klamkomanetki

Obecnie posiadam w swoim rowerze szosowym klamki a manetki do zmiany biegów mam na ramie, czy mocowanie jakie jest obecnie zastosowane w klamkach na mojej kierownicy pozwoli na zamontowanie klamkomanetek czy też do tego celu trzeba zmieniać kierownice z innym mocowaniem?
Mocowania na pancerze linki można wykorzystać w miejscu gdzie obecnie są manetki na ramie - w górnej części ramy przy widełkach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: klamkomanetki

co?

;p

ale zamieszales:) kup sobie nowy rower - taniej wyjdzie ;)

Czy ktoś z was ma rower szosowy lub wie co to w ogóle jest?
Chodzi mi po prostu o wstawienie do kierownicy szosowej w miejsce klamek hamulcowych klamkomanetek: kalmki hamulcowe razem z manetkami do zmiany biegów.
I czy jest możliwa taka modernizacja w kierownicy szosowej na której znajdują się do tej pory klamki hamulcowe a manetki do zmiany biegów są na ramie?

dbig napisał(a):

> Czy ktoś z was ma rower szosowy lub wie co to w ogóle jest?

Ja widziałem kiedyś coś takiego

Tak poważnie to może być problem:
Jak miałeś manetki na ramie to prawdopodobnie wychodziła z nich "goła" linka, która wchodziła do pancerza dopiero gdzieś w okolicy przerzutki (tylnej), a przypadku przedniej przerzutki wogóle nie była prowadzona w pancerzu.
Jeśli chodzi o klamkomanetki, to linka wychodzi z klamkomanetki "ubrana" w pancerz, którego drugi koniec jest umocowany w uchwycie w ramie. Od tego momentu linka biegnie już tak jak poprzedni przypaku (bez pancerza) i wchodzi do nestępnego odcinka pancerza w okolicy tylnej przerzutki.

Trochę zamieszałem, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co chodzi :)

Jeśli chodzi o szosową kierownicę, mocowania i inne takie to się nie wypowiem, żeby jakiegoś głupstwa nie palnąć ;)

Jeżeli nie masz tego uchwytu w ramie to bedzie problem.
Ale może coś da się z tym zrobić.
Nie znam się na szosówkach, więc może ktoś kompetentny się wypowie :D

Wiem dobrze o co ci chodzi: linki od manetek idą w pancerzu od kierownicy aż do miejsca mocowania pancerza na górnej części ramy (wysokość widełek), pod ramą idzie sama linka "goła" bez pancerza, dowiedziałem się że nie ma potrzeby zmiany kierownicy ani ramy ponieważ można w miejscu manetek zamontować opory dla linki pancerza a dalej jak już wspomniałem pod ramą idzie goła linka aż do przeżutek:)
Jak się chce to się potrafi.

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...