jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

mieszkam w bloku i co otworzę sobie balkon, żeby wywietrzyć to mój pokój wypełnia się papierosowym drażniącym smrodem bo kilkoro sąsiadów wychodzi na balkon i tam palą jak jeden skończy to drugi zaczyna. Trzymają na parapetach pełne petów popielnice i doniczki w których czasami się jeszcze tli niedopałek. Co można z tym zrobić? Czy jest szansa wyegzekwować, żeby jak zachce im się papierosa zakładali buty i schodzili palić przed klatkę? Wiedzą doskonale, że to przeszkadza bo nieraz wyszłam na balkon jak poczułam smród i im mówiłam że to czuć ale mają to gdzieś.
popieram tę opinię 199 nie zgadzam się z tą opinią 80

Re: jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

Storviczko od początku wiedziałam że prawda leży po środku co nie zmienia faktu że i tak paliłabym na swoim balkonie :) o taka jestem uparta :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

Chciałoby się napisać - wolność Tomku w swoim domku.. Ale uważam, że źle do tego podchodzisz. Powinnaś porozmawiać z sąsiadami, ale tak na poważnie. Skoro widziałaś w galaretce popiół, to dlaczego nie poprosiłaś wtedy sąsiada i nie pokazałaś tego? Co innego mówić - to dla innych przeradza się po czasie w zwykłe "kłapanie" a co innego pokazać, że przez to dzieje się coś złego. Z drugiej strony nikt nie zabrania palenia na własnym balkonie - o ile nikt nie rzuca kiepów na Twój balkon nie stwarzając przy tym nagrożenia zaprószeniem ognia. A co nie jest zakazane - jest dozwolone. Co innego kultura - dlatego powinnaś sama porozmawiać jeszcze raz, spokojnie, przedstawiając swoje argumenty. Sąsiedzi przecież nie muszą trzymać pełnych popielniczek na balkonie ale mogą je opróżnić.
Inna sprawa ze smrodem - założę się, że masz więcej okien niż to jedno? Skoro gdy otworzysz to i śmierdzi to może z innym będzie lepiej?
Może i generalizuję i bronię palaczy ale wszystko (moim zdaniem) można rozwiązać. Wystarczy chcieć..i co najważniejsze - nie wykłócać się.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 68

"Prawda leży po srodku, dym drażni niepalących a palący nie potrafią a czasami nie chcą tego zrozumieć i palą bo lubią :)"
No proszę, jak chcesz to umiesz ;)

O ile nie zauważyłaś, odniosłam się bezpośrednio do stwierdzenia "każdy na swoim balkonie może robić co mu się podoba", które ma tyle samo sensu, co palenie opon.

Moja sąsiadka z dołu pali na balkonie i czuję dym, bardzo wyraźnie, za każdym razem kiedy ona to robi. Zazwyczaj mi to nie przeszkadza, o ile tylko nie mam właśnie epizodu alergii. Wtedy zaczyna się katar, kichanie i ból głowy.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Halewicz ale nie przekonasz ich...maja swoje racje. Prawda leży po srodku, dym drażni niepalących a palący nie potrafią a czasami nie chcą tego zrozumieć i palą bo lubią :) Dyskusja bez sensu bo rozumiem dmuchanie komuś w twarz dymem ale palenie na balkonie? ech i jeszcze przyrównywanie tego do palenia opon na nim toż to samo w sobie durne...ale za to wiele mówi o osobie piszącej takie posty.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 25

A wal sobie w tą perkusję ile chcesz :). Dlaczego paliłabym na balkonie? hmm może nie chciałabym przy dziecku palić?? na szczęście mam ogródek, nie mieszkam w bloku i nie mam tego problemu. A Ty walcz dalej z wiatrakami :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 21

Istnieje pojęcie "ogólnie przyjętych zasad współżycia społecznego" - i dotyczy to tak palących, jak i niepalących.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zapomniałam dodać, będziemy palić opony.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Każdy może robić, to co chce na swoim balkonie i tyle."
OK, jutro urządzamy ognisko.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

"na siłę próbujesz wmusić mi swoje zdanie"
Poruszając się wciąż w hipotetycznej sytuacji - Przyganiał kocioł garnkowi. Tutaj jest albo-albo. Albo Ty nie palisz, albo ja wącham smród. Ktoś się musi dostosować i z czegoś zrezygnować. Albo Ty z palenia na balkonie (wciąż możesz palić w domu, dlaczego nie chcesz? Czyżby śmierdziało? :)) albo ja ze świeżego powietrza. W zamian, zakładając że spokojna prośba nic nie da, mogłabym sięgnąć po argument przetargowy - na przykład urządzać koncerty perkusyjne codziennie o 6:05. Też mi wolno. I też nic mnie nie obchodzi, że te niewychowane dźwięki nie chcą grzecznie siedzieć w granicach mojego mieszkania, a za to brutalnie atakują Twoje uszy, co więcej, uważam że jeśli tylko mam taką ochotę, to mam święte prawo to robić, nie licząc się zupełnie z Tobą i Twoim dyskomfortem, którego moja zachcianka jest przyczyną.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Każdy może robić, to co chce na swoim balkonie i tyle.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 20

Storviczko Ty też wymagasz-na siłę próbujesz wmusić mi swoje zdanie, nie uda Ci się. Mi też przeszkadza np smród śmieci które sąsiedzi palą w piecu i co...?? kijem Wisły nie zawrócisz a żeby Twoje zdanie miało na mnie wpływ musiałabyś dla mnie coś znaczyć...cokolwiek... :) a zdania nie zmieniłam PALIŁABYM NA SWOIM BALKONIE.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 23

jednak to prawda Chuck Norris jesteś
ale znów wczoraj na skargę do admina poleciałeś chyba.tylko z jednym sie z tobą zgadzam. w sprawie PiSu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

specjalnie dla ciebie
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

nie widzę, no widzisz
H to zawsze tu wieli H
J
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

pisze się przez "Ch" *_* Do szkoły marsz!!!!! ...a tam wszędzie H...H....H....H z każdej strony WIELKIE NIEBIESKIE H!!!! Widzisz? *_*
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

tka to jak jedna wielka H ujnia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

oooo mój psychofan się pojawił. Jak tam, prześladuje Cię litera H? ^_^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

milioner?????
złośliwy?????
na złość nam zachoruje na raka???
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trzymaj kciuku, trzymaj - jak paczka będzie po 50zł to i tak będę palić, chociażby takim ludziom jak Ty na złość *_*
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 29

Trzymam kciuki, żeby cena paczki papierosów wzrosła do 50zł może wtedy palacze poczują niemiły zapach ze spalanych banknotów,
korzyść podwójna bo przestaną obciążać służbę zdrowia kosztami leczenia chorób wywołanych paleniem.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Twarda woda z kranu (27 odpowiedzi)

Jak radzicie sobie z twardą wodą w naszym mieście? Wiem z jednej strony, że twarda woda to...

podłoga bambusowa... (3 odpowiedzi)

jaka kształtują się ceny za metr??

Jakie okna polecacie? (154 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?