jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

mieszkam w bloku i co otworzę sobie balkon, żeby wywietrzyć to mój pokój wypełnia się papierosowym drażniącym smrodem bo kilkoro sąsiadów wychodzi na balkon i tam palą jak jeden skończy to drugi zaczyna. Trzymają na parapetach pełne petów popielnice i doniczki w których czasami się jeszcze tli niedopałek. Co można z tym zrobić? Czy jest szansa wyegzekwować, żeby jak zachce im się papierosa zakładali buty i schodzili palić przed klatkę? Wiedzą doskonale, że to przeszkadza bo nieraz wyszłam na balkon jak poczułam smród i im mówiłam że to czuć ale mają to gdzieś.
popieram tę opinię 199 nie zgadzam się z tą opinią 80

Re: jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

>> Uważam że palacz powinien palić tak żeby nikomu nie przeszkadzać,

> Zgadzam się w 100%

Po co się stroszysz na bzdety?
Umiesz czytać ze zrozumieniem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mylisz się. Nie jestem Twoim kolegą i nie ciągaj z słówka. Do logiki trzeba mieć wiedzę bez niej nie ma na czym opierać praw. Chcesz wiedzy idz do swojego lekarza powinien dokładnie ci wszystko wytłumaczyć. Jak towarzystwo oszacuje komuś bliskiemu ryzyko i nie przyzna pieniędzy rozmowa na temat NFZ i finansowania służby zdrowia wkroczy na inne tory.

Wstaw swoją żonę w ciąży do stale zadymionego pomieszczenia a później ciesz się zdrowym mądrym dzieckiem... lub jaraj przy niej a jak za kilka lat będzie miała diagnozę rak i to niekoniecznie płuc możesz spokojnie przypisać sobie kluczowa role w całym zachorowaniu

Z tym kolegium to mi dogadałeś, mam nadzieje że poprawilo ci to nastrój. Wisi mi to czy sa kolegia czy nie ma sens wypowiedzi jest prawidłowy
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

> ludzie którzy pala biernie sa bardziej narażeni na nowotwory i powikłania związane z paleniem z racji braku stałego wystawienia na substancje rakotwórcze.

Czyli - na logikę - albo powinni sami zacząć palić, albo w trosce o zdrowie, przebywać STALE w zadymionym pomieszczeniu

> Uważam że palacz powinien palić tak żeby nikomu nie przeszkadzać,

Zgadzam się w 100%

> przy odpowiedniej wrażliwości jeden dymek za dużo może skończyć sie tragedią.

Niby jak?

> Sam osobiście uważam że palaczy chamów zasmradzających mieszkania innych powinno śię pacyfikować.

Prościej byłoby po prostu porozmawiać z sąsiadami. W razie oporów, zasugerować, że się zostawi na balkonie reklamówkę z kilkoma kg ryb, o której się zapomni przed wakacyjnym wyjazdem.

> kolegium takie żeby na długo zapamiętali.

Kolega trochę z lasu wylazł, bo kolegiów nie ma od wielu lat :)

> Nie bede wspominal ile kosztuje leczenie ludzi którzy jarają latami pomimo tego ze wiedzą czym to sie może skończyć.

Krótka piłka: likwidacja NFZ i prywatne ubezpieczenia zdrowotne.
Towarzystwa ubezpiezczeniowe odpowiednio oszacują ryzyko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Palenie papierosów powoduje raka, wiem jak się umiera na raka widuje to w szpitalu w którym pracuje. O dziwo ludzie którzy pala biernie sa bardziej narażeni na nowotwory i powikłania związane z paleniem z racji braku stałego wystawienia na substancje rakotwórcze. Uważam że palacz powinien palić tak żeby nikomu nie przeszkadzać, jak przeszkadza czyli zatruwa innych powinien być karany bardzo drastycznie. Sytuacja jest analogiczna wyrządzasz krzywdę masz sprawę karną, zatruwasz innych masz sprawę karną. Społeczeństwo jest nieświadome,ludzie nie zdają sobie sprawy że przy odpowiedniej wrażliwości jeden dymek za dużo może skończyć sie tragedią. Sam osobiście uważam że palaczy chamów zasmradzających mieszkania innych powinno śię pacyfikować. 3
upomnienia i kolegium takie żeby na długo zapamiętali. Nie bede wspominal ile kosztuje leczenie ludzi którzy jarają latami pomimo tego ze wiedzą czym to sie może skończyć. Nie wiem jak inni ale mi nie podoba sie to ze za to płace, a brakuje pieniędzy na diagnostyke innych typów nowotworów we wczesnych stadiach i mam tu na myslli tragedie ludzi którzy w żaden sposób nie przyłożyli ręki do swojego raka jak robią to palacze.... Sorry ale zdychac na własne życzenie, lepiej te pieniądze przeznaczyć na ludzi którzy szanują swoje zdrowie a po prostu nie mieli szczęścia w życiu .ale cóż jak to palacze mawiaja raz sie żyje... raz kozie śmierć... itp
Chcesz być kozą typie ok, ale wara ode mnie i mojej rodziny
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

