koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

mieszkam w w domu o metrażu 156m2 dokładnie wychodzi na rok ok 1200zł czyli 100zł światła diodowe, ledowe, energoszczędne, telewizor dużo ciągnie i pompa ciepła od kominka także wierze w taki ksozt bo mam identycznie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam mieszkanie w bloku ale i posiadam garaż i podjazd odśnieżam.
Także pisanie (przez innych forumowiczów), że posiadając mieszkanie nie ma odśnieżania jest co najmniej dziwne. Chyba, że tak jak piszecie. Mieszkacie w "ścisłym centrum" (70% tu piszących o.o) i bez samochodu, a do pracy 500m. Ale w takim wypadku nie za bardzo macie się z czym wypowiadać.

Ja mieszkam w mieście, choć nie "ścisłym". Pracuję 10km za miastem.

Jakbym miał środki, nawet bym się nie zastanawiał a budował dom, oczywiście z pompą ciepła, bo to jedyne sensowne rozwiązanie na przyszłość.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

I znowu "matematyka":
czynsz 400,- a ile rata kredytu? zero?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ona gdzie tak tanio działkę kupiłaś 80 tyś?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zatem pozdrawiam serdecznie kolegę garażowca :-)

ceny z d.py powiedz ile zima za gaz płacisz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wiem dlaczego ktoś Tobie wmówił, że koszty ogrzewania domu są wyższe jak mieszkania.

Osobiście posiadam mieszkanie 64m2. Za opłaty administracyjne wraz z ogrzewaniem i ciepłą wodą (podgrzewacz gazowy) płacę miesięcznie ~350zł.
Samo ogrzewanie to około 150zł miesięcznie + woda 30zł.
Rocznie daje to 4200zł lub ~2100zł biorąc pod uwagę samo ogrzewanie i c.w.u.

Teraz z doświadczenia "moich znajomych"
Dom ~200m2.
Koszt ogrzewania pompą ciepła to około 2500zł/rok (co i ciepła woda) czyli średnio 210zł/m-c.
I to są wszystkie opłaty bo w domku opłat adm. nie ma.

Koszty są zbliżone a powierzchnia 3x większa. Do tego własny ogród.

Bzdury piszesz!mieszkam 25 lat w domu i grabki oraz czyścik były zakupione raz,nawóz to też nie jest koszt,kosiarka ma prawie 20 lat podobnie jak wąż do podlewania.Zywopłot kosze 2 razy w roku piła specjalna do tego która mam tez ok 20 lat. Kup dobry sprzet a starczy na lata! a koszta tych narzedzi zrównaja sie z kazdym wypadem na polanke lub jezioro na grilla, bo ja rozpalam sobie go na ogródku.Kawa na z rana w sobote i niedziele wychodzac na bosaka w piżamie na trawke - bezcennne
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolejny przykład "matematyki". Założyliśmy solary i ciepła woda za darmo. Te solary były założone za damo? I za darmo się wymienią za 20lat na nowe? Wymiana grzejników też była za darmo? I tak dalej.....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Aktualnie można w podobnej cenie jak już ktoś tu pisał można kupić mieszkanie w mieście lub domek gdzieś dalej gdzieś na jakiejś wsi.
Bardzo fajnie jest mieć dom ale ...
Mając dziecko i wybierając domek na wsi oznacza to że w wymarzonym domku będziemy jedynie wieczorami i w weekendy.
Dojazd do i z pracy oraz po ewentualnych zajęciach dodatkowych dziecka typu angielski, basen itp. oznacza pojawienie się w wymarzonym domku odpowiednio późno. Oznacza to że w rodzinie niezbędne stają się 2 samochody a to generuje dodatkowe koszty.
W pobliżu raczej nie będzie tez placu zabaw gdzie dziecko mogłoby nawiązywać relację z rówieśnikami więc weekendów też nie spędzimy w domku bo będziemy spędzać czas przy jakimś blokowisku gdzie jest plac zabaw.
Ogrzewanie zimą nie jest tanie i faktem jest że właściciele domów oszczędzają na ogrzewaniu i obniżają temperaturę jak mogą wyłączając np ogrzewanie w pomieszczeniach których nie używają ale wtedy może pojawić się grzyb. Można oczywiście inwestować w nowe technologie jak pompy ciepła ale to są na ogół duże wydatki które należałoby wliczyć w koszty eksploatacji domu i często oznacza duże remonty.
Rano wstaniemy wcześniej żeby odśnieżyć sobie wyjazd a wieczorem należy liczyć się z odśnieżaniem wjazdu. Nie generuje to co prawda kosztu no chyba że odśnieżamy jakąś maszyną ale z pewnością jest uciążliwe.
Ogródki też mogą generować znaczne koszty. Zachwalane warzywa jak i trawnik często są zżerane przez różne żyjątka, których pozbycie się jest bardzo problematyczne i kosztowne gdyż np larwy siedzą głęboko i wylęgają się w różnych okresach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pewnie Ciebie zaskoczę ale mieszkam w bloku i też mam garaż. Musze do niego iść jakieś 100 m ale da się z tym żyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

