koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

pomieszkasz trochę w domu, to w mieszkaniu się będziesz źle czuć, a na samą myśl o bloku będzie Ci słabo - zapewniam. jak się przemyśli dobrze ogrzewanie i policzy koszty czynszu w jakiejś szuflandii w bloku to na to samo wychodzi, a komfort życia skrajnie inny ... o własnym ogrodzie nie wspomnę ...

pozdrawiam
Kacper
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 7

No tak, to kwestia przyzwyczajenia. Ja zaczynałam od kawalerki 27m kw a teraz mam salon 40 m kw a oprócz niego sześć pokoi ;) Polubiłam przestrzeń i u znajomych w bloku czuje się klaustrofobicznie. Oczywiście, że są domy energooszczędne i są takie, w których wiatr hula. I mieszkania również. Są takie w których okna nieszczelne zamarzają od wewnątrz i takie, w których ogrzewania nie trzeba włączać całą zimę, bo sąsiedzi grzeją. Tyle, że w domu wszystko można z czasem unowocześnić. W bloku skazanym się jest na to, co zastane. No i te wieczne problemy z rozliczeniami, podzielnikami itp. W domu płacę tylko za siebie. Znajomi którzy kupili w nowym budownictwie narzekają z kolei na jakość - słyszą życie sąsiadów w promieniu kilku pięter, a "ci z góry" starają się właśnie o dziecko :) Mnie utrzymanie domu kosztuje 1000 zł miesięcznie (prowadzę arkusz wydatków) - uśredniając, bo latem rachunki są żadne a jesienią mamy większy wydatek na opał. Dom 240m. Jest ciepło, w trakcie mieszkania wymieniliśmy grzejniki na nowoczesne (w bloku to już nie takie łatwe), w tym roku założyliśmy solary i ciepła woda za darmo, w przyszłym chcemy zamontować pompę ciepła. Mam znajomych, starsi ludzie, którzy maja zaadaptowany na dom stary młyn. Fakt, że przez parę lat coś w nim unowocześniali (młyn jak to młyn, budynek stary) ale teraz mają dom ciepły i bezobsługowy. Ale trzeba dom chcieć i lubić, bo dochodzą sprawy ogródkowe - latem koszenie trawnika i podlewanie drzewek, zimą odśnieżenie podjazdu. Ale kawka w ogródku, na leżaczku - bezcenne :)
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 5

A kto pisal ogromne mieszkanie ;) ? Ja na pewno nie.

Dom takiej wielkosci jest malutki, bo w mieszkaniu mam tylko powierzchnie uzytkowa, zadnych skosow, zadnych pomieszczen gospodarczych na piec itp. rzeczy, a rodzice maja i skosy i pomieszczenie gospodarcze. Powierzchni uzytkowej mam wiecej, pokoje wieksze, i ja i oni mamy po 4 pokoje, tylko u mnie wysokosc to ponad 3 m a u nich przy skosach to wcale tej wysokosci nie czuc i przestrzen mniejsza.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

juz kto zwrocil wyzej uwage na paradoks

ogromne mieszkanie "95m"
malutki domek 147

...

