iloma palcami sie klamki obsluguje?

takie pytanko mi sie nasunelo ;)

ktore klamki shimano (klamkomanetki) obsluguje sie iloma palcami:

altus
acera
alivio
deore
lx
xt
xtr

czy to cos zmienia? czy mozna ktores z nich obslugiwac na kilka sposobow? ktory jest lepszy, ktory do czego sluzy czym sie charakteryzuje i czy ma to wogle jakies znaczenie procz wygody?
ja osobiscie mam klamkomanetki alivio i min 2 palcami powinno mi sie wydaje je obslugiwac, chociaz jednym tez bym dal rade wciskac hamulec, ale troche za krotka kiera...

rozwijamy temat ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: iloma palcami sie klamki obsluguje?

khem... ilością palców wystarczającą do skutecznego zwolnienia/zahamowania?

bez urazy ale to pytanie jest bez sensu

dzięki za poruszenie istotnej kwesti... zsiegajac rady na zgranicznych stronach, ustalilem co nastepuje:

altus - 4 lub 3 palce, mocno naciskac
acera - 4 palce, producent nie daje gwarancji na 3 i mniej
alivio - 3 palce, delikatnie, producent nie daje gwaranci na 2 i mniej
deore - 3 palce, nie uzywac 4 bo klamka moze sie zlamac
lx - 3 lub 2 palce prawa klamka, 4 palce lewa klamka
xt - 2 palce, nie uzywac 4 palcow bo to zrywa gwarancje
xtr - prawy - jeden pacel, lewa - sterowanie glosem, nie dotykac!

ja słyszałem, że xtr same hamują jak trzeba

co za bzdura... wg. twojej listy im lepsza grupa tym mniej palcow trzeba!
zgadzam sie z przedmowca, pytanie bez sesu. panuje poglad ze klamy pod V sa na dwa paluchy, do tarczowek tez na dwa. a ile sie uzywa to juz indywidualna kwestja. ile kto ma sily w palcach. ja haumuluje zawsze jadym paluchem (wskazujacy), sporadychnie na przednim hamplu uzywam 2 palcow. ale nie dlatego ze mam taka klamke a nie inna, poprostu tak mi wygodnie i tyle wystarczy.

moze porusz problem jak trzymac kierownice :P

A kolega chyba nie zajarzyl ze ten "serwis shimano" to nie bylo na powaznie. "Sterowanie glosem" nie wydalo Ci sie podejrzane ? :P
Pozdrawiam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak sie przygladam filmom rowerowym to panowie najczesciej jednym paluszkiem sie posluguja, czego ja nie jestem w stanie robic skutecznie na tych tanszych klamkach, poza tym w kilku katalogach juz widzialem w opisach klamek hayes do tarczowek teksty typu: obsluga jednym (dwoma) palcami. no coz chcialem sie dowiedziec, ale okazalo sie ze nie ma to znaczenia i takiej odopwiedzi oczekiwalem ;) oki dzieki i narazie!

jak masz miejsce na kierownicy i dobrze wyregulowane hamulce to i na alivio zahamujesz jednym palcem - ja blokuje kolo jednym palcem... inna sprawa ze zazwyczaj hamuje dwoma bo tak mi wygodniej

Wg. mnie to altus, acera, alivio, deore, lx, zamienić na xt lub xtr i wtedy hamować. 1 lub 2 palcami. Lub nie hamować jak nie ma potrzeby.

Pzdr.
T.

ja tam zdjęłem w ogóle breaki... większa adrenalina na zjazdach %-)

pozdro =D

Nurek ile gleb zaliczyles?? Nurkujesz w piachu asfalcie czy w scianach okolicznych budynkow?:>

Jesli chodzi o klamki to do fał-brejkuf lepiej uzywac nie wiecej niz 2 palce. Wienksza ilosc powodóje wienkrza siue nacizkó co pofoduje rosstafianie sie chamólcuf.

bostrafiam

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...