koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i większości wypowiedzi nie sposób odmówić jakiejś racji. Ja osobiście jakiś czas temu mieszkałem w nowo wybudowanym domu o pow. 140 m2 na obrzeżach Gdyni, aktualnie wraz z rodziną mieszkamy w nowym mieszkaniu o pow. 90m2 w centrum Gdańska. Powierzchnia użytkowa (życiowa 90m2 ) obu jest zbliżona. W moim przypadku koszty utrzymania domu (1100zl/mc) były wyższe niż koszty utrzymania mieszkania (700zl/mc) wpływ na to miało kilka czynników: dom ogrzewany był gazem ziemnym, ze względu na brak kanalizacji w drodze musieliśmy mieć szambo (opróżnianie zbiornika 12m3 4 x w roku przy rodzinie 3 osobowej), dodatkowa opłata za odśnieżanie/utrzymanie drogi dojazdowej do naszego "osiedla domków", itd.
Jednak nie da się na zimno porównać na zasadzie 1:1 kosztów utrzymania domu czy mieszkania. Moim zdaniem w kalkulowaniu kosztów utrzymania należy uwzględnić różne aspekty nie tylko same opłaty:
1/ Stan techniczny/wiek mieszkania czy domu
2/ Możliwość wprowadzenia ewentualnych modernizacji/ulepszeń
3/ Dostępność wszystkich mediów (gaz, kanalizacja,itd. )
4/ Lokalizacje (czas i koszty dojazdów)
5/ Styl życia jego mieszkańców (komfort i upodobania mieszkańców)
6/ Kto i jak długo ma mieszkać

Posłużę się pewnym znanym mi przykładem z mojego życia zawodowego, a jestem architektem. Pewna 4 osobowa rodzina wybudował wg. mojego projektu nowoczesny i energooszczędny (dobra izolacja, solary, wentylacja z odzyskiem ciepła,itd.) dom 180m2 w Miszewku. Póki dzieci były małe cieszyli się ogrodem, przestrzenią i nie przeszkadzał im zwiększony zakres obowiązków związanych z posiadaniem domu (pielęgnacja ogrodu, odśnieżanie, itd.). niestety dzieci podrosły, a pani domu musiała wrócić do pracy w pełnym wymiarze. Aktualnie szukają wygodnego mieszkania w centrum, gdyż całe dnie spędzają na dojazda i rozwożeniu dzieci do szkoły oraz na zajęcia.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

10m3 na 2 miesiące wody chyba że ,j esteś sam i się nie myjesz. (kibel spuścić, pranie, zmywanie, kąpanie, gotowanie, podlewanie, itd).
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mieszkałam w centrum Gdańska 4 pokojowe mieszkanie: miesięcznie czynsz + dodatki - ok. 1000zł, rozliczenie roczne ogrzewanie/woda +1000 rocznie

Teraz mamy dom, koszt budowy 500tys + działka 80tys (od Gdańska ok. 18km)

utrzymanie:
podatek roczny 330zł
woda rocznie: 250zł
wywóz szamba rocznie (średnio):880 zl (raz na 1,5 mac - 110zł)
prąd (innych mediów nie ma + ogrzewanie pompa ciepła): rocznie: ok. 6000zł rocznie
śmieci na rok 2013: ok. 760zł rocznie

rachunek:
mieszanie w centrum: ok. 13000 tys
dom poza miastem: ok. 8220 zł + ewentualny kredyt

Dojazd do centrum do pracy: 300zł mac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

taaa...a jak masz mieszkanie przy granicy miasta to wtedy Twój samochód jeździ na powietrze ?!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

No ja od 5 lat mam mieszkanie na Czterech Porach Roku.
Mieszkanie 55 m2 i płacę:
- czynsz z wodą 500zł zima/400zł lato
- energia 180/m-ąc (+ dopłaty rocznie ok 100zł)
Także wychodzi średnio ok ~650zł/miesiecznie

Jakbym miał taką mozliwość (byłoby mnie stać) to wybudowałbym dom, nawet gdyby miesięcznie wyniósłby mnie 1000zł - swoboda i wolność jaką daję dom są nie do porównania. Własny ogród - hmmm...marzenie ;)
pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nikt tutaj nie dodał ze dzieki nowej POlityki rzadu i Budynia podatek smieciowy faworyzuje domy kosztem mieszkańców bloków. Dzieki temu koszt utrzymania domu wyrażnie spada na plus domu.Dlatego bradziej warto miec dom niz mieszkanie wychodzi taniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