niestety sa domy i domy, sa tez mieszkania i mieszkania

wszystko zalezy od technologi budowy,
stosujac najnowsze rozwiazania i budujac dom prawie pasywny (calkowicie pasywny to chyba jednak male nieporozumienie) mozna zejsc do groszowych kosztow utrzymania
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koszty utrzymania domu sa wysokie jesli zima jest w nim naprawde cieplo, na wszystkich pietrach jednakowo. Nasi rodzice maja domy, w obu zimno przerazliwie, z jakies 19 stopni na gorze (na dole troszke lepiej), dla mnie taka temperatura nie nadaje sie do zycia. Jestesmy cioplolubni i teperatura zima nie moze spasc ponizej 23-24 stopni. I tak tez mamy, cieplutko, a wietrzymy tez sporo. Zima calosc naszych rachunkow to ok. 850zl (woda, ogrzewanie, czynsz, fundusz remontowy, smieci, gazu nie mamy), latem ok. 600zl, przy czym mamy duzo zwrotow-nadplat, tego nie odliczam teraz. Mieszkanie 95m, scisle centrum.
Moi rodzice maja malutki domek 147m, grzeja tez kominkiem mimo wszystko koszty ogrzewania gazowego i samego gazu w kuchni sa gigantyczne, placa duzo wiecej niz my, a zimno i tak jest. Zwlaszcza na gorze.
Co ciekawe rozmawialismy kiedys w wiekszym gronie o ubieraniu sie zima, gdy wybieramy sie z wizyta. Kazdy mial wlasne doswiadczenia a jednak jeden punkt byl wspolny: gdy odwiedzamy kogos w domu to koniecznie dodatkowe swetry lub polary, gdy w mieszkaniu, moze byc krotki rekawek ;). Aha mieszkancy domow zdawali sie nie zauwazac tego, ze maja zimno i wszyscy uwazali, ze po prostu lubia zimno, a nie chodzi o brak funduszy, czy tez skapstwo na porzadne ogrzanie ;).

Jednak, gdyby mnie bylo stac na dom w centrum Gdyni, to chyba bym sie zdecydowala, bo majac kilka milionow na dom to i na ogrzewanie by starczylo ;). Wsi nie znosze, ale ktos nie znosi centrum, sprawa zupelnie subiektywna.

I jesli chodzi o dorobienie sie to kwestia lokalizacji a nie domu, czy mieszkania. Poprosilismy rzeczoznawce i nasze mieszkanie jest wiecej warte niz domy naszych rodzicow. Poza tym takie mieszkanie mozna sprzedac od reki, domy sprzedaja sie latami. Takze pod tym katem bym nie opatrzyla, tylko co wolimy i czy stac nas na ogrzewanie zima, bo pozostale koszty faktycznie nie sa jakies powalajace.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ja mam z kolei odpowiedź na Twoją odpowiedź :). Nie w każdym domu można wynająć pomieszczenia, niektóre domy są stricte jednorodzinne. Jeśli ktoś zostaje sam na starość, to może się okazać, że ten dom to największa pamiątka jaka została po drugiej połówce (szczególnie jeśli był budowany przez męża). Sama sprzedaż domu również nie jest prosta. Poza tym, starych drzew się nie przesadza. Piszę to w oparciu o przykład z rodziny.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie. Dom 260m: ytong na klej, gruby styropian, okna trzyszybowe, styrodur od ziemi, warstwy izolacji na połaciach.
Pompa ciepła i ogrzewanie oraz ciepła woda średnio miesiecznie wychodzi 200pln!!!
Dodatkowe koszty: śmietnik 30, internet 50, prad 100, woda + szambo 150, podatek jakieś grosze na razie 20 = zima czy lato średnio 550pln za wszystko.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 15

Koszt utrzymania domu jest niższy niż mieszkania. Mieszkam od sześciu lat w domu, w śródmieściu, 240m kw. Poprzednio mieszkałam we Wrzeszczu - mieszkanie 70m kw. Płacę tyle samo :) A powierzchnia trzy razy większa. Zawsze największym obciążeniem jest ogrzewanie i nad jego wyborem trzeba się dobrze zastanowić. Ja mam póki co ogrzewanie na drewno, płacę znacznie mniej niż sąsiedzi ogrzewający gazem, ale kosztem komfortu - trzeba dwa razy na dobę dołożyć drewna no i wynosić popiół. Ale nie wyobrażam sobie już powrotu do mieszkania :) Z czasem uzbieramy na pompę ciepła, więc i komfort powróci ;)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 7

