koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

zgadza się, w razie usterek sam z tym problemem zostajesz, poza tym dochodzi ogrzewanie, odśnieżanie, sprzątanie a kto dziś ma na to czas? lepsze mieszkanie na gdańskich tarasach, tam masz wszystko pod ręką, ciszę, spokój
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

my mamy z żoną mieszkanie w bloku, wg mnie jest to tańsze rozwiązanie. W domu zawsze jest jakaś usterka, grzanie i proglemy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

O tak! Fajnie mieć domek i równo pod sufitem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie polecam wybudowanie domu niż kupno mieszkania. Nie ma jak to mały domek na obrzeżach miasta Taki właśnie dom wybudowałem 2 lata temu Udało mi się trochę oszczędzić na kupnie materiałów budowlanych Kupiłem między innymi tanie podsufitki dachowe https://galeco.pl/produkty/podsufitka-galeco-nova , które znakomicie się sprawdziły
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polecam projekty http://fedezu.pl.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Owszem, składają się wszyscy mieszkańcy, ale wyremontowanie elewacji domu na 300 mieszkań to gigantyczne pieniądze. I myślisz, że kogoś obchodzi to, że Ty mozesz nie miec na 1.000pln funduszu remontowego miesięcznie? Strażnik, bramki i "itepy"... Czy ktoś Cię pyta? Nie! U mnie rada mieszkańców to kolesie kolesi - większość wykupionych mieszkań zajmują ludzie bardzo majętni. Cieć dostaje 6.000pln mieś., do tego szemrana spółdzielnia, której płacę pensję każdego dnia. Czynsz za małą kawalerkę to w teorii 450pln, ale po doliczeniu śmieci, wyjątkowo drogiej wody zimnej i ciepłej, kanalizacji, funduszu, opłat za miejsca parkingowe, opłat za strażników i monitoring (który nie istnieje), wind, które mają ten "plus", ze mają wyświetlacze i mówią nas którym jesteś piętrze.., podatków... A przecież do tego płacę za gaz, prąd, kablówkę i internet... I zapomniałbym - ogrzewanie - bez względu na to czy mam włączone czy nie - muszę płacić i nie mam nic do gadania. W sumie samych opłat mam miesięcznie prawie 2.000pln. A jedzenie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

" ... możemy zaoszczędzić nawet 800zł w skali roku", a oszczędności np. przeznaczyć na zagospodarowanie ogródka przydomowego.
Ładny ogródek, to rozkosz dla oczu i zajęcie dla gospodarzy na letnie popołudnia. Ładny ogródek to sygnał dla sąsiadów, że wiosna to pora, aby wziąć się do pracy przy swojej posesji.

Koszty utrzymania to g*wnie ogrzewanie, a jeśli mamy własne ogrzewanie to możemy je ograniczyć wcielając w życie porady z bloga http://eco-profi.pl/ W ten sposób możemy zaoszczędzić nawet 800zł w skali roku, czyli warto bez inwestowania w nowe technologie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, niby koszty utrzymania mieszkania są mniejsze ale szczerze mówiąc jeśli zastanawiasz się nad domem czy mieszkaniem i masz na to kasę to buduj dom! Moja koleżanka miała podobną sytuację i po prostu zbudowała ‚energooszczędny’ dom z projektantami z ITO Design z trójmiasta. Mimo trochę większych początkowych kosztów wyszło to na plus dość mocno, ze względu na rozwiązania w domu, nie znam niestety szczegółów ale jak się zainteresujesz to znajdziesz mega dużo informacji w google + projektanci ci wszystko wyjaśnią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej,
my tez sie zastanawialismy dom czy mieszkanie. Dom pod miastem, czy mieszkanie w miare w centrum. Z domem na wsi wiązą sie nie tylko dojazdy, codzienne, ale tez i docieplanie budynku - co parę lat, latanie dziur w dachu, dbani eo ogrod. My akurat stwierdzilismy ze na to czasu nie mamy, wiec wybralismy mieszkanie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiadomo, że utrzymanie domu jest droższe niż w przypadku utrzymania mieszkania, przy domu jest jednak więcej pracy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak to prawda. Sprawdziłem różne warianty w życiu i potwierdzam.

