jakie koło?

Niedługo grozi mi wymiana przedniego koła i w związku z tym nie mogę znaleźć odpowiedzi, jakie kupić koło, czyli czy na łożyskach maszynowych czy tradycyjne kulkowe.
Wielu znajomych namawia mnie na to pierwsze rozwiązanie, ale ja nie mam doświadczenia czy takie rozwiązania są dobre, więc pragnę zapytać Was co jest bardziej wytrzymalsze?
Chciałbym zaznaczyć, że prowadzę rajdy często po dość ciężkim terenie leśnym. Po szosie nie jeżdzę. A rower to moja ulubiona Merida.
pozdrower
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jakie koło?

lepiej miec drogie kulki niz tanie maszyny....napisz ile kasy masz na to. ale mysle ze przednie piasty na maszynach reborna beda dawaly rade...

sot napisał(a):
> na > łożyskach maszynowych czy tradycyjne kulkowe?

Mietek, dużo nie ważysz, na rowerze nie skaczesz, więc IMO specjalnych rozwiązań nie potrzebujesz, byleby tylko były niezawodne.

Próbowałeś poszukać poprzednich roczników piast XTR? Z tego co wiem to reborny są bardziej "mocne" niż "finezyjne" ;)

TJ napisał(a):

> sot napisał(a):
> > na > łożyskach maszynowych czy tradycyjne kulkowe?
>
> Mietek, dużo nie ważysz, na rowerze nie skaczesz, więc IMO
> specjalnych rozwiązań nie potrzebujesz, byleby tylko były
> niezawodne.
>
> Próbowałeś poszukać poprzednich roczników piast XTR? Z tego co
> wiem to reborny są bardziej "mocne" niż "finezyjne" ;)
>
Dzięki Ci Tomek, rzeczywiście ja nie potrzebuje piast super wykwintnych, nawet nie mam ochoty wydawać za dużo kasy.
Teraz jeszcze jedno pytanie związane z tym tematem: czy warto założyć piastę pod tarczówkę? wiem, że to zwiększa trochę wagę a i koszt klocków nie jest niski. Czy możesz się wypowiedzieć coś niecoś na ten temat?

TJ napisał(a):

> Próbowałeś poszukać poprzednich roczników piast XTR? Z tego co
> wiem to reborny są bardziej "mocne" niż "finezyjne" ;)

Jezeli bys szukal XTR'a to mam jednego w domu na zbyciu.
Model HB-M900, 32H w idealnym stanie i moge go odstapic za 70zl i bedziesz na nim jezdzil bardzo dlugo ;]
Jezeli jestes zainteresowany to pisz na gg (#5341613).

ja zasadniczo z przodu mam od wiosny piaste na maszynówkach z na kulkach. Zrobiłem na tym puki co jakieś 6000 i wszstko ok choć oczywiście paista na kulkach wymaga jednak zagiegów konserwacyjnych.
Zasadniczo przy piascie tylniej troche bym sie obawiał o trwałość bebenków przy tanich pistach maszynowych - choć wile tutaj zależy od stylu jazdy.
Ja osobiscie piast nie niszcze, nie skacze, wiem jak sie je konserwuje i reguluje wiec nawet na altusach mam wyższe przebiegi niż niektórzy na XT :)

Co do tarcz. IMO warto choć zależy czy tarcz chcesz/potrzebujesz. Piasty pod CL wiele sie nie różnią wizualnie od zwykłych sa lżejsze niż piasty z mocowaniem na 6 srób. Zawszeto lepiej miec możliwość założenia tarczy niż potemjaksie zachce to zmieniać piastę przeplatać koło ect.

qrt napisał(a):

> Co do tarcz. IMO warto choć zależy czy tarcz
> chcesz/potrzebujesz. Piasty pod CL wiele sie nie różnią
> wizualnie od zwykłych sa lżejsze niż piasty z mocowaniem na 6
> srób. Zawszeto lepiej miec możliwość założenia tarczy niż
> potemjaksie zachce to zmieniać piastę przeplatać koło ect.

Tak, masz rację, że warto mieć już takie koło przygotowane pod tarcze a cena takiej piasty niewiele jest droższa.
Jeżeli chodzi o łozyska maszynowe to jakoś nie mam przekonania do nich. W zwykłych łożyskach to mogę wybierać wszelkie luzy jakie ię ukażą a w maszynówkach nic się nie robi tylko wymienia na nowe.
W rezultacie kupię koło na zwykłych łożyskach i z piastą pod tarczę.
dzięki za pomoc.
pozdr.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...