koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

koszty eksploatacji mieszkania a domu różnią się tym bardziej im większa jest różnica metrażu ; to trochę tak jak z zakupem samochodu hybrydy - drogo w zakupie a taniej przy tankowaniu - jeśli kogoś stać na dom za własne pieniądze ( nie na kredyt ) to zdecydowanie warto ale nie warto przesadzać z wielkością domu - za duży z czasem będzie utrapieniem .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na chwile obecną to już deweloperzy chcąc wyróżnić się montują jako ogrzewanie pompe ciepła. Pisali o tym na http://forumkaty.pl/ podobno powstaje tam osiedle 40 domów gdzie będzie rekuperacja plus pompa ciepła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Owszem, też sprawy są lepsze w domu, ale też trzeba pamiętać, że jednak musisz mieć czas na to, by zrobić to i owo - przeciekający dach, coś ze ścianą, malowanie parapetów i tak dalej. Mieszkanie wychodzi taniej i w sumie, jak się dobrze poszuka po miejscowościach w pobliżu dużych miast, jak na przykład Akacjowa Aleja w Radzyminie, to można znaleźć coś taniego i przy tym w cichej okolicy, więc jakby dwa w jednym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiadomo, że z własnym domem koszta zupełnie inaczej sie przedstawiają niż z mieszkaniem. Ale jeśli macie takie możliwości to moim zdaniem warto. Zawsze to więcej miejsca i prywatności.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spokojnie, nie ma tragedii z tym grzeniem w domu zimą. Kwestia tylko zakupu kotła i dobrego ekogroszku. Ja mogę polecić Czarną Perłę z http://ktkpolska.pl/ - cenowo przystępny, dobrze grzeje i ma mało popiołu. Co ważne, zamawiałem już 4 razy i zawsze był suchy, nawet w styczniu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Utrzymanie domu na pewno zawsze będzie większe niż utrzymanie mieszkania. Przy domu zawsze jest coś do naprawienia, zrobienia i dokupienia. Jest to cena za swój kawałek ziemi i więcej świętego spokoju.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

SmartTrans - bardzo drogie i nie widac roznicy. Po co przeplacac ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiele osób uważa, że koszty utrzymania domu są dużo wyższe. Za to można przecież oszczędzić na ogrzewaniu. Na przykład stosując wysokoenergetyczne paliwo węglowe np. ekogroszek od firmy SmartTrans - sam korzystał właśnie z takiego sposobu ogrzewania i bardzo sobie chwalę. Płacę mniej za ogrzewanie 2 razy większego domu niż moje wcześniejsze mieszkanie (!) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Domy są różne i potrzeby użytkowników również. W przypadku domów koszty ogrzewania będą zdecydowanie inne, by je ograniczyć proponuje artykuł http://centrumpr.pl/artykul/czym-ogrzewac-dom,89342.html
który pomoże w analizowaniu tej części kosztów

Oj wróżbito Marku- nikogo z nas nie interesuje gdzie pan masz ten garaż na 3 auta więc możesz go pan mieć nawet na polu :-)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

sielanka czy nie, wazne, ze za 0,5 mln mozesz mieszkac na polu ))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 17

@mm i @Radca;

Wczytałem się dokładnie i napiszę Wam tak:

Mieszkam w takim miejscu, że do centrum dzielnicy (w której mieszkam) mam max. 2 km a wydaje mi się, że to ja mieszkam w centrum;-)))

W promieniu 2 km mam 90% usług/sklepów niezbędnych do życia a w promieniu do 4 km mam pozostałe 10% usług jakich możecie sobie wyobrazić.

Zapytacie: Czego mi brakuje w promieniu 4 km? - odpowiadam: niczego mam wszystko.

Jednak do SKM mam 1 km i do autobusu, który odjeżdża co 3-5 min. a w godz. około południa i wieczoru co 10 min.

Mimo wszystko problem logistyki mnie też dotyka. Wprawdzie nie muszę jeździć po X km, żeby przywieźć dziecko do domu ale problem wożenia dzieci nie rozwiąże się dopóki dziecko nie będzie miało prawa jazdy. Nawet gdy ma 16 lat i chodzi w ciągu tygodnia na X korepetycji to ile tych dni w roku jest takich, żeby dzieci mogły same pójść i wrócić? Poza tym od jesieni do wiosny też logistyka bo Ja dziecku nie powiem: przecież możesz sama pójść i wrócić do domu, kwestia pogody, i innych uwarunkować.

Mieszkając na totalnej wsi albo musimy zrezygnować z dokształcania dzieci, rozrywek, rozwijania ich hobby albo uzgodnić z żoną, że jedno z Nas musi nie pracować by to ogarniać! Jeżeli możemy sobie na to pozwolić to jak najbardziej jest to dobry ruch - życie nie polega na ciągłej pracy! ale gorzej gdy na taką akcję zwyczajnie Nas nie stać.

Lokalizacja, lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja. Na przykładzie moim nie rozwiązuje problemu ale go łagodzi.