o halewicz właściciel wspaniałych furek
kupujący żonie najlepsze rzeczy na świecie
mieszka w bloku
nie stać na mały domek za 800 tys. ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

W myśl art. 144 kodeksu cywilnego właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Powyższa regulacja dotyczy immisji pośrednich, ale należy pamiętać, że występują także immisje bezpośrednie. W przeciwieństwie do immisji bezpośrednich, immisje pośrednie nie są celowym bezpośrednim oddziaływaniem na nieruchomość sąsiednią, a jedynie ubocznym skutkiem działania właściciela jednej z nieruchomości. Wśród immisji pośrednich doktryna wyróżnia immisje materialne (np. przenikanie pyłów, dymów, gazów, wytworzenie przykrych zapachów, hałasy, zakłócenia w zakresie odbioru telewizyjnego) i niematerialne (związane z oddziaływaniem na sferę psychiki właściciela nieruchomości sąsiedniej) albo immisje pozytywne (przenikanie substancji) i negatywne (np. zasłanianie widoku, tamowanie przenikania światła słonecznego).
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hmm... Jakoś taka dygresja mnie nachodzi, że z niektórymi antypalaczami jest identycznie jak z gorliwymi katolikami w naszym państwie. I jedni i drudzy tak dbają o moje zdrowie/moralność, że aż mnie nie nawidzą.. Na szczęście od dziecka jestem niewrażliwy na dąsy sąsiadów i panów w spódnicach. Rodzice mnie wychowali na dzielnego ignoranta na hipokryzję i jestem z nich z tego tytułu dumny :) Pozdrawiam frustratów uśmiechając się lewym kącikiem ust :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Powiem tak, balkon należy do mieszkania które jest moje więc adekwatnie mogę robić na nim co chcę .
Wam przeszkadza, że sąsiad na balkonie pali? Mi przeszkadza że pali u siebie w domu i mi przez otwory wentylacyjne wszystko do mieszkania wchodzi i co mogę z tym zrobić? NIC! Tak jak Wy nie możecie NIC zrobić z tym że ktoś pali na balkonie. I kropka.

P.S. Dodam że też baaaaardzo przeszkadza mi smród żarcia (jedzeniem tego capu nazwać nie można) który wchodzi mi do mieszkania przez wspomniane wyżej otwory wentylacyjne i co mogę zrobić by sąsiedzi przestali smrodzić? Nic ;)

Co do palenia na balkonie, nie przeszkadza mi, pod warunkiem że ktoś ma popielniczkę i umie z niej korzystać ;) Wkurza mnie jak widzę latające kipy w dzień czy rozżarzone "świetliki" w nocy :/
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Oni sobie radzą wychodząc na balkon!!!? co za ignorancja!!!! Dym papierosowy jest szkodliwy dla osób nie palących i to jest fakt. To że ktoś się truje i pali to jego sprawa a niepalący mają chodzić kanałami bo palący cham uważa, że ma do tego prawo!!! Ma prawo jarać ale tak, żeby nie utrudniać życia innym. To przykre, że są ludzie, którzy na siłę próbują być tak obiektywni i "inteligentni" w swoich wypowiedziach, że nie potrafią zrozumieć, iż bierni palacze cierpią dużo bardziej, niż palacze, którzy muszą szukać ustronnego miejsca do wyjarania tego świństwa. Palenie na balkonie to już kompletna masakra. Są spółdzielnie które tego zabraniają, bo dochodzi do sytuacji w których ludzie kiszą się w upalne dni tylko dlatego, że prymitywny sąsiad musi zajarać na balkonie. Tak prymitywny bo uważam że to dziadowski nałóg i świadczy tylko o tym jak słabi psychicznie są ludzie którzy jarają i nie potrafią skończyć z tym nałogiem.
popieram tę opinię 108 nie zgadzam się z tą opinią 15

