koszt ogrzewania

Temat dostępny też na forum: Banino
Witam, planuję kupić dom w Baninie. Proszę o informcję, jakie są mniej więcej koszty ogrzewania takiego domu (ok.130m2).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: koszt ogrzewania

gaz ok. 2500 zł za rok (z podgrzaniem wody, której ja używam dość sporo chyba...; tak mniej więcej 900 zł to koszt podgrzewania wody, a nie ogrzewania domu), rok poprzedni, zima nie była długa ani zbyt ostra + drzewo do kominka, palone sporadycznie, w weekendy, 3 m3, 180 zł za m3; temperatura w domu ustawiona na 21 C w zimie, na wiosnę 20 C, bez różnic między dniem a nocą
Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Napisz jak udało ci sie wyliczyc koszt podgrzania wody?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na podstawie rachunków w lata. Proste, nie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ekogroszek, ogrzewanie w tej chwili taki metraż mniej więcej jak twój: ok. 3-4 tony (tona 720 zł) na zimę: listopad-marzec (woda + ogrzewanie, w tym dwie podłogówki) i ok. 3 tony na pozostałe miesiące (od czerwca do września tylko woda) + drzewo do kominka od ok. października do kwietnia (już 200 zł za metr sześcienny), a zużywamy to dokładnie nie wiem ile, ale zawsze kupujemy po 3 metry

to strasznie drogo wychodzi ten ekogroszek, myślałam że jest tańszy od gazu, a tu gaz wychodzi duuuużo taniej.
Właśnie, ja zapomniałam dodać, że cały dół i łazienkę u góry mam podłogówkę, tylko w pokojach na górze grzejniki, bo to w sumie ma znaczenie dla zużycia,
aaa i piec mam kondensacyjny, bo to też istotne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No niestety koszt ogrzewania to coś co spędza sen z powiek każdego właściciela domu jednorodzinnego :/

Ja mam ogrzewanie gazowe i jak nadchodzi zima to tylko ze zgroza śledzę prognozy pogody...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

no właśnie tak :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkanka, mogę Cię prosić o kontakt na prv: k_koseda@interia.pl? Mam jeszcze kilka pytań do Ciebie. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam zamiar założyć w domu gaz .do tej pory miałam ogrzewanie i wode na ekogroszek ale to jest tak uciążliwe i brudne że postanowiłam przejść na gaz. Mam dom 200m jaki może być koszt gazu zimą?Czy ktoś się orientuje jakie są koszta podłączenia gazu ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dom około 170m ,wg moich wyliczeń zima to 400-500zł miesięcznie ,choć w domu mam ustawione 22 stopnie bo małe dzieci.Koszt przyłącz nie pamiętam ,zadzwoń do gazowni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zeszłej zimy, raz za 1 miesiąc wyszło nam gazu za 1000zł, ale to przez naszą niewiedzę.

Bardzo dobre rozwiązanie http://dorozka-napoleona.pl/cechy-dobrego-centralnego-ogrzewania/ serdecznie polecam.

dołączę się do pytania tylko że chodziłoby mi o opinie osób posiadających drewniane domy - planuje wybudować coś takiego http://www.domy-z-bali-markisz.pl a nie chciałabym żeby koszty eksploatacji mnie "zjadły"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ile kosztuje taki dom pod klucz? Tak dla przykładu.

MOżna i warto obniżać koszty ogrzewania tu proszę artykuł jak to można sprawnie zrobić http://www.pomyslnadom.pl/ogrzewanie/jakie_beda_ceny_opalu_w_przyszlym_sezonie_d32922.html , czyli można i to bez kupowania kiepskiej jakości.

Posiadam dom szkieletowy ok 200mkw. Mam piec na eko, zuzylem niecale 3 tony od pazdziernika do kwietnia z woda uzytkowa. W domu cieplo, dom dobrze ocieplony. Groszek kupowalem po 720. Mysle ze przy tej pow domu, ogrzanie go nieduzo kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie polecam wchodzic w link....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dom tani w ogrzewaniu to dom szkieletowy dobrze ocieplony.
Oferujemy budowę domów około 140m2 w których rocznie za ogrzewanie i podgrzewanie wody rachunki nie przekraczają 2000PLN przy obecnych cenach gazu.
Zapraszam do zapoznania się z naszymi projektami:
http://www.zielonedomy.com.pl/
w razie pytań jesteśmy do dyspozycji: dział kontakt i Trójmiasto
trojmiasto@zielonedomy.com.pl
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dają Państwo gwarancje na tą cene ?
I przy jakich wartościach temperatury w sodku a jakim na zewnątrzą ?
Jak wygląda reklamacja jak tego dom nie będzie spełniać ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 19

Jestem właścicielem domu szkieletowego letniskowego wykonanego we własnym zakresie i potwierdzam ,że użytkowanie jest przyjemne . Brak jakiejkolwiek wilgoci wewnątrz. Dom pomimo kilku miesięcznych przerw w ogrzewaniu ( jesień , zima ) nie absorbuje wilgoci do wewnątrz a po ogrzaniu pomieszczeń szybko robi się komfortowo. POdstawa to poprawne wykonanie . Wniosek - koszt ogrzewania stosunkowo niski .Polecam
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brak wilgoci w domu ? Jak to zostało osiągnięte ? Są jakieś urządzenia? Komfort to 30-40% Rh inaczej jest nie optymalnie. Czy jest to zdrowe dla mieszkańców ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 20