Mieszkanie na wsi jest dobre dla emerytów/rencistów lub innych osób, którw prowadzą działalność na miejscu najlepiej hotelarsko - agroturystyczną. I tak mnie nikt nie posłucha ale przestrzegam przed iluzją sielankowego życia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

Zrozumiałem wszystko dokładnie ale Ty jak widać nie czytałeś uważnie.
Dla mnie Banino też nie jest super lokalizacją.
Nie ma idealnych lokalizacji dla takich marudów jak Ty - bo raz będzie daleko do pracy a raz będzie trzeba dzieci podrzucić na dodatkowe zajęcia... życie.
Nie kupisz mieszkania w dużym mieście z idealnym dostępem do wszystkiego!
Pomyśl logicznie.
Ty swoje dzieci też wrzuć do więzienia bo tam też następuje socjalizacja społeczna :-)
Nikt słowem nawet nie wspomniał,że mieszkanie jest tanie i dla plebsu - czytaj ze zrozumieniem!!!!
Ja wielokrotnie tylko powtarzałem,że w cenie dużego mieszkania można kupić działkę i się na niej wybudować - analizuj wszystko dokładnie.
:-)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolega radca chyba nie zrozumiał, co miałem na myśli pisząc o "szoferze". Najprościej jak się da: jeżeli kupujesz mieszkanie na zadu piu, to wiąże się to z codziennym odwożeniem i przywożeniem dzieci z dalekich zakątków, nie wspominając o czasie zmarnowanym w korkach. A dzieci im starsze, tym mają większe potrzeby - jeżeli mieszkają na zadu piu, to niestety muszą odpuścić wiele kwestii polekcyjnych, bo nie ma potem powrotu (chyba, że tatuś zrobi 6-ty kurs w ciągu dnia). A na samym końcu mamy okres na początku liceum, gdzie jeszcze nie ma się prawka - więc o ile podstawówka chyba w Baninie jest, o tyle monopol na dobre liceum mają wyłącznie centra miast - i co wtedy ? Nie rozumiem co ma do tego niechęć do odwożenia dziecka do szkoły ? Mieszkając w normalnym miejscu, dziecko się do niej ODPROWADZA :) Tajemna wiedza.

Co do zabawy dzieci w ogródku - haha, chyba sami ze sobą i tylko do momentu pójścia do zerówki, bo nie bardzo wiem, co potem mieliby robić w tym ogrodzie ? :)

Możecie się ze mną nie zgodzić, ale ludzie, którzy z 2 małych dzieci budują się na zadu piu, patrzą wyłącznie na własny ty łek i realizują wyłącznie swoje potrzeby (bo ktoś tam się wybudował i zaprosił na grilla - oj jak bosko i ja tak chcę, a że te dni z grillem to jedyne ciekawe w ciągu roku, to już inna kwestia, pozostałe 350 dni to orka w aucie, w domu i ogrodzie), a rzekomą przestrzenią dla dzieci wycierają sobie mordę i motywują tym taką decyzję. Taka smutna prawda - robicie krzywdę swoim dzieciom, nie przepuszczając ich przez sito procesu socjalizacji społecznej.

Argument o przestrzeni dla gości - to raczej argument na głupotę danej osoby, budować dom, bo rodzinka na Wszystkich Świętych raz do roku się nie pomieści ? :))) Czemu w takim razie nie kupicie 4-5 pokoi w bloku ? Przecież to podobno domku "się dorabia", a blok tani i dla plebsu ? :)))
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 15

Naciągacz a ty marz sobie dalej o domu ponad 150m, 300m od plaży w samym centrum miasta, z garażem 3 stanowiskowym :-)
Podtrzymuje po stokroć- idź się chłopcze leczyć!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

chlopcze mieszkaj w swojej stodole cale zycie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 17

ty i te twoje więcej :-)
Podtrzymuje wszystko co napisałem o tobie powyżej i naprawdę radzę udać się do dobrego lekarza panie czegoś więcej :-)
Ja rozumiem,że można być bezczelnym w przyzwoitych granicach ale ty granice przyzwoitości przekraczasz... panie 3-stanowiskowy garaż 300m od morza :-)
Fantazja ponosi co ? :-)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko zależy jakim masz budżet i fantazję :-)
Kuchnia to minimum 25 000zł
Łazienki to kolejne minimum 25 000zł
Podłogi według uznania czy drewno czy płytki czy też panele.
Schody też około 15 000zł
Generalnie jest dużo zabawy
Jak rozsądnie wydajesz i nie musisz mieć wszystkiego pozłacanego to spokojnie w 160 000- 170 000zł się zmieścisz.

ale nie kazdy to zrozumie, ze jeden mieszka u Maćka a drugi chce czegos wiecej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16

Nie wnikam ale przyznaj szczerze, że do tego stanu deweloperskiego żeby rozsądnie wykończyć to dla tych 120m2 plus podstawowe meble to jeszcze trzeba dodać 200 tys.

a swoją drogą coś Wam wszystkim napiszę.

Szukałem ostatnio wykonawcy do malowania;-) Prosta czynności ale pomyślałem sobie, że może komuś zlecę?

Zagadałem gościa w LM, podjechałem na działkę - dosłownie 2 km od mojego domu i tam sobie gość wnętrze wykańczał.

Działka to 3 mln. ok. 50 ar. plus dom, który był wybudowany pewnie ze 40 lat temu do kapitalnego remontu 600m2 ;-)))

Rozmawiam z tym wykonawcą i powiedział mi wprost. Robił łazienkę, 16m2 gdzie całość kosztowała 260 tys. zł, samo oświetlenie ponad 30 tys. . Więc ludzie mają fantazję i pieniądze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (39 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

Sauna domowa na podczerwień (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...

Proszę o opinie o dzielnicy Orunia Górna (9 odpowiedzi)

Proszę o Wasze opinie: - jak się mieszka na Orunii Górnej ? - jaką opinię ma ta dzielnica ?...