jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

mieszkam w bloku i co otworzę sobie balkon, żeby wywietrzyć to mój pokój wypełnia się papierosowym drażniącym smrodem bo kilkoro sąsiadów wychodzi na balkon i tam palą jak jeden skończy to drugi zaczyna. Trzymają na parapetach pełne petów popielnice i doniczki w których czasami się jeszcze tli niedopałek. Co można z tym zrobić? Czy jest szansa wyegzekwować, żeby jak zachce im się papierosa zakładali buty i schodzili palić przed klatkę? Wiedzą doskonale, że to przeszkadza bo nieraz wyszłam na balkon jak poczułam smród i im mówiłam że to czuć ale mają to gdzieś.
popieram tę opinię 199 nie zgadzam się z tą opinią 80

Re: niczego nie wytępisz

"wolnoć Tomku ...", no tak. Najprościej jest tak powiedzieć. Zamiana mieszkania na domek jest kosztowna, więc mieszkamy wszyscy razem. I tak, ja głośno muzyki słuchać nie mogę, bo są przepisy które to regulują, ale sąsiad zrzucić niedopałek papierosa na mój, piętro niżej położony balkon już może bo i tak się zdarzyło, szczęście że pożaru nie było. Oczywiście o zapachu dymu tytoniowego i o popiele z papierosa już nie wspomnę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

To nie kraj. To ludzie są tacy wredni. Jak go poprosisz to specjalnie zrobi tobie na złość, choćby sam miał na tym ucierpieć. Tylko dlaczego?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 3

A dlaczego nie palisz w domu? Przeszkadza ci dym papierosowy? Przeszkadza ci smród? A z jakiej okazji inni mają to wąchać skoro ty sam nie chcesz? Chcesz palić - pal w domu!
popieram tę opinię 136 nie zgadzam się z tą opinią 19

powieś donice z kwiatami, które potrzebują dużo wody i regularnie je przelewaj jak tylko pojawi się dym:-)
u mnie to pomogło

można jeszcze myć balkon dużą ilością wody

a jak to nie pomoże to zastosuj do podlewania rozcieńczony mocz
kwiaty będą lepiej rosły a dym powinien zniknąć
lepszy zapach własnego moczu niż dym papierochów sąsiada:-)

ponoć wolno Tomku w swoim domku:-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja wtedy staje na parapecie i zaczynam sikać :) Pomaga :) Na uporczywych palaczy skutkuje odwrotne ustawienie się względem okna :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hej, witam.
Doskonale rozumiem, o czym piszesz. Obok mojego mieszkania przez jakiś czas mieszkali studenci - palili w oknie i kiedy miałem otwarte okno - cały dym był u mnie w mieszkaniu. Na szczęście mieszkali tylko ok. miesiąca, więc problem zniknął.
Sam jestem palaczem i palę sporo (ok. paczki dziennie). Pracuję w domu, ale nienawidzę smrodu papierosów w mieszkaniu, więc wychodzę na papierosa przed budynek (również zimą), gdzie nie przeszkadzam żadnym sąsiadom i nie dymię im do okien. Nie palę również na klatce, bo nie widzę powodu, dla którego ktokolwiek miałby wąchać smród palonych papierosów. I nie rzucam petów na chodnik.

Nie wszyscy palacze są niekulturalni.

pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że uda Ci się rozwiązać ten problem.
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trzeba kupić sobie domek jednorodzinny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Też mam palących sąsiadów i leci wszystko do domu nawet przy rozszczelnionym oknie niestety . a swoją drogą skoro dym nie przeszkadza Tobie to czemu nie palisz w swoim domu?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

masz wyjscie.. wychodz na dwor
palenie na balkonei to buractwo
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Obywatelu nie pieprz bez sensu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamykaj szczelnie okna,zainstaluj klimatyzacje,mozesz sie takze okopac i wystawic dymoszczelny peryskop,zeby wiedziec co sie dzieje u sasiadow,mozesz tez zaczac palic,zeby zrobic im na zlosc,mozesz kupic maske p/gaz,przypuszczm,ze bedzie ci do twarzy rozwiazan jest wiele,w ostatecznosci mozesz kupic dom na 100ha dzialce ale pamietaj,ze tam tez cos znajdziesz co bedzie cie denerwowalo,po prostu taki charakter.
Od takich sasiadow,gradobicia i traby powietrznej chron na swieta Panienko!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

RADĄ NA TE PROBLEMY JEST REGULAMIN PORZĄDKU DOMOWEGO,
może brzmi to archaicznie, ale jest to sposób na zdyscyplinowanie tych co z domu nie wynieśli zasad współżycia społecznego.
Jeżeli jest to wspólnota mieszkaniowa to uchwałą ustala się taki regulamin, a jeżeli ktoś uporczywie wykracza poza taki regulamin to w drastycznych sytuacjach można po rozprawie sądowej nawet mieszkanie zlicytować.
POWODZENIA
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

zafunduj sąsiadom elektorniczny papieros, ja właśnie chce w taki zainwestowac i dać sąsiadom
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

prosta sprawa, raz czy dwa razy najwyżej komuś bardzo zniszczysz ubranie ale na pewno się oduczą i będą na ciebie uważać - WEŹ GAŚNICĘ!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

pal sobie papierosy u siebie w mieszkaniu jak tak ci pachna te papierosy .
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie do końca to musi być prawdą. To zależy od tego jak zostało sprzedane mieszkanie. Wielu deweloperów, sprzedaje mieszkanie bez balkonu lub stosuje zapis na służebność balkonu, wtedy balkon jest częścią wspólną tak samo jak klatka schodowa i piwnica, a w tej sytuacji palenie na balkonie jest zabronione.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Uroki mieszkania w bloku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie rób przeciągu bo zachorujesz!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 16

Pal w domu. przecież lubisz ten dym!!!
popieram tę opinię 171 nie zgadzam się z tą opinią 21

Jak sąsiad mieszka niżej to wiaderko wody powinno pomóc , jak nie , to w najbliższy piątek kup 2 kg śledzi na obiad (nie patroszonych) wyczyść je w misce z wodą , usmaż... smacznego, a z pozostałościami po myciu śledzi zrób to samo co z wiaderkiem wody dzień wcześniej. Pozdrawiam
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Thermomix - zamawiał ktoś ostatnio prezentację? (20 odpowiedzi)

Zamawiał ktoś ostatnio prezentację do domu tego urządzenia? Chciałabym zobaczyć jakie ma...

Budowa domu z bali (22 odpowiedzi)

Witam proszę o opinie jak się mieszka w domach z bali i jakich wykonawców polecacie..

koszty utrzymania domu a mieszkania (275 odpowiedzi)

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki...