze wszystkiego, i dostala dwa razy więcej niż w ogóle miała śmiałość liczyc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

szok! jak mozna tak bajerowac rodzciów, dziadków by tylko miec wiecej kasy...nie pojmuję..

my wesele robimy za swoje pieniadze..czesciowy maly kredyt, ale sami go splacimy raz dwa..
wesele robimy na jakies 45-50 osob..
planuemy wydac około 12 tys..ale wszedzie szukamy oszednosci..
udało nam sie znalez dobrego dj w naszcyh okolicach..okazalo sie,ze jest dobrym kolega mojego dalszego kuzyna..no ale mamy to samo nazwisko..dal nam rabat 300 zl.. dla nas to juz duzo..bo mozna np. zaproszenia..winko kupic..
a buty kupilam na wyprzedazy za 39 zl i sa super fajne..w deichmanie..
nie bedziemy mieli zadnych lampionow i innych gadzetow, gdyz to my mamy byc oprawa tego dnia i nocy a nie gadzety..

kazdy robi wesele tak jak chce..tak jaka ma wizje,czy marzenia..jedni za ciezko zarobione pieniadze..inni za kase od rodzicow,czy dziadkow..
pewnie gdyby moja mame bylo stac tez by nam pomogla,ale nie stac..a my chcemy sami sobie wyprawic wesele..i zaproaszamy najblizsza rodzine i przyjaciol..bo gdybysmy mieli zaprossic cala rodzine..to z mojej str by wyszlo 95 ludzi..a gdzie rodzina Pana Mlodego??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piotrusiek, masz rację, niekoniecznie w tym wątku, ale wiele osób się przechwala, a przynajmniej wykazuje się wielką niewdzięcznością.

Mam koleżankę, która biorąc po 15-18 tysięcy od rodziców swoich i narzeczonego oraz po kilka tysięcy od dziadków, dokłada wraz z narzeczonym 10 tysięcy, wydają to na super drogie dekoracje itp zbędne moim zdaniem bajery, i mają czelność mówić, że skoro tyle wydadzą na gości, to nie wyobrażają sobie dostać skromnych prezentów, a na weselu planują zarobić co najmniej 15 tysięcy "na czysto". Dziadkowie te kilka (5-6) tysięcy dają na suknię, bo nie znają się na cenach. Ona bierze suknię tańszą, a dziadków wkręca by jej więcej kasy dali... normalnie aż mi się krew burzy jak jej słucham...

Oczywiście nie wszyscy tak robią ale są takie przypadki.

angelika - popieram takie zdrowe myślenie:)

zapomnialam dodac fryzjera i makijaz no i wspomniec o tym, ze mam nadzieje ze zmiesimy sie w przedziale 42 tys, a te 3 tysiace to taka moja rezerwa, bo wiadomo ze zawsze moga wyskoczyc jakies niespodziewane wydatki

Kurcze dziewczyny, nie wydaje mi sie zeby ktos tu probowal sie przechwalac, po prostu kazdy ma inne dochody i kazdy robi takie wesele na jakie go stac. Chociaz moim zdaniem nie warto przeplacac. My na nasz slub zarabiamy za granica, wiec dochody mamy dosyc spore, a mino to szukam oszczednosci gdzie sie tylko da. Zal byloby mi wydac tak ciezko zarobione pieniadze na zupelnie niepotrzebne rzeczy typu czekoladowe fontanny, fajerwerki czy fotograf za 4 tysiace. Wesele bedziemy mieli dosc spore, bo na jakies 130 osob, ale wynika to nie z naszej rozrzutnosci tylko z dosc licznej bliskiej rodziny mojego ukochanego. A wracajac do wydatkow:
sala z przystrojeniem i jedzeniem-160zl od osoby (czyli w przyblizeniu 20000zl),
do tego ciasta i tort-max.2000(chociaz jeszcze sie nie orientowalam dokladnie)
wódka i napoje-ok.4500
zespol- 3000
DJ na poprawiny-600
noclegi-2000
fotograf-1600
kamerzysta-1200
stroje(sukienke planuje kupic uzywana)- 4000
Samochodu nie wypozyczamy, pojedziemy swoim chociaz wybitnie luksusowy nie jest, ale jest czarny wiec mi wystarczy,
do tego obraczki-1500
w kosciele zaspiewa dla nas znajoma
Zaproszenia chyba kupimy, ale winietki i zawieszki na wodke zrobimy sami
Wiadomo,z do tego dojda kwiaty, wystroj kosciola, oplaty za msze i w USC, jakies prezenty na podziekowanie dla rodzicow.
Maksymalny budżet ustalilam sobie na poziomie 45tys.

Anek - w pełni się zgadzam:) Da się uzbierać. Nie wydaje mi się też, żebyśmy się zaharowywali - jak już pisałam, mamy dość spokojny tryb życia, nie wydajemy na szaleństwa. Z tym rezygnowaniem z wakacji chodzi mi o to, że w porównaniu do moich znajomych mamy dość skromne wakacje, nie wyjeżdżamy na 2 tygodnie za granicę ani nie latamy w Alpy 2 razy do roku by pojeździć na nartach.

Prawdą jednak jest, że byłabym w stanie wiele poświęcić po to, by wyprawić wymarzone wesele - tak jak mówisz, każdy ma swoje priorytety, a wesele było naszym wielkim marzeniem, na które przyjemnie było oszczędzać. Czasem było ciężko, ale niczego nie żałujemy:)

Kredytu nie mamy, ale zbieramy na budowę domu, więc chwytamy każdą okazję. Jak się odpowiednio nastawić, to jest się w stanie pociągnąć 2 etaty bez zaharowywania się na śmierć:)

no własnie, my z tych maluczkich.

piotrusiek...
gdzie mi tam do ciebie...

AgaB - nie zazdrość ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pszczuoa - a co napisałaś:
>ja akurat nie widzę tego, żeby ktoś się przechwalał.

A teraz piszesz, że jest jeden. Sama sobie przeczysz ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

pszczoua - nie karm mini-trolla;P
jeszcze nam urośnie...

Inne tematy z forum

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...