jak naciągnąć łancuch tak żeby nie spadał??

co zrobic kiedy spada łańcuch?chodzi o rowerowy łańcuszek hehehehehe......tzn wiem że trzeba cofnąc , tylnie koło...ale jak to zrobic?niech ktoś mi pomoze:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: jak naciągnąć łancuch tak żeby nie spadał??

Prawdopodobnie pomogą ci w warsztacie rowerowym. Fachowcy tam pracujący raczej skrócą łańcuch, niż przesunął koło, co nie ma najmniejszego sensu - no chyba że masz jakiś ekstra super wyjątkowy rower, ale raczej wątpię;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

pewnie ma rower miejski gdzie koło wchodzi w widełki nie z dołu ale od tyłu (tak jak w BMX) i jest przez to regulacja przód-tył.

Poza nakrętkami na ośce (które trzeba poluzować) są jeszcze z obu stron takie śruby-naciągacze. I właśnie te śrubki to jest regulancja którą możesz naciągnąć łańcuch. Jeżeli to nie pomoże i nadal wiśi to trzeba skracać łańcuch.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

rB napisał(a):

> pewnie ma rower miejski

albo wiejski...

> gdzie koło wchodzi w widełki nie z dołu ale od tyłu (tak jak w BMX)

...gdzie koło wchodzi w widełki od przodu na skos w górę (jak w Ukrainie)...

> i jest przez to regulacja przód-tył.

....i gdzie jest regulacja w zakresie. A łańcuch, żeby nie spadał, musi być nie tylko odpowiednio nieobwiśnięty, ale także usytuowany w miarę równolegle do płaszczyzny trybu. Ale to potrafią już tylko wiejscy kowale na Żuławach...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba udam sie do jakiegos warsztatu bo nie wiem itak co z tym zrobic......a rowerm mam miejski:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś kuba oferował wszechpomoc rowerową, może wie o co chodzi ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mozesz powiedziec w jakiej dzielicy mieszkasz, a pewnie ktorys z forumowiczow z radoscia ci pomoze i lancuszek naciagnie :)

pozdrawiam
jurek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...