Też tak miałem 5 lat. I nagle sie odkochałem. Chemia i zauroczenie odeszło. Pozostało trzeźwe spojrzenie , że to nie ma sensu, aby treścią mojego życia w dużym stopniu było chodzenie wokół trawnika, krzaczków, płotów i td itp.

dla porównania - metraż ten sam 80 m2 - wcześniej w bloku ( czynsz rocznie 7500 zł ) a teraz osobne mieszkanie w domu ( rocznie 4900 )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też uważam, że jak wchodzić to w gaz. Wcześniej płaciłem 530 zł czynszu miesięcznie. Czyli rocznie wychodzi ponad 6360 zł. Mieszkamy w domku z rodzicami (2 rodziny, ale osobne wejścia). Czyli 2 rodziny musiałby zapłacić ponad 12 tys zł, czynszu, a to była kwota, która motywowała do przeniesienia do domku. Jest więcej zieleni, koszenia itd. Więcej roboty, fakt, ale moim zdaniem lepiej. Tutaj masz wątek na muratorze w którym ludziki dyskutują o ogrzewaniu gazem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123128-Jaki-koszt-ogrzewania-gazem
Jeżeli chodzi o kocioł, to lepiej na nim nie oszczędzać i zainwestować jakiś mocniejszy... specyfikacje są np tutaj http://sklep.vinstal.pl/produkty/kotly-gazowe

Do tego latem ogrzewanie wody energią słoneczną i można naprawdę fajnie zejść z kosztów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widać, że tylko reklama, bo nikt normalny nie powie, że dom to mniej obowiązków niż mieszkanie. Kto mając mieszkanie w blokowisku odśnieża? Kto grabi liście? Kto kosi trawę? Kto sam robi naprawy w domu na zewnątrz (elewacja, dach, rynny itd.)? Lista jest tak długa, że szkoda pisać...

PS - koszt u mnie ogrzewania gazem (po super ociepleniu budynku) to ok. 2300-2500 zł rocznie , w tym ciepła woda i kuchenka gazowa. Wcześniej ok. 4000 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ile wychodzi wam roczny koszt ogrzewania domu gazem? Ilość osób w przeliczeniu na koszt. Pytam bo zastanawiamy się nad instalacją gazową właśnie.

Żartujesz? ... Prawda?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za takie miejsce warto zapłacić każdą cenę http://www.zielonapolana.pl . Takie osiedle willowe było by idealne. Myślę że czy dom czy mieszkanie koszty będą podobne. Ewentualnie przy domu jest mniej obowiązków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest jeszcze coś.
Ostatnio częściej jestem w domu niż w mieszkanku.
Nota obciążeniowa za mieszkanie -koszty- zawiera/ją również koszty tzw. wspólne ( zużycie prądu, wody w częściach wspólnych budynku, administrowanie, konserwacje i naprawy... utrzymanie zieleni, fundusze celowe...).
Nie są to zawrotne kwoty ale jednak stałe i poza moim, wyłącznym wpływem.
Nawet jeśli nie ma m-c w mieszkaniu to i tak dostanę swoją działkę do pokrycia.

Opłaty "wspólne", w ostatnim zestawieniu stanowiły 47% kwoty do zapłaty.
Nie brałam pod uwagę funduszu remontowego, który od kilkunastu miesięcy (!!!) jest naliczany z nadwyżką by utrzymać płynność finnansową wspólnoty (czytaj: łatać deficyt nakręcany przez zadłużonych jej członków).

Opłaty dotyczące domu to inna sprawa.
Dzięki ebokom i samodzielnym rozliczeniom, ma się większy wpływ na wysokośc opłat i w znacznym stopniu na sam okres rozliczeniowy (widełki w umowie). Płacę za własne zużycie. Ułatwia to planowanie i przewidywanie wydatków. Remonty i przeglądy (o modernizacjach i ulepszaniu nie wspomnę) również mogę planowac wg własnego grafika i możliwości finansowych.

Najważniejsze to czuć się dobrze z własnymi wyborami, pozostawanie w zgodzie z własną naturą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki (16 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Zakup mieszkania w trójmieście (74 odpowiedzi)

Witaj Was wszystkich rodowitych trój-mieszczan jak i trójmiejskich imigrantów, ;) tych drugich...