komornik zajal wynagrodzenie - prawnik pilnie potrzebny

Witam, czy ktos moglby polecic jakiegos prawnika ktory zna sie na postepowaniach egzekucyjnych? Najlepiej z Gdanska lub niedalekich okolic.

Wczoraj dowiedzialam sie ze komornik z Warszawy zajal mi wynagrodzenie. 15 lat mieszkalam w Szwecji. Z listu ktory przekazal mi moj pracodawca wynika ze w 2010 roku toczylo sie wobec mnie postepowanie sadowe w Warszawie. Tylko ze ja o tym nic nie wiedzialam. Byl wyslany nakaz zaplaty ktorego nigdy nie dostalam, bo mieszkalam w tym czasie w Szwecji. Wierzyciel to jakis Fundusz Sekurytyzacyjny. Nie mam zielonego pojecia o co chodzi. Nigdy nie bralam zadnych kredytow w Polsce. Naliczyli odestki od 2010 az to teraz czyli za 8 lat :-(
Tylko ze ja od 2000 roku mieszkalam w Szwecji. Dopiero rok temu zaczelam pracowac w Polsce.

Z pouczenia wynika za mam 7 dni aby wniesc zazalenie na postanowienie o nadaniu tytulowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalnosci, takze czasu jest niewiele i zupelnie nie wiem jak mam sie do tego zabrac i w ogole co mozna zrobic w tej sprawie.

Bede zobowiazana jezeli ktos moze zna jakiegos prawnika ktory zna sie na tego typu sprawach.

Z gory dziekuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jakaś firma windykacyjna kupiła za grosze twój dług i próbuje go wyegzekwować.
Dług mógł powstać np. przy zerwaniu umowy na telefon czy kablówkę, zanim cyrograf nie wygasł albo np. za niezapłaconą, automatyczną kontynuację OC auta.
Spróbuj ustalić, kto jest pierwotnym wierzycielem i kiedy powstał dług. Mógł się już przedawnić. Ale to wymaga czasu, którego nie masz.
Na cito złóż zażalenie. Tu masz opisane, jak to zrobić i jak argumentować:
http://www.infor.pl/prawo/w-sadzie/nakaz-zaplaty/702232,Jak-udokumentowac-zazalenie-na-postanowienie-o-nadaniu-klauzuli-wykonalnosci-nakazowi-zaplaty.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziekuje bardzo za odpowiedz i podanie linka do strony :-)

https://www.specprawnik.pl/zapytaj-prawnika/etykieta/zajecie-komornicze/

Speców od zajęć komorniczych nie znam. Na szybko mogę doradzić ten serwis - może coś podpowiedzą, są też dane kontaktowe różnych prawników. Jeśli rzeczywiście nie masz pojęcia o sprawie i nie kojarzysz tematu, warto sprawdzić w pierwszej kolejności, czy rzeczywiście chodzi o Ciebie. Pomyłki komornicze zdarzały się dość często, teraz niby zaostrzono kryteria weryfikacji osób, ale warto sprawdzić. Trzeba jak najszybciej dotrzeć do dokumentacji choćby na podstawie pisma od pracodawcy. Btw - powinnaś takie powiadomienie otrzymać bezpośrednio również od komornika, choćby w formie odpisu pisma do pracodawcy, to samo dotyczy zresztą i samego zawiadomienia o wszczęciu egzekucji. Pod jaki adres zostały wysłane, kiedy i kto odebrał, to samo dotyczy wcześniejszego całego postępowania - dokąd trafiała cała związana z tym korespondencja, kto ją odbierał? I przede wszystkim - kto za tym stoi - szczegóły postępowania: kim jest wierzyciel i na jakiej podstawie i od kiedy dokładnie czegokolwiek od Ciebie chce. Bo trochę dziwnie to wygląda... Wypytaj komornika - namierz dane kontaktowe i pisz via mail jak najszybciej (zostanie ślad), dzwoń, itd. Musisz się jak najwięcej dowiedzieć sama jak najszybciej - adwokat/radca musi mieć dane do działania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziekuje bardzo za odpowiedz :-)

Inne tematy z forum

Sprawa karna dobry polecany adwokat Gdańsk (55 odpowiedzi)

Witam pisze z naglącą sprawą... mojego partnera czeka postępowanie karne -sprawa karna do 8 lat...

Tabletki powiększające piersi (8 odpowiedzi)

Pytanie kieruję do osób, które takie tabletki brały i mogą opisać doświadczenia. Jakie brałyscie...

dobry adwokat rozwód gdańsk (79 odpowiedzi)

Szukam dobrego adwokata, który przeprowadzi mnie przez rozwód z orzeczeniem o winie w Gdańsku....