To trudny temat. Jeśli brać pod uwagę same koszta to dom się pewnie oplaca bardziej. Masz przestrzeń, masz swobodę, masz intymność. W mniejszej miejscowości pewnie bym miała dom. Ale w Trójmieście dom w srodku miasta to niebotyczny wydatek. Kupno działki prawie niemozliwe, albo za takei pieniądze że szok. A dojazdy z Borkowa, łapina, Otomina to nie dla mnie, nie lubię spedzać czasu w aucie i wydawać kasy na benzynę. Mieszkam w śródmiesciu, pizzę mi przywiozą, angielski z dojazdem bez problemu, lekcje pianiana - do syna przychodzi nauczycielka z osiedla, a jak idę na imprezę to za taksówkę płacę 13 zł. Wszystko zależy od stylu życia jaki chcesz wieść.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja my 130m2 dom bliźniak mam 1000 zł + roczne rozliczenie ogrzewania + 1400 zł .Dodam, że bez oszczęności.Temperatura w domu wynosiła minimum 24 stopnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja sobie kiedyś liczyłem. Pod uwagę brałem nowe mieszkanie na Morenie i domek w Baninie. Założyłem, że to inwestycja na 20-30 lat i przyjąłem konieczność dojeżdżania do pracy do centralnych dzielnic Gdańska.

Składniki do wyliczeń 20-30-letnich:
- koszt zakupu nieruchomości i kredytu
- koszt utrzymania samochodu, paliwo i amortyzacja
- koszt czynszu
- koszt utrzymania nieruchomości (wymiany, naprawy, konserwacje, np. liczniki, kotły, inne remonty, itp.)
- ogrzewanie mieszkania w zimie
- odśnieżanie, posiadanie garażu

Wyszło mi, że korzystniej wychodzi zainwestowanie w mieszkanie ale pod warunkiem, że jest dobrze skomunikowane. Jeśli mieszkanie jest słabo skomunikowane, koszty wyszły podobne.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

W centrum Gdyni mam podobny metraż i czynsz 1100zł, ale eletryczne ogrzewanie. Więc, przez okrągły rok mam do płacenia za prąd 900- 950 zł za dwa miesiące. Kuchenlka gazowa, junkers, to dodatkowo 222zł... masakra.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

prąd 100zł? gdzie Ty mieszkasz? Podziwiam oszczędność....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie robiłem szczegółowych analiz ale mam wrażenie że płacę tyle samo (rocznie wszystkich opłat) za mieszkanie 49 metrów kw w bloku jak i za bliźniak ok 150 m kw

polecam więc dom
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram. Są tzw. dodatkowe koszta nie uwzględniane. Są nimi m.in. dojazd do pracy ( czas i koszt ) z domku poza miastem, stanie w korkach. Nawet jeśli jest do pracy 15-20 km ( x 2 dziennie , x 20 dni w miesiącu ) to już mamy 500-600 zł a jak 2 auta...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie !!!! daleko do centrum więc jak doliczysz koszta choćby paliwa ( do kina, do pracy jazda codziennie ), dowóz dzieci do szkoły, zajecia dodatkowe, stanie w korkach...dolicz spokojnie 700-1000 zl/m-c za paliwo jeśli masz domek poza " centrum" miasta...to jest argument
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pompa ciepla kosztuje 29 tys, kolektor pod ziemia 16 tys, kotlownia 6 tys, automatyka (osobne czujniki i regulatory temperatury w kazdym pomieszczeniu) 7 tys, za calosc (w tym robicizna) poszlo 58tys zl. Stan deweloperski 360tys (w tym wszystkie instalacje). Powierzchnia calkowita 250m2 (w tym garaz 2 stanowiska), pow. uzytkowa 200m2. Meble wbudowane, kafelki (porzadne wloskie), sanitariaty, drzwi wewnetrzne, parapety wewn, razem wyszlo 120tys. Silki nie warto laczyc ze styropianem, to pozorna oszczednosc, bo wtedy traci sie to przyjemne uczucie swiezosci (regulacja wilgotnosci, oddychanie sciany), poza tym zawsze sa niedorobki przy montazu styropianu, a welna sie klinuje i eliminuje bledy wykonawcze. Jezeli wybierasz piec w ukladzie otwartym licz sie z brakiem komfortu - trzeba to obslugiwac i sprzatac oraz poswiecic jedno pomieszczenie

