koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Każdy ma inne preferencje:
Ktoś kto ma firmę w Redzie nie będzie myślał o zamieszkiwaniu Gdańska.
Ktoś kto pracuje od lat x w Gdańsku nie będzie myślał o mieszkaniu w Gdyni- to oczywiste.
Naciągacz strasznie gwiazdorzy zatem potraktowałem go odpowiednio w swojej wypowiedzi.
Ja przerabiałem już Pruszcz Gdański, Gdynię i Gdańsk i ta ostatnia lokalizacja najbardziej mi odpowiada więc tu się zakotwiczyłem.
Ponieważ Naciągacz za wszelką cenę próbował mi wmówić,że za 500 000zł w Gdańsku nie da się kupić działki i wybudować domu a ja jednak dałem radę bez większych problemów wiec wdałem się z nim w dyskusję :-)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Radca Właściwy,

Napisałem bardzo długą wiadomość na temat warunków jakie powinna spełniać działka. Oczywiście coś wycięło i tekst się nie pojawił a Ja drugi raz już nie będę pisał o tym.

Mimo wszystko zachęcam Cię do tego, żebyś nie obrażał tutaj nikogo. Również Pana o nicku naciągacz ... ponieważ nic to nie da. Ani Ty nie będziesz przez to mądrzejszy ani inny czytelnik nie wyrobi sobie o tym zdania nie przekonując się: Kim tak naprawdę jesteśmy.

Odnosząc się do stwierdzenia "za darmo bym nie wziął" Ja może tak to opiszę: Ja Trójmiasto traktuję jako całość. Wielkie wyróżnienie dla Gdańska jako miasta ale też i Sopot i Gdynia ma coś w sobie. Całość tworzy coś wyjątkowego i chciałbym raczej mieć blisko do Trójmiasta a nie do jednego z miast (ale to jest moja preferencja).

Gdybyś mi powiedział tak: zamieszkaj gdzieś w pobliżu Św. Wojciecha, Orunii, Borkowa, Maćkowy to naprawdę głęboko bym się zastanowił Czy warto. Gdyby mi Ktoś za darmo dał działkę pod warunkiem, że muszę tam się wybudować i mieszkać to mocno bym się też zastanawiał. Po prostu mam inne preferencje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Koleżko znajdź sobie dobrego psychiatrę i udaj się tam na wizytę.
Podejrzewam,że znajdzie dużo nieprawidłowości :-)
Poinformuj bliskich bo prawdopodobnie po takiej wizycie zostałbyś oddelegowany na jakieś dłuższe leczenie.
Do centrum z tej lokalizacji jest około 10min autem, na obwodnicę 3km, najbliższy przystanek autobusowy to 400m.
twoje odpowiedzi dopiero "wyglądają na mądre" ja uprawiasz plagiat... sam nie tworzysz nic mądrego...a uprawianie kopiuj wklej też trzeba umieć żeby bzdur nie kopiować :-)
twoje wyimaginowane domy powyżej 150m z garażem 3stanowiska i 300m od plaży to jakaś istna kpina chorej wyobraźni :-)
Skorzystaj z rady i naprawdę poszukaj dobrego lekarza.
Na forum uprawiasz propagandę i siejesz zamieszanie.
Zapoznaj się ze wszystkimi postami - ja nie pisałem,że za 500 000zł wybuduje się w centrum Kodowcu :-)
Pisałem,że za 500 000 kupię działkę i wybuduje się bardzo blisko centrum a uważam,że 10min autem do Śródmieścia to jest bardzo blisko.
A ty z mieszkania 300m od morza jak szybko dotarłbyś do gdańska centrum?? :-)
Czytaj i analizuj dzieciaku :-)
Bystrości brak :-)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

istne centrum, za darmo bym nie wzial tam domu a co dopiero placic
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

Działki około 900m2 to około 160 000zł, reszta na budowę.
Spokojnie do 500 000zł się mieścisz do stanu deweloperskiego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że w tej lokalizacji po taniości można ogarnąć Działkę plus Domek 120m2 w cenie 500 tys. zł. stan deweloperski.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

np : Gdańsk Maćki
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Radca Właściwy

Cyt. "... i lokalizacja max 10min autem do Gdańska Głównego i max 3km do wyjazdu na obwodową".

Podaj mi lokalizację działki a której powstało by te 120 m2 z garażem jednostanowiskowym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Pietro;

Dziękuję za info. Zadowolony jesteś/byłeś z wykańczania mieszkania przez tą ekipę? Może jakiś namiar na przyszłość? Na razie nie potrzebuję ale Kto wie?