Pisząc brak wilgoci mam na myśli brak zawilgocenia ścian i wyposażenia wewnątrz np. kanap,ubrań,pościeli itp, brak zapachu stechlizny itp, .w okresie jesień -zima dom nie jest używany regularnie, w środku jest sucho. Gdy przyjeżdżam na wiosnę to nie ma żadnych oznak ze nie był używany przez klika miesięcy. Dla porównania w murowanej piwnicy są oznaki wilgoci które ustępują wraz z nastaniem cieplejszych dni. Jednym słowem drewniany dom "oddycha" .
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak dajemy gwarancję na dom 20LAT.
Aby utrzymać się w przedziale około 2000zł rocznie należy wewnątrz domu utrzymywać temperaturę optymalną czyli około 21-22 stopni.
Ostatnia zima nie była zbyt sroga zatem koszt ogrzania przy takiej zimie spokojnie zejdzie poniżej 2000zł.
Na reklamację ma Pan 20Lat także spokojnie zdąży Pan wszystko sprawdzić.
W razie pytań jesteśmy do dyspozycji:
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Twierdzil Pan ze razem z kosztami podgrzania cieplej wody !!!!
Ja zuzywam 5...6m3 wody miesiecznie (50C) . Jaki jest limit wody u Pana ze w tej cenie sie zmiesci ?

Jama mam murowany, dobrze ocieplony dom, 180m2 - koszt razem z woda z ostatniego roku to 3100. Ile bedzie Pan tanszy ? Pewnie nic.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 19

Będę tańszy o równe 900PLN!
Koszt z podgrzaniem wody i ogrzewaniem naszych domów do wielkości około 140m2 nie przekracza 2000PLN rocznie dla rodziny 2+2 normalnie korzystającej z wody!

Użytkowniku ~asd nie wspomniałeś o rodzaju ogrzewania a to dość istotne w tej kwestii.
Nie wspominałeś również jak dom jest ocieplony bo określenie"mam dom 180m dobrze ocieplony" może sugerować wszystko i nic.
Jeśli ktoś jest zainteresowany wybudowaniem takiego domu zapraszam do kontaktu:
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

1. Wiekszy dom o prawie 30% mam (180/140)
2. Nie podaje Pan ile to jest normalne zuzycie wody - ja podalem dokladnie ile zuzywam i ile place rocznie.
3. Ogrzewanie gazem.
A co do tego jak ocieplone - to wlasnie jest widoczne w koszcie ktory chcemy porownac. Murowany + 15cm styropian + dobre okna.

Ja podalem dokladnie. To Pan cos kreci z iloscia wody cieplej (prosze podac ilosc i temperature na jaka jest ustawiony zasobnik) wtedy dopiero porowa sie koszty ogrzewania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18

Chce Pan dowiedzieć się więcej to zapraszam na dni otwarte domu w którym rodzina 2+2 na ogrzewanie i podgrzewanie wody nie przekracza 2000zł - z parametrami temperatury wewnętrznej 21-22 i niemal identyczną ilością wody jak w Pana przypadku. Dni otwarte mamy 4 czerwca- życzy Pan sobie umówić się na konkretną godzinę?
W naszych domach mamy ograniczone występowanie mostków cieplnych zatem dom szybko się nagrzewa i bardzo dobrze utrzymuje temperaturę.
Ocieplenie to 15cm wełny kamiennej + 10cm styropianu i mamy efekt niskich rachunków.
Z naszą technologią można zapoznać się na stronie internetowej :
http://www.zielonedomy.com.pl/
W razie pytań zainteresowanym podałem także maila :
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

mój dom ma też 140m2; murowany, styropian etc, czyli tradycyjnie; zużywam wody 7-8 m2, ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny, koszt gazu (ogrzewanie ustawione na 21,5C + ciepła woda, a raczej prawie gorąca :) za ostatni rok - 2000zł. Także z dobrym piecem i porządnie zrobionym ociepleniem (okna to mam przeciętne) nie potrzeba nowoczesnych technologii :-)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli znajdziesz opał dobrej jakości to koszty będą inne. Jak znaleźć taki opał można przeczytać w art. http://www.budownictwo.org/artykuly,67972,1,Ekogroszek_cena_czyli_jaki_wybrac_by_nie_przeplacic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja mam dom ok 200 m2 i za gaz płaciłem za ubiegły rok 3400 z ciepłą wodą , ale ja lubię ciepło i długi prysznic

Jak zainwestujesz w dobry piec i w dobry ekogroszek to wyjdzie Ci taniej niż gaz. Ludzie kupują byle co, palą byle jak - nawet nie zastanawiają się nad ustawieniami pieca i palą 1,5 tony miesięcznie - wtedy faktycznie - jest bardzo drogo. Ja palę ekogroszek stabek, dobrałem odpowiednie parametry pieca i swój dom, ok. 140 m2, ogrzewam 600 kg ekogroszku na miesiąc. Jak zima nie jest jakaś sroga to spalę 1 tonę na 2 miesiące, więc wychodzi mi ok 400 zł na ogrzewanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza sie. Mam dom ok 200m kandyjczyka. I w zeszla zime spalilem niecale 3t ekogroszku. Wyszko 500-600kg/msc. Kupilem eko za 720. Czyli ok 400/msc za ogrzanie takiego domu mysle ze todobra cena. Piec rzeczywiscie dlugo ustawialem ale widać opłaciło się.

Ja mam dom 180 m i płacę za cały rok ogrzewania gazem 3000 tys.plus koszt drewna do kominka około 800 zł

Inne tematy z forum

budowa domu - koszt (58 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....

Kartony do przeprowadzki (19 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...

Gdańsk czy Gdynia? Gdzie lepiej zamieszkać? (4 odpowiedzi)

Gdańsk czy Gdynia które miasto jest lepsze do życia w Trójmieście? ️ Jeśli zastanawiasz się,...