inne mapy?

witam wszystkich!

w koncu po raz pierwszy sie wybieram na harpagam, ale mam pytanko. Czy mozna na harpaganie korzystac z innych map, niz te, ktore sa rozdawane na starcie? tzn mam na mysli takie kupione gdzies w sklepie.

pozdrawiam
Trooper
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: inne mapy?

tak, mozna. o ile nie są dokładniejsze niż te rozdawane oprzez organizatora.

TJ kłamie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie można!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przeczytaj regulamin, oki :)
inne mapy to całkowite oszustwo i DYSKWALIFIKACJA

nie ma sensu jechać na taki Rajd skoro chce sie oszukiwać (P.S : TJ, jeśli korzystasz z innych map to jesteś oszustaem, hahaha)
pozdro ;)

Yokhasta napisał(a):
> TJ kłamie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> nie można!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> przeczytaj regulamin, oki :)
> inne mapy to całkowite oszustwo i DYSKWALIFIKACJA

ostro jedziesz ;) Ale w złym kierunku, poucz się orientacji i poczytaj regulamin bo na Harpa nie bedzie tak łatwo. Właściwy cytat to:

"Organizatorzy na starcie dostarczają kserokopię mapy topograficznej (skala 1:100000) z zaznaczonymi PK. Używanie map w skali większej niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione. Uczestnik, który używa niedozwolonych map zostanie zdyskwalifikowany. "

> nie ma sensu jechać na taki Rajd skoro chce sie oszukiwać (P.S
> : TJ, jeśli korzystasz z innych map to jesteś oszustaem, hahaha)

faktycznie, wezmę na rower sztabówki, nie wiem czy cokolwiek mi pomogą, musiałbym mieć chyba ich tyle co 4 rolki tapety, nie mówiąc o stole na którym bym to rozwijał (oczywiscie podczas jazdy) :))))

> pozdro ;)

stay tuned

>
>

chodziło mi o to, ze oszust to taki co weźmie lwpsza niz podaną, nie rozumiecie mnie. kit z tym. powodzenia na trasie, i tak nie sprawdza czy ktoś oszukuje

no wlasnie, regulamin czytałem, ale wszyscy tu piszą o jakichś innych mapach, wiec nie byłem pewien. Ale skoro tak, to nie bedę z innych korzystał...

"5.Organizatorzy na starcie dostarczają kserokopię mapy geodezyjnej (skala 1:50000) z zaznaczonymi PK. Używanie map w skali większej niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione. Uczestnik, który używa niedozwolonych map zostanie zdyskwalifikowany."

No cóż, ja tu nie widzę zakazu używania innych map. Nie można używać map dokładniejszych, tzn. np. 1:25000. Możesz sobie kupić kolorową pięćdziesiątkę w sklepie, bądź setkę i spokojnie z niej korzystać. Mam nadzieję, że teraz wszystko już jasne.

Na 25 Harpaganie byłem kontrolowany pod tym względem przez sędziego głównego i wypadłem korzystnie. Potem jeszcze na jednym z punktów kontrolnych sędzia rzucił okiem na moją mapę i też nie miał zastrzeźeń.
Do Bytowa zabieram z sobą weterankę "Ziemia Kaszubska" nabytą jeszcze w Lęborku podczas H-21. Czy starczy terenowo zobaczymy?

powodzenia

trooper napisał(a):

> no wlasnie, regulamin czytałem, ale wszyscy tu piszą o jakichś
> innych mapach, wiec nie byłem pewien. Ale skoro tak, to nie
> bedę z innych korzystał...

ludzie tu wszyscy mowia ze wezma kolorowe mapy o takiej samej skali dokladnosci lub gorszej chodzi tu glownie ze nie wszyscy lubia chodzic na czarno-bialych mapach !!
co do ponktow regolaminow cytowanych tutaj to moze ja to sprostuje troszku a mianowicie :
trasa TR skala mapy 1:100 000
trasa TP skala mapy 1:50 000
co do kontroli to ruznie bywa w Elbagu na TR chyba wszyscy byli skatrolowani przez sedziow startu i wiem ze paru osoba zostaly odebrane mapy 1:50 000 czyli nie dozwolone ale niewiem czy byly wyciagniete jakies konsekwecje wstosunku do nich a co do kontroli na trasie to do dzisiaj nie slyszalem
pozdrawiam

Chcialbym zabrac glos w dyskusji. Odnosnie trasy pieszej przydaja sie jedynie albo kserowki rozdawane na starcie albo tez kolorowe odpowiedniki tych map o skali 1:50000. Mapy o gorszej skali sa zupelnie nieprzydatne. Natomiast te o lepszej skali od "50" jest trudno dostac. Ktos musialby sie niezle natrudzic. Obowiazuje jednak przeciez niepisana zasada o uczciwosci w stosunku co do innych i tego nalezy sie trzymac.
Co sie zas tyczy trasy rowerowej to mapy odgrywaja tu drugorzedna role. Oczywiscie nalezy posiadac orientacje w terenie oraz umiec czytac mapy. Jednakze najwazniejsza jest kondycja. Taka seteczka po duktach lesnych potrafi pozadnie dac w kosc iz wszystkiego sie odechciewa. Zaznaczam iz na trasie rowerowej nigdy nie startowalem ale sporo zdazylem juz wykrecic. Jazda w terenie nijak sie ma do jazdy po asfalcie. Pozdrawiam.

"Obowiazuje jednak przeciez niepisana zasada o uczciwosci w stosunku co do innych i tego nalezy sie trzymac."

Święta prawda !!!
Używam map kolorowych o skali dopuszczalnej przez organizatorów i z nawigacją jestem za pan brat :-)