.. nie wszyscy muszą wąchać smród papierosowy. Jak jesteś taki słaby, że poddajesz się nałogowi to truj się w domu i zdychaj tam na raka płuc a innym daj żyć ..
popieram tę opinię 309 nie zgadzam się z tą opinią 57

masz rację;-) oni sobie radą z tym problemem wychodząc na balkon- czyli są zaradni i inteligentni:-) a ty jak sobie z tym radzisz?? I ty masz odpowiedź na temat swojej inteligencji. Pretensje to potrafi miec każdy.
Ps. nie jestem palaczem!!!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 107

Biedni narkomani!
Jakie to musi być upokarzające tak siedzieć w izolatce jak w klatce, normalni ludzie się od nich oddzielają a oni i tak nie chcą zerwać z nałogiem i dołączyć do reszty społeczeństwa.
To rodzaj piętna, każdy kto spojrzy na szklane izolatki będzie wiedział, że osoby tam stojące to ci uzależnieni co nie mają władzy nad swoim życiem tylko rządzi nimi nałóg. Są tak słabi, że rozum nie ma głosu w sprawie ich higieny życia.
Nawet w podróży, na dworcu czy lotnisku czują przymus zapalenia.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kochanie, jeśli cytujesz, to rób to precyzyjnie - w wierszu jest WOLNOĆ, a nie wolność
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak cwaniaczku z miodem w uszach i papierosem w przegniłych usteczkach, balkon jest miejscem publicznym. Twój "kibel" raczej nie jest, więc pal tam sobie ile wlezie, nawet od świtu do nocy. Tylko błagam, nie zmuszaj normalnego człowieka, który nie chce faszerować się substancjami smolistymi, do wdychania ich. Dlaczego? Bo to zwyczajne chamstwo.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cóż, kultura u osób palących, często nie stoi na wysokim poziomie, co widać w powyższym wpisie. Interesuje mnie tylko dlaczego zmusza się niepalących do palenia, podczas gdy my - niepalący nie zmuszamy nikogo do rzucania. Chcę tylko czystego powietrza wokół siebie i przede wszystkim w swoim domu, a jeśli ktoś truje się na własne życzenie, to powodzenia, ale niech mnie to nie dotyczy.
popieram tę opinię 388 nie zgadzam się z tą opinią 67

Ale bzdety.... Z takimi się nie dogadasz. Na moja PROŚBĘ aby chociaż ograniczyli palenie usłyszałam,że mają dwójkę dzieci w domu i nie będa smrodzic.No moje dziecko? Pani powiedziała, że MUSZĘ zamykac okno!!! Np. w 30 stopniowym upale mam siedziec jak w saunie??? bo oni mają kaprys zapalic??To jest palaczy problrem,nie mój.
popieram tę opinię 129 nie zgadzam się z tą opinią 26

mg od jakiego czasu nie palisz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też byłam zaskoczona:) To nawet nie wiedziałam, że nie było.

Postawili w Warszawie?? o_O Noooo w końcu!!!

Nie tylko w Monachium, ale również w Warszawie. natomiast Gdańsk daleko z tyłu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zarządzanie nieruchomościami - opinie (20 odpowiedzi)

Co sądzicie o zarządzającym nieruchomościami Polzen? Jak w praktyce wychodzą ceny usług, ogólnie...

Gdzie skup złomu z dobrymi cenami ? (9 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście znajdę skup metali kolorowych z najwyższymi cenami ? Chodzi mi o miedź ,...

Aplikacja mobilna do zarządzania pracami budowlanymi - co o tym myślicie? (4 odpowiedzi)

Witam. Jestem właścicielem firmy remontowo-budowlanej. Zatrudniam obecnie kilkunastu pracowników....