jak dokręcić koło

Jeśli przy kole nie mam nakrętek tylko coś w rodzaju "klamki" i po wymianie dętki chcę dokręcić koło, to w jaki sposób to zrobić, bo już kilka razy dowiedziałam się, że ta "klamka" jest ustawiona odwrotnie niż powinna, chociaż nigdy mi koło się nie obluzowało i nie miałam żadnego wypadku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak dokręcić koło

Ustawić szybkozamykacz (czyli tę klamkę) w pozycji "otwarte" (pozycja "zamknięte" to wtedy, gdy dociska sie z oporem), lekko dokręcić żeby nie było luzu, zacisnąć do pozycji "zamknięte". Dość mocno, ale żeby móc to później otworzyć ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale w ty przypadku też chodziło o to, że "klamka" nie powinna być zwrócona w stronę pedałów tylko w drugą, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Szybkozamykacz powinien być zwrócony właśnie w kierunku pedałów, bo wówczas klamka nie zabiera ze sobą patyków(gałęzi). Jeżeli ktoś jeździ tylko po ścieżkach rowerowych to wówczas nie ma to żadnego znaczenia w którą stronę skierowany jest szybkozamylacz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To przednie koło. A tylne też na pedały? moim zdaniem w stroną tylnego horyzontu trzeba to dokręcić...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bez różnicy ;)