jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

mieszkam w bloku i co otworzę sobie balkon, żeby wywietrzyć to mój pokój wypełnia się papierosowym drażniącym smrodem bo kilkoro sąsiadów wychodzi na balkon i tam palą jak jeden skończy to drugi zaczyna. Trzymają na parapetach pełne petów popielnice i doniczki w których czasami się jeszcze tli niedopałek. Co można z tym zrobić? Czy jest szansa wyegzekwować, żeby jak zachce im się papierosa zakładali buty i schodzili palić przed klatkę? Wiedzą doskonale, że to przeszkadza bo nieraz wyszłam na balkon jak poczułam smród i im mówiłam że to czuć ale mają to gdzieś.
popieram tę opinię 199 nie zgadzam się z tą opinią 80

potraktuj ich gasnica najlepiej pianowa
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na początek myślę że najbardziej rozsądna po prostu będzie rozmowa z nimi i poproszenie ich o nie palenie na balkonie, potem się zobaczy co dalej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: jak wytępić palenie na balkonie u sąsiadów w bloku?

Rozpal grilla i miej ich tak samo w d*pie jak oni Ciebie, kiedy prosisz zeby nie palili na balkonie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciężka sprawa... sam wiem coś o tym bo mam podobny problem i w żaden sposób nie mogę im wytłumaczyć, że mi to po prostu przeszkadza...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja chce kupić sobie skunksa i wystawić na balkon a kto zapali papierosa skunks mając stres wypuści swój zapach i niech palacz wacha i jak będzie czuł świeże powietrze na balkonie niech pozna zapach jak on pali jak to śmierdzi
w
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

I jakaż to niby ulga?! Boisz się wezwać policję? Bo można, nawet w dzień. Podaj swoje dane jako poszkodowanej i z mety leci grzywna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: szacune

A pewnie, że lepsza! Bo trudno uznać za inteligentnego kogoś, kto ulega "urokowi" śmierdzącego zielska...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Straż Miejska nie wchodzi do mieszkań, niestety

Publiczne w rozumieniu: część wspólna budynku, a Ty jesteś tylko użytkownikiem. Wdrap się, na to są paragrafy :) Może nawet nie będą potrzebne - miłego lotu!

A może lepiej to Ty się wyprowadź, geniuszu? Sąsiedzi będą szczęśliwi!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obywatelu, wbrew niesłuszemu przekonaniu sam balkon też (z nielicznymi przypadkami) stanowi część nieruchomości wspólnej. Dowód: jego powierzchnia nie jest wliczona w powierzchnię całkowitą lokalu)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wbrew powszechnej opinii balkon NIE JEST częścią mieszkania, a nieruchomości wspólnej. Nie wierzycie? Sprawdźcie, czy macie powierzchnię balkonu wliczoną do całkowitej powierzchni mieszkania, mądrale :)
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 2

pal sobie w swoim pokoju i sam wąchaj i wdychaj swój smród
popieram tę opinię 95 nie zgadzam się z tą opinią 12

Szkoda, że moi palacze nie są tacy jak Ty... Niedawno jadłam kolację w swoim mieszkaniu w towarzystwie dymu papierosowego z klatki schodowej. Dodam, że okna mam zamknięte... Bo co niektórzy powyżej zalecają nie robić przeciągu...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

oczywiście, to tak jak z grillem. nie każdemu pasuje aby sąsiad obok kopcił dymem z grilla i trzeba pytać o zgodę, a odnośnie wejść do klatek i samych klatek to są to miejsca publiczne i obowiązuje tu zakaz palenia! ja mam taki problem z sąsiadami (3 mieszkania) na 1 piętrze, mieszkam na parterze, sąsiedzi schodzą bądź wychodzą do bloku i kopcą faje! smród wchodzi mi do mieszkania! jest jeszcze gorzej gdy mam uchylone okno! wtedy dym wciągany jest jeszcze bardziej, dodatkowo okno kuchenne mam przy klatce schodowej. nie mogę sobie swobodnie go otworzyć bo palą pod nim fajki! prośby nie pomagają :( gdzie się udać z tym problemem? wychodząc gdziekolwiek z domu śmierdzę fajkami jak stary kopciuch...
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4

przykro mi to napisać, ale nie masz racji.
Art 144 KC zabrania zatruwania życia innym swoim postępowaniem. Ten przepis dotyczy zapachów cieczy itp.
A palenie bierne jest bardziej szkodliwe niżeli realne.
A jeśli Ty masz ochotę truć siebie i swoich bliskich pobuduj sobie dom na wsi, i tam się truj nie dokuczając innym.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Papierosy są już na tyle drogie że część palaczy w tym moi sąsiedzi przerzucili się na tytoń z przemytu. Smród nie do zniesienia, mam wrażenie jakby palili siennik z materaca.
ale im to nie przeszkadza. A jeśli mam z tym problem to mam se okna pozamykać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co z paleniem biernym. Przecież na podstawie badań naukowych zakazano palenia w restauracjach, dworcach, przystankach czy na plaży. Palenie bierne jest bardziej szkodliwe od palenia realnego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smród papierosów idzie w tą str w którą wieje wiatr. niestety w naszym przypadku mieszkamy na nawietrznej i cały cas mamy ten smród w mieszkaniu, a sąsiedzi wiedząc że nam to przeszkadza wychodzą na balkon pojedynczo. Co w efekcie daje kilkanaście do kilkudziesięciu petów dziennie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

art 144 KC
Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

immisja pośrednia- rzeczywista.
Ale na gnoja nie ma rady.
Sami walczymy z jednym z sąsiadów. w du...e ma prawo i nas.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Jakie okna polecacie? (154 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?

Meble kuchenne z salonu czy od stolarza? (135 odpowiedzi)

Witam, Jakieś 4 lata temu urządzałem pierwszą w życiu kuchnię w moim własnym, nowym mieszkaniu....

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (39 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...