Przy 110m2 domu moze lepiej rozwazyc pompe ciepla na powietrze + kolektory sloneczne + duzy zbiornik wielowezownicowy (min 300 litrow) jako "sprzeglo" obu zrodel ciepla? Wyeliminujesz potrzebe obslugiwania tego, obnizysz min 2 krotnie koszt utrzymania, ale zaplacisz wiecej za instalacje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Domek 110m2, nowy w Borkowie Łostowickim. Cena zakupu taka sama jak 65m2 na morenie czy chełmie.
Opłaty
- ogrzewanie (gazowe), średnio 250-300zł miesięcznie
- prąd ok 100zł miesięcznie
- woda, ścieki 120zł na kwartał
- smieci 54zł / mc
- podatek od gruntu 200zł na rok
Co daje max. 500zł/m opłat podstawowych. Nigdy więcej do mieszkania. Jedyny minus to troche dalej do centrum
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z punktu widzenia architekta na pewno budowa domu jest znacznie bardziej obciążająca, dochodzi wiele elementów, których nie bierzemy pod uwagę przy kupnie mieszkania jak rynny, podbitki, fundamenty, ocieplenia, alarmy etc. A to morze pieniędzy. Za które przez około 20 lat możemy rok rocznie wyjeżdżać na bardzo miłe wakacje całą rodziną. Wliczając i rozkładając te koszty na późniejsze użytkowanie na pewno wychodzi to gorzej finansowo niż czynsz, który w większości nowych osiedli wynosi 500zł. Amortyzacja domy poprzez lata (zmiany instalacji, piecy etc.) też jest znacznie droższa. Czy się opłaca? Jeśli ktoś o tym marzy to tak - ale psychicznie nie finansowo. Drugą kwestią jest lokalizacja. W postach poniżej jest opisany raj za oknem etc. - lokalizacje podmiejskie są dobre dla ludzi w przedziale 50-70lat, kiedy dzieci są już "odchowane", inwestorzy być może nie muszą dojeżdżać do pracy lub się z tym godzą, mają czas na ten opisywany warzywnik. Natomiast domy na przedmieściach dla ludzi w wieku 25-50 są zmorą ich dzieci i później ich samych. Bo realnie przez co najmniej 5 dni w tygodniu wygląda to w następujący sposób: pobudka około 5.30-6.00, ekspresowe ubieranie, śniadanie w biegu, ładowanie do aut, potem rozwożenia rodziny, korki, czekanie w mieście po pracy bo córka ma angielski po szkole a syn łyżwy, jedzenie na mieście, powrót o 20 do domu...a w sobotę podwożenie dzieci do znajomych, bo mieszkają w mieście... Niedziela czas odgruzowania domu, ogrodu, naprawy. Jeśli to dla kogoś czysty relaks i hobby - to warto. Jeśli mowa o domu w mieście to pytanie czy to taka sielanka pod względem wielkości ogrodu, hałasu etc. Są działki piękne, w mieście tylko niestety nielicznych na nie stać...i Ci raczej nie rozważają zakupu w kategoriach kosztów. Co do opłacalności warzywnika nie jestem przekonana, zarówno rodzice jak i teściowie mają dom i ogród. Jest to zakup nasion, dużo wody do podlewania, robaki w warzywach nierzadko. Obie rodziny stwierdziły, że wychodzi to raz na zero, raz się nie opłaca a czasem wychodzi na mały plus. Tylko mamy nadzieję, że to bardziej ekologiczne...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest to prawda, ze koszt utrzymania domu jest wyzszy od kosztu utrzymania mieszkania.
Postawowa sprawa, ze....dom, to okolo 150m2, a mieszkanie okolo 50m3. Roznica bedzie w ogrzewaniu, ale tutaj dom ogrzewamy samodzielnie, wiec mozemy decydowac o tym sami, nie ma zadnych oplat przesylowych ciepla ( no jest w przypadku gazu ziemnego), ale mamy tez komfort duzej powierzchni domu, wiec musimy przekalkulowac ile to byloby w przypadku mieszkania 150m-wego:)
dla szacunku, w moim przypadku 144m2:
podatek od nieruchomosci 200PLN rocznie, GAZ okolo 2500PLN rocznie, energia elektryczna to jest koszt 1200pln rocznie, zimna woda ( bo ciepla sami podgrzewami z kotla), to okolo 1200PLN rocznie, wywoz nieczystosci 840PLN rocznie. Wychodzi sporo, ale wszystko dotyczy 4-osobowej rodziny, gdzie dwoje dzieci jest malutkie, wiec wieksze zuzycie ciepla, wody, swiatla na rozne aparatury grajaco-czuwajace.
Osobiscie przekalkulowalem, ze placac za 3 mieszkania 50m-owe, wyjdzie i tak wiecej niz za dom 150m2, a jeszcze jedna sprawa.....poranna kawa w ogrodzie......bezcenne:)
trampolina dla dzieci, basen latem, lezak i opalanie.....i najwazniejsze, kominek zima:)
pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co myślicie o wynajęciu piętra w domku? Byłaby to dla was atrakcyjna propozycja,czy nie bardzo? Piętro nie posiada samodzielnego ogrzewania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

58tysi za pompe ciepla? To chyba dosc sporo?

Moge spytac ile wyniosla Cie budowa i za jaki metraz domu?
Ja mam projekt na 110m (z garazem) i w 300tys chcemy sie zmiescic (z wyposazeniem takim do zamieszkania, nie jakos na wypasie).

Silikaty koniecznie, docieplanie raczej styropianem. Ogrzewanie chcemy na piec (taki z podajnikiem). Mamy tez mozliwosc gazu ale ze wzgledu na koszty rezygnujemy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

drewniana podłoga w łazience (20 odpowiedzi)

ma ktoś z was drewnianą podłogę w łazience? będę niedługo urządzać swoją i zastanawiam się jak...

dom czy mieszkanie??? (427 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Ile kosztuje utrzymanie domu ? (5 odpowiedzi)

Ile średnio mc kosztuje utrzymanie domu, gaz, prąd to standard co jeszcze należy doliczyc ?