mam na to odpowiedz sąsiadka mieszkała z mężem w dmu mąż zmarł teraz wynajęła górę domu i żyje jeszcze lepiej niż poprzednio mówię o finansach . czy w mieszkaniu jest to mozliwe odpowiedz sobie sam .... DOm zawsze jest domem jezeli w dorobiłeś sie domu to zawsze mozna go sprzedac i kupuc sobie na stare lata mieszkanie i resze przejeść do końca życia starczy na dobre życie w odwrotnym kierunku już nic nie zdziałasz ......
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jest jedna ważna sprawa, o której nikt nic nie mówi. Warto się zastanowić i zacząć działać w kierunku utrzymania domu (czy nawet mieszkania) będąc na emeryturze, kiedy dochody drastycznie spadną. Dziś gdy pracujesz utrzymanie domu może nie być większym problemem. "Schody" zaczną się po przejściu na emeryturę. To właśnie dom,czy mieszkanie zabiera większą część świadczenia. Gdy podupadnie zdrowie i zostanie tylko jedno z małżonków zaczyna się dramat. Warto sobie to uświadomić i już dziś zadbać o przyszłe koszty utrzymania własnego dachu nad głową. Nie wiadomo, czy w przyszłości dzieci będą chciały z Wami mieszkać i partycypować w utrzymaniu nieruchomości. Rynek pracy wymusza migracje i może się okazać, że ten piękny dom stanie się przysłowiową kulą u nogi. Osobiście jestem za domem i za oszczędnościami na przyszłość na jego utrzymanie.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 4

powiem krótko-opłaca się,ale to dopiero wychodzi z czasem jak sie mieszka w domu,przeliczając sobie ile w roku człowiek płaci czynszu, w mieszkaniu do tego gaz energia itd...
nie mówiąc już o własnych warzywkach:) i przestrzeni,tylko jak ktoś jest leniuszkiem to nie wiem czy to dobry pomysł,bo przy domu trzeba dużo robić,ale jak ktos to lubi to polecam
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mieszkam w scislym centrum Wrzeszcza-77m,czynsz zima 950pln.To sobie oblicz czy oplaca sie dom
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 11

witam,
my jesteśmy właśnie w trakcie budowy-jeżeli obawiasz się wysokich kosztów utrzymania to może pomyślcie o trochę mniejszym domku? obecnie wybór projektów jest naprawdę olbrzymi :) a wiadomo-za mieszkanie też trzeba płacić czynsz - i to często całkiem spory..i co ciekawe-mieszkanie ok 75m-jest uważane za "duże"- podczas gdy dom np 100 m - "mały"..zabawne-prawda?
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 3

My też się nad tym zastanawialiśmy, wypisz sobie wszystkie "za" i "przeciw" i sama podejmij decyzję, dom to jest zawsze DOM: nie ma czynszu, robisz w nim co tylko chcesz, masz ogród (mniejszy bądź większy), masz przestrzeń, owszem pewnie wiele osób powie: bo dom to studnia bez dna i zawsze w niego trzeba ładować, pewnie i tak...

my wybudwaliśmy dom i to całkiem spory na wsi zresztą i nad jeziorem, a teraz jak jestem u rodziców w bloku to normalnie nawet źle sypiam :) na pewno warto budując dom pomyśleć i doradzić się w tej kwestii jak go zbudować by był ciepły, ekologiczny i po prostu dobry - po to by potem jego koszty utrzymania były jak najmniejsze, kupić energo i wodo oszczędne sprzęty AGD - teraz jest duży wybór

dodatkowo ja mam ogród warzywny i dla mnie to też na plus, że jak gotuje obiad to tylko wychodzę na zewn. po marchewkę czy pietruszkę i wszystko moje za darmo, bez chemii, samodzielnie posadzone, latem jemy posiłki na dworzu, ma się większy apetyt, wieczorami można siedzieć w ogrodzie do zachodu albo i dłużej, a poranki są jak w raju, lepiej się mieszka i żyje w domu, również moim zdaniem dla dzieci jest to fajniejsze - dla mnie każdy dzień w moim domu to jest radość :)
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

jakie ogrzewanie domu? (95 odpowiedzi)

Czy mozecie podzielic sie Waszym doswiadczeniem w zakresie ogrzewania domu? Dom bedzie mial...

Aplikacja mobilna do zarządzania pracami budowlanymi - co o tym myślicie? (4 odpowiedzi)

Witam. Jestem właścicielem firmy remontowo-budowlanej. Zatrudniam obecnie kilkunastu pracowników....

Kartony do przeprowadzki (16 odpowiedzi)

Skąd najszybciej można wziąć kartony do przeprowadzki? Jakie sklepy maja ich dużo? Może...