Jeśli chodzi o jakość wykonania to nie będziemy tutaj dyskutować. Nie o to chodzi. Mieszkam w miejscu gdzie wykonuje się mnóstwo różnych inwestycji i wiem jak się to robi. Oczywiście nie należy generalizować! i wszystkich wrzucać do jednego wora. Mimo wszystko Developer ma maksymalizować zyski, takie mam zadanie. Najbardziej jednak martwi mnie to, że dzisiaj te budynki wielorodzinne wyglądają super a za 10 lat trochę blakną, jakby szybciej im się starzała elewacja niż w domach jednorodzinnych. Może mi się tak wydaje? Nie chcę tutaj wdawać się w dyskusję bo argumentów miałbym dużo ale przecież nie o to chodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Życie to przygoda
Chyba zdecydowanie na wyrost są Twoje obawy i zastrzeżenia co do jakości budowanych obecnie mieszkań przez developerów. Też słyszałem wiele negatywnych opinii na ten temat. Moje zdanie jest jednak inne. Powiem krótko, jeżeli PRL-owskie bloki/wieżowce z wielkiej płyty już mają po kilkadziesiąt lat, są i nadal będą budynkami bezpiecznymi przez kolejne lata (zapewniam cię że tak jest, ale nie o tym tutaj pisać), to dzisiejsze budownictwo jest jakościowo o niebo lepsze. Obecne budynki buduje się w technologii: żelbetowa konstrukcja z wypełnieniem ceglanym (dawniej wypełnienie to płyta wiórowa, deski i tynk ;)).
Podczas odbioru mojego mieszkania byłem zadowolony z jakości wykonanych prac. Ściany, podłogi i sufity równiutkie, trzymające pion i poziom, montaż okien drzwi wejściowych i balkonowych bez zastrzeżeń. Instalacje zgodnie z projektem (dostajesz fotki instalacji). Jakość wykończenia części wspólnych do obejrzenia dla każdego na co dzień. Na odbiór mieszkania poprosiłem właściciela firmy, która miała mi wykończyć mieszkanie, aby później nie doliczał do ustalonej ceny usuwania niedoróbek po developerze. Opinia o Alconie z jego ust była pozytywna, nieco gorsza o Robygu.
Moim zdaniem developerzy muszą dbać o jakość, bo poważne wpadki zbyt dużo ich kosztują. Oczywiście, że zdarzają się fuszerki i niedokładności, dlatego trzeba sprawdzać. Dzisiaj ludzie są jednak bardziej świadomi swoich praw, o czym developerzy wiedzą doskonale.
Ja staram się podchodzić do problemów rzeczowo, nie małostkowo, ale warto również brać pod uwagę niektóre opinię malkontentów, chociaż oni z najbardziej spektakularnego sukcesu zrobią porażkę takich opinii jest niestety w internecie najwięcej, stąd pewnie Twoje obawy ;)
Jedno jest pewne, ten budynek za 100 lat jeżeli będzie taka potrzeba, będzie musiał być rozbierany i nieźle się przy tym napracują, sam się nie zawali ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ekspert naciągacz się odezwał.
Dzieciaku masz problem z wyobrażeniem sobie,że za 500 000pln można mieć i działkę i dom w stanie deweloperskim w Gdańsku to podaj nr do siebie- zadzwonię, spiszemy umowę i w tej kwocie dla ciebie kupię działkę i postawię domek.
Tyle,że twoje fantazje typu minimum 150m dom z garażem na 3 auta i 300m od morza to jakaś kpina bo mało kto ma taką chałupę.
Jest wiele terenów w Gdańsku które są stosunkowo blisko centrum i łatwo się z nich wydostac na obwodnicę i działki tam nie kosztują milionów :-)
Podaj numer- zadzwonię, spiszemy umowę i gwarantuje ci,że się zmieścimy w wyżej wymienionej kwocie przy założeniach,że twoja fantazja się ograniczy do około 120m i garażu na jedno auto...i lokalizacja max 10min autem do Gdańska Głównego i max 3km do wyjazdu na obwodową.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Pietro;

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem z uwagą i w niemal całości jakbym Ja to pisał;-))) Mamy bardzo podobne spojrzenie na pewne sprawy dotyczące przyszłości i sposobu układania sobie życia, pomimo, że nas dzieli jedna dekada życia.

Ja też w Trójmieście nie chcę kupować niczego na wynajem. Nie obchodzi mnie to!!! Gdybym kupił to przez następne lata z mieszkania korzystała by rodzina a w okresie wakacyjnym wysyłałbym dzieci na wakacje (oczywiście jakby im się nie znudziło to miejsce).

Ja jednak mam pewien dylemat! Nie jestem do końca przekonany: mieszkanie? czy działka i budowa domu? w bardzo bliskiej odległości do Trójmiasta. Jednak wszelkie argumenty oraz późniejsze zarządzanie tą nieruchomością przemawia za mieszkaniem!

