kola opony bez detek?

uzywa ktos j/w bezdetkowych opon do gorala np 26 cali nie chodzi mi o szose i jak sie na tym smiga???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kola opony bez detek?

normalnie jak na zwyklych tylko najlepiej pompowac kompresorem bo reczna pompka mozna sie zarznac a poza tym do uszczelnienia odpowiedniego potrzebny jest pik duzy powietrza, ogolnie mozna jezdzic na mniejszym cisnieniu niz na detkach bo nie ma ryzyka przebicia snake'a , utrudnione jest takze wkladanie bo opona musi byc dociskana mocniej niz zwykla do obreczy. ogolnie to co kto lubi, ja jezdze raz tak a raz z detka i nie widze innych roznic.

Największy plus to jazda na mniejszym ciśnieniu. Nie od dziś wiadomo że ciśnienie większe niż 2.5 bara drastycznie obniża przyczepność w terenie. Ja pompuje UST między 1.8 a 2.2 bara w zależności od warunków. Tubeless to przyszłość, jak na razie opony są jeszcze ciężkawe, jednak i tak warto to założyć. Wagowo jest ciężej, ale za to dużo lepsza trakcja w terenie i zero defektów (przynajmniej u mnie).

A mozna pomykać na zwykłych obręczach, czy muszą być dedykowane pod tubeless?

mogą być zwykłe, w takim przypadku kupujesz specjalną taśmę uszczelniającą, naklejasz na obręcz, kupujesz wentyl specjalny UST i gotowe.
MP w XC przejechałem na ciśnieniu bagatela 1,2 bara !!

hej kolego ile razy pytam w serwisach i sklepach to nigdy nikt niczego nie wie o zadnych tasmach anie precyzyjnych odpowiedzi nie ma...wiec powiedz mi gdzie moge dostac taka tasme i wentyl itd... mam obrecze crossride mavica rozumiem ze jesli na kazd aobrecz jak piszesz to i na te moge cos takiego zastosowac??

no siostra blizniak wkreta nie ma opony na glowie. nie ma ogumienia a koles z biala laska miota w lokach brata siostry blizniaka