jak czyscic rower?

mam rower od niedawna, ale chcialbym zeby byl sprawny troche dluzej. chodzi mi o to jakie czesci nalezy czyscic- lancuch, hamulce? i w jaki sposob. zakladam ze natrysk szlauchem z hydranta nie starczy. mam rower mtb czyli czesto jest uwalony blotem, piacham, trawa, potem i krwia :) pozdro.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak czyscic rower?

krew dobrym lakierem trzeba traktować, żeby się nie ścierała.

resztę znajdziesz choćby tutaj: http://www.wrower.pl/porady/wiosna/wiosna.php

Koniecznie czyścić napęc (kaseta,łańcuch,korba,przerzutka) i hamulce. Reszta, to jak masz ochotę, to na ubłoconym możesz jeździć (choć ja mój rower czyszczę całkowicie). Najpierw szlauch na ramę i szmatka (woda wszystkiego nie zciąga) a potem jak trochę obeschnie, to napęd. Tu niestety jest więcej pracy i do czyszczenia łańcucha polecam używać takiego fikuśnego urządzenia z obrotowymi szczoteczkami, które zakładasz na łańcuch. Wlewasz benzynę ekstrakcyjną do środka, kilka razy przekręcisz korbą i łańcuch czysty :) Resztę napędy traktuję też benzyną, ale do czyszczenia używam szczoteczki.

Nie oplaca sie kupowac tego fikusnego urzadzenia :> Lepiej kup sobie spinke za 4 zl :) i masz landuch rozpinany :)

Heh... a próbowałeś otworzyć łańcuch shimano ze spinką s****a(takie dodają do tech łańcuchów)? Miałem takie dwa i kolejnym zakupem był spinacz do łańcucha (calkiem przydatnie urządzonko - na trasie - swoją drogą) :?

Ja próbowałem. Nie ma najmniejszego problemu.

Gwoli wyjaśnienia... nie udała się ta sztuczka ani mi, ani mechanikom w serwisie, ale może łańcuchy jakieś felerne były.
Ale kończmy offtopa, bo było o czyszczeniu roweru.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...