warzywka, swoboda itd są OK, ale mówiąc o kosztach domu, czy mieszkania, musimy wliczyć w nie koszty komunikacji. Samochód pali średnio 1l/10km, co kosztuje ok 5,5 zł, do tego dochodza koszty amortyzacji auta i jego napraw. W przypadku mieszkania w dobrze skomunikowanym miejscu, na bilety wydamy 60-150 zł miesięcznie, a jesli ktos mieszka i pracuje w Gdańsku i ma 3 lub więcej dzieci, ma komunikacje miejska za darmo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam sie.... ja pracuje w centrum miasta i na piechotkę do pracy i na plaże na piechotkę ...wszedzie blisko , bez korków....dlatego nie wybrałam domu poza miastem bądz np na dąbrowie ...bo paliwo i oczywiscie korki są okropne ! ale każdy ma co lubi
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

jezeli nie pracujesz a zajmujesz sie dziecmi to dobrze .
a jak bys miala z zadupia codziennie zawozic dzieci do przedszkola i jezdzic do pracy to koszty dojazdów są zabójcze i czas zmarnowany.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witaj.
spraw finansowych już nie będę poruszał bo wielu przede mną poruszyło trafnie ZA i PRZECIW. Ale jako mieszkaniec (od urodzenia) jednorodzinnego domu moich rodziców (a teraz mojego) dodam kolejny wątek : GARAŻ !!
Jezusie !! Nie wyobrażam sobie życia bez takiego miejsca. Jako szczaw dłubałem przy rowerach, motorynkach. Potem jako piękny młodzieniec rozebrałem tam i złożyłem kilkadziesiąt samochodów (po legalu oczywiście - bez głupich docinek proszę :-) ), mam tam spawarki, szlifierki, 1000 innych narzędzi, nawet tokareczkę ostatnio nabyłem. A i synkowie nabierają manualnych umiejętności w takim miejscu a nie tylko TV i internet. Jak widzę gości dłubiących przy autach na parkingu przed blokiem to mi na prawdę żal d*pę ściska. Po prostu mi ich żal. To nie jest tak że ja tam przesiaduję godzinami - ostatnio nawet zupełnie zaniechałem bo i remont chałupy skończony i fura nowa więc jakoś okazji nie ma. Zimą wolę z żoną przy kominku.
Ale GARAŻ TO JEST TO !!. W bloku, w 40-60 m2 bym umarł. Po prostu serce by mi pękło.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

to chyba masz mieszkanie komunalne ...ja tez mam mieszkanie w centrum 68m2 i oplaty admininstracyjne z woda i funduszem remontowym to 350zł plus oplaty a wiadomo w domu tez sa oplaty ...a ogrzewanie place 250zl miesiecznie zimą. (ogrzewanie elektryczne ??? wow co za bzdura , nie wiem kto wpadł na tak beznadziejny pomysł .lepiej zrób sobie gazowe ...moje drugie mieszkanie ma ogrzewanie gazowe 38m2 i płace miesiecznie 200zl a mam ustawione na 20 stopni )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mógłbyś podać firmę, która montowała u Ciebie pompę ciepła. Niedługi będziemy się budować i myślimy właśnie o pc.
Z góry wielkie dzięki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak sobie czytam i czytam porowniania domu i mieszkania i chyba w mojej sytuacji - posiadam juz dzialke budowlana w Chwaszczynie (tuz przy przystanku linii autobusowej miejskiej 177) budowa domu bylaby oplacalna. Dojazd do Gdyni czy Gdanska wydaje sie nie byc dramatyczny. Chyba powinnam dolaczyc do szczesliwych posiadaczy domu z ogrodkiem daleko od wnerwiajacych sasiadow.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to co to za ekipy? chyba mieszanka fajansiarzy z kaszubami. Normalna firma budowlana z 3miasta nie ma problemu z czego buduje,budowlaniec z reguły nic w pracy nie ma lekkiego do roboty!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dorastałam na wsi, w domu, i nikt mi nie wmówi że dla dzieci to taka przyjemność mieć przestrzeń i trawnik przed domem. Może dla 4-5 latków tak, chociaz przed blokami też są place zabaw. Im dzieci starsze tym bardziej będą cierpiały na tym że mieszkają za miastem. Czy na dyskoteke (do klubu sie teraz mówi), czy do kina, albo choćby treningi sportowe po zajęciach... Wieczne siedzenie w autobusie bo przecież 16 latek sam sie samochodem nie zawiezie.

Dla mnie ten jeden argument bije wszystkie inne na głowę, i nigdy nie zrobie takiej krzywdy swoim dzieciom.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Gdzie skup złomu z dobrymi cenami ? (9 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście znajdę skup metali kolorowych z najwyższymi cenami ? Chodzi mi o miedź ,...

Ile może kosztować budowa domu (8 odpowiedzi)

Witam, pisze z pytaniem o dom 120 metrów. Chodzi mi o taki orientacyjny koszt do stanu...

Thermomix - zamawiał ktoś ostatnio prezentację? (20 odpowiedzi)

Zamawiał ktoś ostatnio prezentację do domu tego urządzenia? Chciałabym zobaczyć jakie ma...