Oczywiście nie chcę tutaj przytaczać argumentów za i przeciw ale zapewniam Cię, że posiadanie w bardzo dobrej lokalizacji domu jest też poparte wieloma pozytywnymi argumentami. Na obecną chwilę zakup mieszkania w Gdańsk (w granicach administracyjnych) jest tańszy lub porównywalny niż zakup samej działki w bardzo dobrej lokalizacji.

Dlatego mam dylemat, Czy aby nie dać sobie spokój z własnym budynkiem. Zobaczymy, wiecznie nie będę tego analizował szukał ofert itd. bo to zabiera bardzo dużo czasu.

Czemu się boję zakupu mieszkania? Przeraża mnie jakość developerów! Wiem jak to robią, w jakich warunkach i jakich używają materiałów! Im zależy tylko i wyłącznie na maksymalizacji zysku Czym mniej Klient wymagający tym gorszy standard. Świadomość Klienta natomiast zależy od przyjętych standardów w danym regionie w którym żyje, otacza się.

Kiedyś mieszkałem przez 2,5 roku w mieszkaniu w bloku 10 piętrowym. Pomimo, że nie mieszkałem tam na co dzień tylko kilka nocy w tygodniu to bardzo przeszkadzała mi ilość mieszkańców (ich przyzwyczajenia) oraz dbałość o czystość. Wiem świadomość i kultura ludzi się zmienia ale wydaje mi się, że nie nadaję się. Lepiej czuję się jak wokół mnie jest mniej osób.

Przeglądam sobie często oferty deweloperów ale mankament mam ten, że nie mieszkam na miejscu i nie mogę działać tak szybko. Każdy zachwala swoje.

P.S.
mam nadzieję, że profesjonalista od nieruchomości mi pomoże;-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

@życie to przygoda
Masz rację, zanim kupiłem mieszkanie, to najpierw sprecyzowałem moje oczekiwania. Jak wspomniałem wcześniej jestem dojrzałym, żonatym facetem, którego dzieci są już samodzielne, a dzięki poprzedniej ekipie rządowej, facetem jeszcze długo czynnym zawodowo ;)
Do emerytury jeszcze kilkanaście lat, ale ja już zastanawiam się jak chciałbym spędzić swoją starość. Opowieści o OFE, III filarze i ciepłych krajach dawno włożyłem między bajki. Wiem, że społeczeństwo nasze starzeje się w szybkim tempie i za kilka lat będzie nas - emerytów znacznie więcej niż dziś. Młodzi będą musieli harować na siebie i na nasze marne emerytury. Jak na mężczyznę przystało chciałbym do końca moich dni być niezależny, dać poczucie bezpieczeństwa mojej żonie, a moim dzieciom oszczędzić do niezbędnego minimum dodatkowych obowiązków i wydatków, związanych w przyszłości ze mną. Przejrzałem strony internetowe pod kątem jak radzą sobie seniorzy w zachodnich krajach. Na zachodzie budowane są nowoczesne osiedla tylko dla seniorów, w których mieszkania są ich własnością. Ponadto w takich osiedlach można sobie zapewnić (oczywiście poprzez dodatkowe opłaty w czynszu) np. sprzątanie mieszkań, dostarczanie posiłków/obiadów, robienie zakupów, pranie ubrań, wizyty lekarskie itp. Poprzez skupienie dużej ilości takich potrzeb w jednym miejscu, usługi tego typu są tańsze. Powiem, że ja nie jestem zwolennikiem zamieszkiwania w takim środowisku tzn. wśród osób tylko w podeszłym wieku. Bardziej odpowiada mi nasze obecnie realizowane budownictwo, gdzie mieszkańcami nowoczesnych bloków stają się zarówno młodzi jak i starzy.
I tu dochodzimy do moich oczekiwań wobec mieszkania:
Mieszkanie powinno mieć jak najwięcej cech takich zachodnich osiedli dla seniorów, czyli komunikacja od piwnicy po poddasze bez barier, wokół dużo zieleni, ponadto budynek musiał być usytuowany blisko sklepów, lekarza, kościoła, morza ale i przystanku SKM, bo na usługi z dojazdem do domu prawdopodobnie nie będzie mnie stać.
Jeszcze jedna ważna cecha, na którą zwracałem uwagę: miał to być wysoki budynek, a dlaczego? bo z balkonu chciałem widzieć morze, poza tym budynek wysoki, to dużo mieszkań i koszt użytkowania części wspólnych (patio, ochrona, garaże, klatki schodowe, rowerownie) wychodzi taniej.

