kierowcy na "próbie" a "zdarzenie drogowe"

Zastanawia mnie taka sytuacja:
- za oknem zaczyna się zima, służby drogowe oczywiście zaskoczone, na obwodnicy "szklanka", kierowca prowadzący dostawcze auto służbowe, na "próbie" czyli jeszcze przed podpisaniem umowy z pracodawcą, podczas wykonywania czynności służbowych wpada w poślizg, stłuczka lub wypadek, poszkodowani, policja...
No i jak to wtedy wygląda formalnie? Umowa o pracę - brak, tzw. "próba". Co z odpowiedzialnością za auto służbowe, poszkodowanych, ubezpieczenie? UP jeśli jesteś zarejestrowany jako bezrobotny poszukujący pracy? Jakie są (mogą być) tego konsekwencje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kierowcy na "próbie" a "zdarzenie drogowe"

Bardzo ciekawy temat :) Nie długo masz próbę? ;) Zapraszam doświadczonych w sytuacji wyżej opisanej do dyskusji :)

Re: kierowcy na

:-) w tej chwili już po :-) ale wypadło pozytywnie :-)
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi :-)

Re: kierowcy na "próbie" a "zdarzenie drogowe"

Jakoś za kółko takiego samochodu się trafia, więc można mówić o umowie ustnej np.: "Pan mi pokaże, że pan umie prowadzić ciężarówkę, jadąc z A do B, a ja na tej podstawie ocenie Pana umiejętności". To już jest umowa. Tylko, że jeśli nie było mowy o odpowiedzialności za cokolwiek, to tej odpowiedzialności nie ma (finansowej, na zasadzie - zniszczyłeś sprzęt - zapłać).
Wypadek taki należy rozpatrzyć tak samo jak wypadek, do jakiego dochodzi w samochodzie pożyczonym od znajomego. Odpowiedzialność kierowcy, za np. bycie nietrzeźwym w trakcie prowadzenia pojazdu itp jak najbardziej jest jego.
Uszkodzony samochód i naprawa uszkodzeń jest zwykle po stronie ubezpieczyciela. Jeśli właściciel samochodu chce dochodzić jakiegoś dodatkowego zadośćuczynienia od kierowcy to pozostaje mu droga cywilno-prawna.

Re: kierowcy na

Poza tym, każda próba powinna być formalizowana.
Zdziwiłem się kiedy byłemw Firmie kilka razy "na próbę".
Po 3 dniach powiedzieli, że "niestety nie", ale tu jest X zł za godzinę próbną + umowa zlecenie, gdyż byłem u nich :D

Inne tematy z forum

asystentka stomatologiczna - gdzie zrobić kurs, ile się zarabia? (48 odpowiedzi)

czy jest tu osoba pracujaca w tym zawodzie? Gdzie mozna robic jakis kurs w tym kierunku? ile sie...

PRZEPROWADZKA DO TRÓJMIASTA (33 odpowiedzi)

Witam Kochani proszę o poradę. Obecnie mieszkam we Wrocławiu, ale zawiodłam się na tym...

Opinie o Crist Gdynia (13 odpowiedzi)

Jak się tam pracuje ,jaka atmosfera?