Ostatnio rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem jak i dwoma położnymi. I każdy powiedział, że przyrost wagi w ciąży jest bardzo indywidualny. I o ile nie jest on spowodowany nadmiernym jedzeniem to nie powinno się tym martwić. Każdy organizm reaguje inaczej, to hormony dużo tu działają. Jak to Pan doktor powiedział "Jedna Pani pojdzie do porodu z waga mniejsza niz przed ciaza, druga +5kg a trzecia +30kg " I kazdy przypadek jest okej jesli jestes pod kontrola lekarza plus sama wiesz, że nie opychasz się albo nie wciskasz w siebie fast foodów. Ja w 21 mam +8kg (no zmienia się raz6,5 raz 8 raz 9 i to w zaleznosci od dnia leci góra doł) i nie powiedziałabym że widać to po mnie. Fakt mam brzuszek ale nie jest wielki a reszta ciałą wygląda lepiej niz przed ciaza. Moja siostra chudzina w ciazy przytyla 30 kg. Brzuch do porodu miala jakby w 6 miesiacu max byla, troche buzia opuchnieta ale tak to w zyciu bym nie powiedziała. To tez duzo woda moze miec w tym udziału.
Polecam sprawdzić sobie ten
kalkulator wagi w ciąży - możesz wyliczyć tam swoje bmi. I sprawdzić czy Twoja waga mieści się w normach. Ogólnie im mniej się waży, to z reguły mozna więcej przytyc.