Ocena standardu wykończenia i estetyki budynku będzie z reguły subiektywna, ale jak każdy właściciel swój dom będzie chwalił, więc i ja powiem, że budynek został wykonany solidnie ;)
Proszę sobie samemu odpowiedzieć na pytanie: gdzie kupiłem mieszkanie? bo Alcon nie płaci mi za reklamę ;)
Gdybym nagle zmienił upodobania (bo do emerytury jeszcze kilkanaście lat), to mieszkanie sprzedam i kupię gdzie indziej (ślub brałem tylko z moją Żoną).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Żyjemy w takich czasach, że "czas" stał się wartością bardzo ważną. Być może najważniejszą od istnienia świata. Nie wiem ale wydaje mi się, że jest to bardzo prawdopodobne.

Nie można wszystkiego przeliczać na pieniądze.

Np. praca w ogrodzie jest bardziej pożyteczna niż w tym samym czasie ślęczenie przy komputerze i przeglądanie bezsensownych stron ale praca w ogrodzie będzie bezsensowna jeśli mamy w tym samym czasie pójść na spacer z dziećmi, rower czy do teatru. Kwestia właściwego wykorzystania czasu.

DOM traci urok jeśli utrzymanie go zabiera nam sporą część naszego dnia. Pracujemy ciężko i efektywnie i naturalne jest to, że chcemy odpoczynku, wspólnego pobycia z bliskimi, zorganizowania czegoś wspólnego.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla tych wszystkich ktorych przerazaja domy...
Dzieci tez kosztuja mnostwo kasy i czasu - a mozna w tym czasie pospacerowac, pojsc do teatru, do kina......

Co kto lubi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Otóż to!

Ja mieszkam w domku jednorodzinnym mam też ogród bardzo zadbany ale większego sensu w bawienie się w ogrodnika nie widzę;-) nie sprawia mi to przyjemności ani też nie jest to dla mnie utrapieniem. Podchodzę do tego obojętnie. Muszę to zrobić: koniec kropka.

Co chciałbym dodać: Jeśli się ma dzieci to wydaje mi się, że posiadając dom ma się większą kontrolę nad nimi! wypuścisz je na podwórko i się bawią, chcą basen to im zorganizujesz, chcą pograć w piłkę to też z tym nie ma problemu. Na pewno z posiadania domu też jest wiele aspektów pozytywnych. Życie towarzyskie można bardziej komfortowo prowadzić i sam fakt, że nie masz sąsiadów za ścianą.

Jednak największym minusem: To dużo strat czasu! z organizacją tego wszystkiego.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

minus koszenia to pol dnia w plecy plus (jezeli ma zwykla kosiarke) to ruch przez pol dnia. Ale jakby nie patrzec dzien w plecy. A mieszkaniec mieszkania moze w tym czasie pojsc na spacer, poswiecic czas rodzinie itd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 21

TAK - masz rację. Nie musi być niemal przy linii nadmorskiej;-) bo mnie zwyczajnie nie stać! a poza tym nie zniósł bym szumu fal morskich tak często!

ale też nie za blisko przyszłej Drogi Zielonej;-) i innej drogi głównej komunikacyjnej dla Trójmiasta. Najlepiej, żeby było zielono i wszędzie blisko a nad głową nie było korytarza lotniczego a sam budynek miał nie za dużo kondygnacji, obowiązkowo hala garażowa plus parkingi naziemne!

To co? Pomożesz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

superlokalizacja i umiarkowana cena wykluczaja sie

albo srednia lokalizacja i umiarkowana cena albo superlokalizacja i wysoka cena
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

@Pietro;

Jeśli jesteś jeszcze gdzieś w czeluściach tego forum to chciałbym Cię o coś zapytać:

Jak oceniasz standard/jakość mieszkania, które kupiłeś na tej Zaspie? - pytam pod kątem jakości developera i jaki to był developer?

Jak rozglądałeś się za mieszkaniem w Trójmieście (Gdańsk) to jakie inne inwestycje brałeś pod uwagę? - rozumiem, że jeździłeś, sprawdzałeś, porównywałeś? Czy akurat to Ci się spodobało co kupiłeś i już!

Poza tym prośba do innych osób: Co moglibyście mi polecić? Gdańsk / Gdynia? - chodzi o dobrą jakość, super lokalizację i relatywnie umiarkowaną cenę! Ktoś Kto szukał mieszkania dla siebie może zwrócił uwagę na standard, rozkład, itp.

Za rady typu: Jasień, bliskość Obwodnicy, itp. z góry dziękuję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

Budowa domu z bali (22 odpowiedzi)

Witam proszę o opinie jak się mieszka w domach z bali i jakich wykonawców polecacie..

Przeprowadzka (9 odpowiedzi)

Może ktoś z Was korzystał z firm zajmujących się przeprowadzkami i ma doświadczenie w tym...

Jaki jest koszt budowy domu? (125 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....