jakie rolki do jazdy szybkiej

Od czasu jak zobaczyłem na maratonie zawodowców pędzących jak pociąg też zapragnąłem tak jeździć. Jakie rolki do tego najlepiej sobie sprawić (teraz mam 80mm)? Wchodzić od razu w 100/110mm czy może tylko 90mm? Od razu z niskim butem czy ze średnim? I jaka marka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jakie rolki do jazdy szybkiej

1) nie przesadzaj z tym 110mm,
przy kołach 4x90 można zrobić czas 1:45 +- 5-7 minut
przy kołach 4x100 już jest moc

2) nie przesadzaj z niskim butem :)
średni absolutnie wystarczy

3) poza tym, większość rolek, które mają koła 4x100 są już właśnie na średnim bucie

pozdrawiam

Kilka pytań do eksperta:

1. Są rolki z mieszanym rozmiarem kółek np. 2x110 + 2x100 albo 3x100 + 1x90. Jak taka kombinacja wpływa na szybkość i zachowanie rolki?

2. Co daje niższy but? Uwalnia kostkę? Jaką korzyść daje to użytkownikowi?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

1) 2x110 + 2x100 totalna porażka, w momencie gdy ścierają się koła 1 i 4 MUSISZ dokupić cztery lub osiem (w zależności jak sprzedają) koła,
ścierasz te dwa nowe, plus dwa środkowe, i dopiero potem możesz wrócić do czterech oryginalnych, bo środkowe już też się zetrą

3x100 + 1x90 (lub 2x100 + 2x90) spotykane najczęsciej w rolkach z butem rekreacyjnym, czyli takim, który jest wygodniejszy, ale mniej sztywny, czyli nie daje tyle dynamiki z odepchnięcia,
polecany dla tych, którzy NIE jeżdżą na co drugi maraton jaki odbywa się w PL (lub za granicami)
tutaj z wymianą kół nie jest tak tragicznie

czym większe koła tym gorzej się przyspiesza, a jak ktoś zaczyna to zapewne nie ma dużo "pary" w nogach, więc odradzam Ci 110mm,
trzymaj sie klasyka 4x100 (o ile to możliwe)

2) niski but umożliwia większe ugięcie w stawie skokowym i dłuższe odepchnięcie, jest lżejszy, wymaga b.dobrej techniki (oczywiście do jeżdżenie profi a nie kulania się po alejkach)

Jaki to jest właściwie średni but? Możesz przedstawić jakiś konkretny model rolek?

Na czym polega b. dobra technika? Chodzi o jakąś inną technikę jazdy czy po prostu o dobre opanowanie rolek? Dlaczego niski but wymaga dobrej techniki?

Polecam średni but lub niski

W konfiguracji 4x100

napisz do mnie pawel@skate4life.eu a na pewno coś dobrego dla Ciebie znajdę.